Avertizare MAE: Poluarea atmosferită din Priștina a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană/ De ce este irespirabil aerul în capitala Kosovo?
Ministerul Afacerilor Externe a avertizat cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia, Kosovo că, în urma începerii sezonului rece, măsurătorile efectuate pe plan local au indicat că poluarea atmosferică din Priștina ”a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană”. De ce se confruntă însă capitala Kosovo, stat nerecunoscut de România, cu o poluare masivă?
Potrivit unor experți citați de Reuters, Priștina a fost tot timpul poluată, dar problema smog-ului a intrat în atenție abia în ultimii doi ani, după ce ambasada SUA a început măsurătorile și a postat datele pe internet. Poluarea este cauzată în principal de două centrale termice de la periferia orașului. Kosovo deține a cincea cea mai mare rezervă de lignit din lume și utilizează cărbunele pentru a produce energie. Numeroase gospodării îl folosesc la încălzire deoarece este cel mai ieftin combustibil disponibil.
Sute de persoane au protestat la începutul anului în Priștina cu măști de protecție cerând autorităților să interzică accesul mașinilor în centrul orașului pentru a contracara poluarea, care a devenit o problemă atât de mare încât a început să depășească nivelul poluării din unele orașe din China.
Un studiu al Băncii Mondiale din 2013 arată că poluarea din Kosovo provoacă anual 852 de decese premature și 318 noi cazuri de bronșită. Reuters menționează că orașele Sarajevo, Tuzla și Zenica din Bosnia și capitala Macedoniei, Skopje, înregistrează niveluri similare de poluare. Un studiu recent arată că 16 centrale pe bază de lignit din fosta Iugoslavie poluează la fel de tare ca 296 de centrale din Uniunea Europeană.
(Sursa Foto: Captură Youtube)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii