G4Media.ro

Aviz negativ al CSM pentru procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă la șefia…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Aviz negativ al CSM pentru procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă la șefia secției de combatere a corupției din DNA / Numirea o face președintele Iohannis

Procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, propusă de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, la șefia secției de combatere a corupției din DNA, a primit aviz negativ, marți, din partea Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Mihaiela Iorga Moraru a fost respinsă cu 5 voturi „împotrivă” și unul „pentru”. Avizul CSM este însă consultativ, iar numirea în funcție o face președintele Klaus Iohannis.

În schimb, procurorul Ionuţ Ardeleanu, propus la şefia Secţiei a II-a a DNA de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei, şi procurorul Adrian Petre Todoran, propus la şefia Secţiei de combatere a criminalităţii organizate din cadrul DIICOT, au primit aviz pozitiv în unanimitate.

Cine este Mihaiela Iorga Moraru

Mihaiela Iorga Moraru a intrat în DNA încă din mantul lui Daniel Morar și a lucrat în dosare extrem de grele, precum cele ale fostului premier Adrian Năstase – Trofeul Calității și Zambaccian, în care acesta a fost condamnat.

În 2014, ea era considerată cel mai bun și mai muncitor procuror din DNA. În 2017 însă, a intrat în conflict cu fost șefă Laura Codruța Kovesi, a fost revocată din DNA și apoi s-a ales chiar cu un dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, caz clasat până la urmă.

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, după care aceasta din urmă şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri.

Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, Instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.

Apoi, Iorga Moraru a ajuns la SIIJ, fosta Secție Specială, unde a instrumentat dosarul Sorina, considerat abuziv și clasat în cele din urmă. Acum, Iorga Moraru activează în cadrul Parchetului General, la SUPC, unde este procuror special anume desemnat să investigheze magistrați. Ea instrumentează dosarul judecătoarei acuzate de corupție și consum de droguri, Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.

Potrivit unor surse judiciare, Iorga Moraru a participat, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta judecătorului CCR Gheorghe Stan zis Geani, fost șef al SIIJ.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Eu cred ca glumiți când spuneți ca „numirea o face Iohannis”, el doar primește mutarea in plic, altcineva decide.

  2. Daca aceasta Iorga Moraru a ajuns sa fie propusă, atunci avizul negativ al CSM este inutil. De altfel, nu îmi amintesc sa fi ținut vreodată cont cineva de el.

  3. Ceea ce nu se spune este că apelul DNA împotriva soluției prin care se anula rechizitoriul care o viza pe dna.MMI a fost retras de șeful SIIJ de la acea data Stan Gheorghe , în baza unor dispoziții legale introduse de regimul Dragnea=Tudorel Toader care încalcă principiul controlului ierarhic, al subordonării ierarhice și a dublului grad de jurisdictie.

  4. Iar dosarul a rămas în ograda SIIJ din care făcea parte și dna.Iorga și a fost închis de colegii domniei sale.

  5. Foarte sugestiva alegerea dnei Gorghiu care da astfel inca un semnal magistratilor de cat de neinteresata este puterea de anticoruptie …….