G4Media.ro

Avocat: Italia a refuzat extrădarea lui Sorin Strutinsky în România şi a…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Avocat: Italia a refuzat extrădarea lui Sorin Strutinsky în România şi a dispus executarea pedepsei de 10 ani şi 8 luni de detenţie într-un penitenciar italian

Autorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea în România a omului de afaceri Sorin Strutinsky şi au dispus executarea pedepsei acestuia de 10 şi 4 luni de detenţie pentru corupţie într-un penitenciar italian, a declarat pentru G4media.ro avocatul lui Sorin Strutinsky, Marius Mocanu.

Decizia este recentă şi nu ne-au fost comunicate încă motivele pentru care a fost refuzată extrădarea. Execută acolo pedeapsa de 10 ani şi 4 luni de închisoare. În mod cert, condiţiile de detenţie sunt mai bune acolo”, a declarat avocatul.

Spre deosebire de Sorin Strutinsky, alţi fugari celebri precum Dragoş Săvulescu de la Dinamo sau fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, au obţinut în Italia nu doar refuzul extrădării, ci şi suspendarea executării pedepselor.

Sorin Strutinsky s-a predat în 16 februarie autorităților din Bologna şi, până la decizia de încarcerare în penitenciar, a fost în arest la domiciliu. Afaceristul s-a predat la sediul Squadrei Mobile din Chestura de Politie din Bologna, unde era însoțit de doi avocați, Matteo Murgo din Baroul Bologna și avocatul Cristian di Giusto, cel din urmă fiind și avocatul care i-a reprezentant pe alți doi fugari, Daniel Dragomir și Alina Bica.

Sorin Strutinsky este ultimul din trioul pe care îl forma cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu care nu se afla în arest, deși primise o condamnare definitivă.

Strutinsky are de executat 10 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare de bani. Strutinsky a fost condamnat definitiv la începutul lunii iulie 2020 și a fost dat în urmărire internațională după ce a fugit din țară.

Context. Sorin Strutinsky, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu s-au împrietenit în timpul studenției și au pus bazele mai multor afaceri din Constanța, la sfârșitul anilor 90.

Strutinsky a rămas în afara politicii, pentru a se ocupa de afacerile trioului, în timp ce Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au preluat frâiele administrației locale în anii 2000, primul ajungând primar și al doilea președintele Consiliului Județean Constanța (2004) pentru următorii 15 ani.

Sorin Strutinsky mai are o condamnare în primă instanță la 7 ani și 10 luni cu executare în dosarul ”Polaris”, alături de Radu Mazăre, care a primit 9 ani și 10 luni și fostul deputat PSD Eduard Martin, patronul firmei de salubrizare, care a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. Toate sentințele din dosarul ”Polaris” au fost date în primă instanță și nu sunt definitive.

Radu Mazăre este condamnat definitiv în Dosarul Retrocedărilor la 9 ani de închisoare cu executare și cercetat sau trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare penale. Și Radu Mazăre a refuzat să se întoarcă în țară după primirea sentinței alegând să rămână în Madagascar, insula africană unde deține un resort turistic, până când a fost extrădat de urgență în timpul mandatului Anei Birchall la Ministerul Justiției.

Nicușor Constantinescu se află și el în penitenciar, unde ispășește o pedeapsă de 5 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor, după ce a ispășit o altă sentință definitivă de 5 ani în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal. Fostul președinte al CJC a mai fost condamnat definitiv și în dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol din Constanța, pentru care a primit 4 ani cu executare, și într-un alt dosar de plăți nelegale efectuate prin RAJDP, în care a primit o sentință de 10 ani cu executare. Nicușor Constantinescu mai este trimis în judecată și în alte dosare.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. In cazurile astea de extradare a infractorilor conationali actiunile Italiei nu miros deloc a democratie si parteneriat UE si Nato ci mai degraba a parteneriat mafiot implicat in tot felul de afaceri necurate in Romania.

  2. De ce nu acționăm Italia la CJUE, sau la alte organisme internaționale care se ocupă de tratetele de extrădare ? De ce nu face România nimic împotriva Italiei, o țară coruptă care protejează infractorii români ?
    Suntem o țară de sclavi, iar Stelian Ion e un slugoi fără testicule .

  3. Eu nu inteleg cum este posibil asa ceva? Cred ca problema asta ar trebui ridicat la nivel inalt in UE. Deja este mare numarul tarilor care nu extradeaza, desi le obliga tratatele, in Romania: Ungaria, Italia, Marea Britanie. Sau aceste tratate sunt facultative, sau ce? Si din Romania nici o reactie?

    • E un semnal pe care ne facem ca nu il intelegem. Semnalul zice ca Romania are justitia atata de praf incat nu prezinta incredere. Doar nu era sa ramana fara niciun fel de urmari demontarea justitiei bucata cu bucata din timpul PSD. Iar semnalele pe care le da Romania de la plecarea de la putere a PSD, iarasi nu inspira incredere prea multa. Legile nenorocite de PSD sunt neatinse. Ba inca Iohannis a mai pus un colac peste pupaza, desi din legea aia macar Romania se alege cu ceva bani.

    • Praf esti tu, Ion Pop, fanul lui Dragnea. Daca era o problema cu condamnarea (ca asta a fost partea justitiei) nu mai executa nimic in Italia. Problema e cu penitenciarele, care nu asigura luxul cuvenit unor asemenea personalitati.

  4. Sa vina in Romania sa ce? Sa iasa dupa 2 ani pe buna purtare, munca in folosul societatii si carti scoase? In Italia macar sta la racoare…

    • Da, exact, eu nu înțeleg de ce se scandalizează așa lumea. Păi vorba ta, bine fac că îl țin acolo, măcar știm că nu iese imediat.

  5. Asa ne trebuie daca le-am dat drumul la braconierii italieni prinsi asupra faptului, in loc sa-i condamnam fara mila vreo 8 ani cu executare la Chilia.

  6. HA HA HA !
    ATIA AU INTELGERI !
    CA DOAR NU SE DUC ACOLO INFRACTORII CASTELOR ASA, LA NOROC…