G4Media.ro

Avioanele prezidențiale ale lui Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu au fost scoase…

Foto: Captură TVR

Avioanele prezidențiale ale lui Nicolae Ceaușescu și Ion Iliescu au fost scoase la licitație

Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu – Rombac „Super One-Eleven” – va fi scos la vânzare la preţul de pornire de 25.000 de euro, joi, la licitaţia de eleganţă „All star game” organizată de Artmark.

Potrivit organizatorilor, în august 1982 era prezentat public primul şi singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiaşi an pe Aeroportul Băneasa, în faţa întregii conduceri a statului român. Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta Bucureşti – Timişoara, iar prima cursă externă a fost efectuată în martie acelaşi an pe ruta Bucureşti – Londra. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate în ţara noastră la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce.

Avionul „Super One-Eleven”, scos la licitaţie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu timp de 4 ani, între 1986 şi 1989.

La licitaţie va fi scos şi avionul prezidenţial „Negreşti”, folosit pentru zborurile prezidenţiale din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 şi are preţul de pornire de 25.000 de euro.

Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria Tezaur, iar vânzarea are caracter de lichidare, fiind puse în licitaţie în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia.

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, 1974, din colecţia lui Nicolae Ceauşescu, primită cadou de acesta de la Şahul Mohammad Reza Pahlavi, cu prilejul alegerii drept preşedinte al RSR, va fi şi ea scoasă la vânzare la preţul de pornire de 4.000 de euro. Lotul este însoţit de certificat RA APPS.

Licitaţia cuprinde peste 160 de obiecte, iar printre cele mai bine cotate se mai numără: un inel din aur alb decorat cu un diamant central pear-shaped, anturat de diamante şi briliante, la preţul de pornire de 40.000 de euro, un ceas de mână Franck Muller Double Mistery, ornat cu diamante şi rubine, la 20.000 de euro, un ceas de mână Audemars Piguet Royal Oak Offshore, la 15.000 de euro, un ceas de mână Ulysse Nardin Freak Tourbillion, la 11.000 de euro.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tot ce a apartinut lui Ceausescu trebuie sa ramana in tara, la muzeul comunismului

  2. Decebal Ștefan cel Mare Ceausescu , face parte din istoria României cu bune și rele ,
    indiferent că la uni le place iar la alți nu ! Istorie care sa scris și petrecut și cu acordul nostru este ce -a ce se petrece ( se întâmplă în prezent) . O țară fără istorie nui o țară este o adunătură de nomazi în trecere . De aceia eu cred că toate obiectele ce au aparținut șefilor de stat ai țări nostre în primul rând să aparțină ( mă refer la cele personale) ,, familiei ,, iar ei să decidă ce vre să facă cu ele să le dea muzeului ( muzeul de istorie al României , unde ar trebui să gasim toate documentele din istoria României și nu să fie în Rusia ,, vai de conducători pe care îi avem ,,)