G4Media.ro

Avioanele F/A-18 Hornet ale Finlandei se alătură misiunii de poliție aeriană a…

Sursa foto: Wikipedia / U.S. Navy photo by Capt. Jim McCall

Avioanele F/A-18 Hornet ale Finlandei se alătură misiunii de poliție aeriană a NATO în România, pentru prima dată

Pe 3 iunie 2024, șapte avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Finlandeze au aterizat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, România, marcând începutul primei desfășurări a Finlandei în cadrul misiunii de poliție aeriană a NATO. Această mișcare vine în timp ce Finlanda încearcă să-și consolideze integrarea militară și cooperarea în cadrul Alianței Atlantice, relatează Army Recognition, citată de Rador Radio România.

Potrivit locotenent-colonelului Rami Lindström, comandantul detașamentului finlandez, scopul principal al acestei misiuni este de a spori integrarea forțelor aeriene finlandeze în structura NATO și de a spori cooperarea cu forțele aeriene ale țărilor membre, în special cu Forțele Aeriene Regale Britanice și Forțele Aeriene Române. Detașamentul finlandez, format din aproximativ o sută de soldați, va lucra îndeaproape cu un detașament al avioanelor Typhoon ale RAF, pentru a efectua misiuni de alertă cu reacție rapidă și zboruri de patrulare în spațiul aerian al NATO.

Este de remarcat faptul că integrarea Finlandei în NATO a fost finalizată oficial în 2022. Neutră din punct de vedere istoric, Finlanda a căutat să-și consolideze securitatea națională prin alinierea la Alianța Atlantică, determinată de proximitatea geografică și provocările de securitate legate de Rusia. Această apartenență nu numai că întărește poziția de securitate a Finlandei, ci și extinde perimetrul defensiv al NATO în Europa de Nord.

Integrarea implică participarea activă la exercițiile militare, misiunile de supraveghere și apărare ale NATO, precum și la deciziile politice și strategice ale Alianței, contribuind la o arhitectură de securitate europeană mai solidă și mai interconectată.

Misiunea de poliție aeriană a NATO, o piatră de temelie a securității colective a Alianței, își propune să monitorizeze și să protejeze integritatea spațiului aerian al statelor membre pe timp de pace. Concomitent, misiunea de protecție aeriană, la care participă avioanele Hornet finlandeze, constă într-o prezență sporită a avioanelor de luptă și a unităților de apărare aeriană cu sediul în principal în statele membre din est ale NATO.

Pe lângă operațiunile de patrulare și alertă, detașamentul finlandez va participa în iunie la exercițiul Ramstein Legacy, un exercițiu major de apărare antiaeriană și antirachetă NATO, menit să consolideze interoperabilitatea între forțele aeriene aliate. Această misiune reprezintă un pas semnificativ pentru Finlanda, un membru nou al NATO, pentru a-și testa și dezvolta capacitățile operaționale într-un context multilateral.

F/A-18C și F/A-18D Hornet sunt avioane de luptă multi-rol cu două motoare, utilizate de Forțele Aeriene Finlandeze, unde formează o componentă critică a capacității de luptă aeriană a țării. Introduse în Forțele Aeriene Finlandeze între 1995 și 2000 pentru a înlocui vechile interceptoare Saab Draken și MiG-21bis, aceste avioane au fost alese pentru versatilitatea și capacitatea lor de a opera în condiții meteorologice variate. Finlanda a achiziționat avioanele cu două locuri construite în Statele Unite de McDonnell Douglas (care a fuzionat ulterior cu Boeing) și monolocurile asamblate în plan local la Patria Finavitec. În prezent, Forțele Aeriene Finlandeze operează 62 asemenea avioane, inclusiv 55 F/A-18C cu un singur loc și șapte F/A-18D cu două locuri.

Din punct de vedere tehnic, avioanele finlandeze Hornet sunt echipate cu două motoare General Electric F404-GE-402, fiecare cu o tracțiune de 78,30 kN cu o camera de postcombustie. Aceste aeronave au o anvergură de 11,43 m, o lungime de 17,10 m și o înălțime de 4,67 m. Pot atinge o viteză maximă de 1.300 km/h la nivelul mării și Mach 1,8 la altitudine, cu un plafon operațional de 15.000 m. Armamentul lor include un tun M61 Vulcan de 20 mm și diverse rachete și bombe, cum ar fi AIM-9 Sidewinder, AIM-120 AMRAAM, JDAM, JSOW și JASSM, potrivite pentru misiuni aer-aer și aer-sol.

Forțele aeriene finlandeze au realizat, de asemenea, un program extins de modernizare pentru aceste aeronave, pentru a-și menține capacitatea competitivă. Actualizările au inclus integrarea sistemelor avansate, cum ar fi radarul APG-73, sistemul de contramăsuri BOL, sistemul de ochire montat pe cască JHMCS și legătura de date tactică Link 16, permițând o interoperabilitate îmbunătățită în operațiunile combinate. Aceste îmbunătățiri întăresc postura de apărare a Finlandei, permițând un răspuns eficient la diferite amenințări aeriene și susținând operațiuni comune cu alte unități de apărare.

Sursa: Army Recognition / Rador Radio România/ Traducerea: Cristina Zaharia

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...