G4Media.ro

Avionul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, confiscat de SUA/ Aeronava se afla în…

Sursa foto: dassaultfalcon.com

Avionul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, confiscat de SUA/ Aeronava se afla în Republica Dominicană și a fost dusă în Florida

Statele Unite au confiscat avionul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce au stabilit că achiziționarea acestuia a încălcat sancțiunile SUA, printre alte aspecte penale. Statele Unite au trimis luni aeronava în Florida, potrivit a doi oficiali americani, transmite CNN.

Aceasta este cea mai recentă evoluție în ceea ce a fost mult timp o relație înghețată între SUA și Venezuela, iar confiscarea sa în Republica Dominicană marchează o escaladare în timp ce SUA continuă să investigheze ceea ce consideră a fi practici corupte ale guvernului venezuelean.

Avionul a fost descris de oficiali drept echivalentul venezuelean al Air Force One și a fost fotografiat în vizitele de stat anterioare ale lui Maduro în întreaga lume.

„Acest lucru trimite un mesaj până la vârf”, a declarat unul dintre oficialii americani pentru CNN. „Confiscarea avionului unui șef de stat străin este nemaiauzită în materie penală. Trimitem aici un mesaj clar că nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu este mai presus de sancțiunile SUA.”

Într-un comunicat, procurorul general Merrick Garland a declarat că „Departamentul de Justiție a confiscat un avion despre care susținem că a fost cumpărat ilegal cu 13 milioane de dolari printr-o companie fantomă și scos ilegal din Statele Unite pentru a fi folosit de Nicolás Maduro și acoliții săi”.

Potrivit Departamentului de Justiție, avionul a fost achiziționat de la o societate din Florida și a fost exportat ilegal în aprilie 2023 din Statele Unite în Venezuela prin Caraibe.

Avionul, un Dassault Falcon 900EX, a fost folosit de atunci pentru a zbura „aproape exclusiv către și de la o bază militară din Venezuela”, a declarat Departamentul de Justiție, și a fost folosit pentru călătoriile internaționale ale lui Maduro.

CNN a contactat guvernul venezuelean, Departamentul de Securitate Internă al SUA și Departamentul de Stat pentru comentarii.

Situația din Venezuela a avut implicații pentru politica SUA, deoarece milioane de oameni fug din țară, dintre care mulți au ales să migreze spre granița dintre SUA și Mexic.

De ani de zile, oficialii americani au încercat să întrerupă fluxul de miliarde de dolari către regim. Homeland Security Investigations – a doua cea mai mare agenție de investigații din guvernul federal – a confiscat zeci de vehicule de lux, printre alte bunuri, care se îndreptau spre Venezuela.

Avionul fusese în Republica Dominicană în ultimele luni. Oficialii americani nu au dezvăluit motivul, dar acesta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii americani de a confisca aeronava.

Mai multe agenții federale au fost implicate în sechestru, inclusiv Homeland Security Investigations, agenți comerciali, Biroul pentru Industrie și Securitate și Departamentul de Justiție.

Oficialii americani au colaborat îndeaproape cu Republica Dominicană, care a notificat Venezuela cu privire la sechestru, potrivit unuia dintre oficialii americani.

Unul dintre următorii pași, la sosirea în SUA, va fi urmărirea confiscării, ceea ce înseamnă că guvernul venezuelean are șansa de a depune o cerere în acest sens, și colectarea de probe din aeronavă.

Statele Unite au exercitat recent presiuni asupra guvernului venezuelean pentru a publica „imediat” date specifice privind alegerile prezidențiale, citând îngrijorări cu privire la credibilitatea victoriei lui Maduro.

La începutul acestui an, SUA au reimpus sancțiuni asupra sectorului de petrol și gaze din Venezuela ca răspuns la eșecul guvernului Maduro de a permite desfășurarea „unor alegeri incluzive și competitive”.

După realegerea controversată a lui Maduro la 28 iulie, Venezuela a suspendat zborurile comerciale spre și dinspre Republica Dominicană.

Agențiile federale, inclusiv HSI, urmăresc de mult timp guvernul venezuelean din cauza problemelor de corupție.

În martie 2020, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Maduro, împreună cu 14 actuali și foști oficiali venezueleni, de narcoterorism, trafic de droguri și corupție.

„Timp de peste 20 de ani, Maduro și un număr de colegi de rang înalt ar fi conspirat cu gherila columbiană de stânga FARC, făcând ca tone de cocaină să intre și să devasteze comunitățile americane”, a declarat atunci procurorul general William Barr.

Biroul pentru Narcotice Internaționale și Afaceri de Aplicare a Legii al Departamentului de Stat a oferit o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru informații care duc la arestarea sau condamnarea lui Maduro.

În 2017, doi nepoți ai soției lui Maduro, Cilia Flores, au fost condamnați la 18 ani de închisoare de un tribunal federal din New York pentru că au încercat să introducă ilegal până la 800 de kilograme de cocaină în Statele Unite cu un avion privat; cei doi au fost ulterior eliberați de Statele Unite în cadrul unui schimb de prizonieri în 2022.

„Vedem cum acești oficiali și regimul Maduro practic jefuiesc poporul venezuelean pentru propriul lor câștig”, a declarat oficialul american. „Aveți oameni care nu își permit nici măcar o pâine, iar președintele Venezuelei se plimbă cu un avion privat de înaltă clasă”.

Condițiile economice precare, penuria de alimente și accesul limitat la asistență medicală au împins peste 7,7 milioane de oameni să părăsească Venezuela, marcând cea mai mare deplasare din emisfera vestică.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Merge oe jos acu sau isi face deltaplan.

  2. totul pentru democratie. interzicem sau anihilam

  3. Al din curtea lui Putin, nu mai consuma alfabet degeaba.

  4. Autorul articolului e praf, dacă vorbește despre dictatorul Maduro cu apelativul președinte. Exprimarea e importantă. Maduro nu e președinte, e dictator.

    • Ehe, articolul asta e dintre alea bune…

  5. Aveți oameni care nu își permit nici măcar o pâine, iar președintele Venezuelei se plimbă cu un avion privat de înaltă clasă

    Bingo