G4Media.ro

EXCLUSIV Avocata Elenina Nicuţ a învins CCR din nou în Justiţie. Curtea…

EXCLUSIV Avocata Elenina Nicuţ a învins CCR din nou în Justiţie. Curtea de Apel Bucureşti obligă CCR să publice opinia separată a Liviei Doina Stanciu din decizia privind abuzul în serviciu

Avocata Elenina Nicuţ a mai învins o dată CCR. Ea a dat în judecată CCR întrucât a decis, prin hotărâre administrativă, să nu mai publice opinia separată a judecătoarei Livia Doina Stanciu în conţinutul deciziei CCR privind pragul la abuzul în serviciu la sesizarea Bombonicăi Prodana, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea. E vorba de decizia 392/2017. Livia Stanciu argumenta împotriva obligării legiuitorului să introducă un prag al prejudiciului în infracţiunea de abuz în serviciu. Sentința desființează o hotărâre CCR și face pracic ca orice opinie separată să fie publicată obligatoriu împreună cu deciziile CCR.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Hotărârea Plenului Curţii Constituţionale a României nr. 1/22.06.2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 477/23.06.2017, în ceea ce priveşte prevederile art. 1 alin. 2, 3, 4, 5, ale art. 2 şi ale art. 3. Dispune obligarea pârâtei la reataşarea opiniilor separate şi/sau concurente formulate cu privire la Deciziile nr. 304/4.05.2017 şi nr. 392/6.06.2017, pronunţate în dosarele 32D/2017 respectiv 1328D/2017, precum şi la obligarea ataşării pe site şi la transmiterea spre publicare în Monitorul Oficial al României a acestor decizii împreună cu opiniile separate şi/sau concurente. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti – secţia a VIII a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată azi, 20.06.2018”, este decizia Curţii de apel Bucureşti, care a judecat dosarul în primă instanță.

De precizat că judecătoarea Stanciu (fostă şefă a Instanţei Supreme) este printre singurii judecători CCR care se opun deciziilor controversate ale Curţii şi fac opinie separată.

”Nu mai putin de 7 judecatori de scaun au constatat in ultimul an ca CCR a incalcat legea. Aceasta in conditiile in care, potrivit art. 1 alin. 5 din Constitutia Romaniei, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale, al carei garant este sau cel putin pretinde a fi CCR, precum si a legii este obligatorie. Intamplator sau poate deloc nu, toate litigiile au pornit in legatura cu situatii bantuite de un puternic caracter politic: fie au fost cenzurate opinii separate/concurente formulate la decizii care au vizat in mod direct un important lider politic (Decizia nr. 304/2017, prin care s a transat constitutionalitatea articolului din Legea nr. 90/2001 care interzice persoanelor care au suferit condamnari penale sa fie membri ai Guvernului, respectiv Decizia nr. 392/2017 prin care s a solutionat o exceptie de neconstitutionalitate ridicata intr un dosar in care chiar maine se asteapta o pronuntare in fond, respectiv Dosarul Bombonica), fie s a refuzat furnizarea unor informatii de interes public in legatura cu aceste decizii, concret, inregistrarea sedintei de judecata in urma careia s a pronuntat Decizia nr. 392/2017. Ca sa rezumam: CCR a incalcat legea in mod constant, facand o inclusiv acum cand, de 51 de zile, refuza sa se conformeze unei hotarari judecatoresti definitive. CCR a aratat in cel putin doua randuri ca nu este capabila nici macar sa ridica exceptii de neconstitutionalitate admisibile, desi este chemata sa le solutioneze. Vazand astazi gestul mai mult decat onorabil al Dnei Consilier prezidential, prof. Simina Tanasescu, de a demisiona din functie pentru a proteja institutia de un scandal, fie el pornit si dintr o fumigena de presa, ma intreb cam care ar trebui sa fie pozitia judecatorilor CCR, surprinsi, repet, pentru a 7 oara, ca au incalcat legea? Sper ca la fel de onorabil”, a spus Elenina Nicuț.

Avocata Elenina Nicuţ şi jurnalista Ioana Ene Dogioiu au mai învins Curtea Constituţională în instanţele judecătoreşti. Au obţinut o sentinţă definitivă la Curtea de Apel Bucureşti care obligă CCR să respecte Constituţia şi legea transparenţei 544/2001 şi să le pună la dispoziţie stenograma unei şedinţe de judecată.

Anul trecut, CCR a respins solicitarea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, de a impune un prag la infracţiunea de abuz în serviciu, dar în motivare a strecurat obligaţia către Parlament de a impune un prag. În acest context, reprezentantul Ministerului Public (Parchetul general), procurorul Cosmin Grancea, a cerut CCR să corecteze o eroare materială din cuprinsul Deciziei 392/2017, susţinând că afimaţiile sale din cadrul dezbaterilor au fost redate eronat, în forma publicată în Monitorul Oficial şi pe site-ul CCR. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a solicitat CCR, în baza legii liberului acces la informaţiile publice, să îi comunice stenograma şedinţei în care CCR a dezbătut cazul Bombonica pentru a vedea ce anume a afirmat procurorul Grancea şi dacă, cumva, magistraţii CCR se fac responsabili de vreun fals. CCR a refuzat şi aşa s-a ajuns în instanţele judecătoreşti.

Chiar dacă pare o chestiune minoră şi tehnică, decizia instanţelor judecătoreşti este deosebit de importantă, a explicat avocata Elenina Nicuţ pentru G4media.ro în urmă cu o lună.

“În primul rând, decizia înseamnă că înregistrările şedinţelor de judecată ale CCR sunt de interes public şi trebuie furnizate oricărei persoane. În al doilea rând, dat fiind faptul că ei au refuzat în prima fază, înseamnă că instanţa a constatat şi sancţionat încălcarea liberului acces la informaţii de interes public, adică practic încălcarea Legii nr. 544/2001 şi a art. 31 din Constituţie care spune “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.

În al treilea rând, dat fiind că la ultimul termen invocaseră practic faptul că doar CCR e competentă să decidă cu privire la furnizarea respectivelor informaţii şi că nicio instanţă de judecată nu-i poate obliga să o facă, decizia înseamnă şi că CCR a fost readusă în rândul lumii, în sensul în care nu este mai presus de lege”, a declarat avocata Nicuţ.

“Este o premieră absolută, un precedent obţinut de o avocată stralucită, Elenina Nicuţ, în procesul pe care l-am intentat anul trecut Curţii Constituţionale. Este pentru prima dată în istoria CCR când o instanţă de judecată îi demonstrează prin hotărâre definitivă ca puterea ei nu este discreţionara, ci este strict supusă legilor din România. Grav este că CCR nu a fost până acum conştientă de această limitare”, a scris şi jurnalista Ioana Ene Dogioiu. Vezi detalii aici

Foto: Arhiva personală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Daddy, mare atentie nene, ca daca se supara tare doamna/domnisoara Nicuţ, foarte probabil ca nu vei mai avea scapare: Judecatorii CCR te scot iar dansa te baga inapoi la bulau…!

  2. O victorie mică dar neimportantă…

  3. În sfârșit cineva care cunoaște legile. Doamnă Nicut, felicitări! Am speranța că mai sunt și altele/alții ca dv. Mulțumesc pentru că sunteți așa cum sunteți. E nevoie de astfel de oameni, care să le „încurce” ițele corupției și hoției.

    • Marii judecatori de la CCR, doar cu numele.Ei incalca legea in primul rand si au pretentii ca altii sa execute hotaririle lor.Halal sa le fie.

  4. Felicitari, stimata doamna, pentru profesionalismul si curajul extraordinar de a infrunta o institutie care parea intangibila si care se considera mai presus de lege! Este o victorie impotriva unui sistem si , totodata, o palma data tuturor celor care dau bir cu fugitii sau se multumesc cu critici sterile la adresa acestui sistem.Macar acum, in ceasul al 12-lea, exemplul personal dat de aceasta Doamna, de Dl. Mihai Sora, de Clujeni si de Sibieni ar trebui sa trezeasca aceasta natie adormita.
    Sistemul mafiot, corupt si antinational instaurat de monstruoasa coalitie PSD – ALDE – UDMR condusa de dragnea, tariceanu si slugile lor, TREBUIE si poate fi invins prin protestele hotarate, masive si continue ale tuturor romanilor cinstiti ! ROMANIA TREZESTE- TE, PANA NU E PREA TARZIU !!!!

  5. Dorneanu pregătește deja o sesizare la Comisia de la Veneția pentru inimaginabile presiuni asupra CaCaRecaca pentru a intra în legalitate. Sau cine știe poate urmează exemplul și demisionează în bloc.

  6. E foarte bine, sa stim adevarul despre ticalosiile CCR!

  7. Toți sunt prosti,hoți,asistați,numai cei care va convin vouă sunt buni.Aceasta doamna,in opinia voastră ,are dreptate si toți judecătorii sunt prosti pentru ca au dat o decizie care nu va convine.Halal democrație!

    • Tu cum poti scrie asemenea tampenii?

    • Pai judecatorii (nu aceasta micuta doamna avocat) tocmai au decis ceva ce nu va convine voua, tovarasa Laura: CCR a gresit!!!
      Deci CCR NU ESTE FARA DE PATA!!! Si nu este nici Dumnezeu pe pamant! Ei sunt parte din gasca.
      Si o sa mai vedem si altele, fiindca sunt sub mare presiune sa-i scoata basma curata pe cei din banda lui dragnea.

    • In Constitutie scrie ca toti romanii sunt egali in fata legii, deci si judecatorii dein CCR. Si in clipa in care gresesc, ar trebui sa suporte si ei consecintele propriilor fapte (decizii). Insa cei din CCR se cred niste egali ai lui Dumnezeu, care nu trebuie sa fie deranjati de plebe (sa nu spun altfel). Si n u este vorba despre ca ‘au dat o decizie care nu va convine’. Pur si simplu refuza sa se supuna legii. Daca eu nu ma supun legii, imediat vin mascatii si ma salta. De ce nu-i salta si pe cei din CCR?
      In legatura cu atitudinea membrilor CCR, uitati-va la Lazaroiu. Desi nu are ce cauta acolo, nu se da dus (la ce salarii au, nici nu este de mirare). Se tine cu dintii de scaun si urla la toati si la toate. Si din pacate nimeni nu are curajul sa-l zboare.

    • nu inteleg de ce ii dati satisfactie acestei „doamne” (cine naiba stie ce o fi in spatele monitorului?) si ii raspundeti. De obicei cand scrie, cu diacritice, pentru ca e romanca mandra si verde, arunca o linie, maxim o fraza care se incadreaza perfect in manualele de propaganda ale NKVD. Majoritatea care sunt pe aici sunt „vedete” pe hotnews, au venit dupa Tapalaga si Pantazi, si cand zica dupa, nu ca le placeau editorialele, ci sa arunce cu noroi. Daca mai era si Mixich, cred ca aveam o armata de troli. D-astia reinventati din dumitrica in pudila, din gigi kent in laura croitoru, din mazeta in a310… etc. Vina mea ca nu ma semnez ca pe HN (toxx) ..

    • Sunteti… confuza, ca sa ma exprim elegant.
      In loc sa vedeti ca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, avocata Nicut are dreptate, concluzia fiind ca CCR a incalcat legea, adica Constitutia, dvs. ii aduceti acuze tot ei, cu argumente care va sa zica cu nu sunt.
      Se vede ca stiti ce-i aia tastatura, ca stiti sa tastati, problema o aveti la mansarda, cu gandirea.

    • Aia de sunt urcati ca vitele in coloanele de autobuze pe un sandwich si o apa ca sa faca ce le este IMPUS, ce sunt tovarasa Laura, sunt destepti, nu, sunt doar niste biete slugi obediente care stau cu mana intinsa dupa ajutoare sociale si pomeni electorale, iar aceste biete fiinte gandesc doar cu burta si matele, stiu, realitatea doare, dar acesta este tristul adevar !!!

  8. Sa traiasca Curtea de Arges ! Si Ieleni-nina, ca e de-a noastra, din popor ! Sa-i bata pe toti, ca a invatat meserie

  9. Marii judecatori de la CCR, doar cu numele.Ei incalca legea in primul rand si au pretentii ca altii sa execute hotaririle lor.Halal sa le fie.

    • Pai da. Hotararile lor sunt obligatorii de executat, dar ca ei incalca legea, asta nu are importanta. Niste Dumnezei nu pot fi agasati cu respectarea a ceea ce tot poporul trebuie sa execute.

  10. Justitia trebuie urgent sa-si faca o curatenie generala in propria ograda, pentru ca este plina de persoane corupte, de la CCR pana la judecatori, procurori si chiar grefieri, personal auxiliar. Asta nu este justitie, este o mare bataie de joc la adresa conceptului de justitie. Desi teoretic se spune ca juristi nu au voie sa faca politica, sa apartina unui partid sau grupare politica, practic, sunt atrasi prin facilitati si avantaje materiale de diversi politicieni si oameni de afaceri, grupuri infractionale , altfel nu se explica faptul ca ii scapa de pedepsele prevazute de lege si accepta ca legile sa fie modificate de infractori si in favoarea infractorilor.

    • Da, justitia este in clipa de fata o adunatura de sinecuristi. Chiar pe acest sait s-a scris despre nerabdarea din justitie de pleca cat mai urgent in pensie (dupa 20 de ani de munca). Adica o noua serie de pensionari de 45 de ani! Iar ei, mare parte din personalul din justitie, sunt atenti numai la profitul lor (bine s-a spus mai sus ca sunt o gramada de persoane corupte). Ca trebuie facuta o curatenie, nimic da zis. Dar cine sa faca? DNA este paralizata, justitia este extrem de ingaduitoare cu cei din propria ograda, strada a ajuns sa fie anesteziata. Aici s-a ajuns daca unora le-ai dat puteri discretionare.

  11. Felicitari, Elenina. Neobosita. Poate ii vor urma si altii exemplul. Poate.

  12. Cu stupefacție citesc aceste comentarii imbecile la adresa mea.Daca îndrăznești sa ai o părere diferită,dezastru,încep laturile aruncate spre tine.Blasfemie,cum îndrăznești sa te atingi de cei pe care ii divinizati.Divinizati-i sănătoși dar,asta nu înseamnă ca aveți doar voi dreptate,și ca,nu sunt foarte mulți alți oameni care gândesc ca mine.Si sunt chiar eu,Laura,un cetățean al acestei minunate tari..O țara cu adevărat liberă și democrata,ceea ce nu este cazul țării noastre,evident in opinia mea,înseamnă ca-ți poți spune părerea.Ea poate fi in contradicție cu părerile altor cetățeni.E-n regula,asta este democrația.Ceea ce însă nu știm noi,este sa respectam părerea celuilalt și poate,prin dialog bazat pe argumente,sa găsim o soluție.Ce propunetivoi este totalitarism.Va doresc o zi buna și va las sa va infatuați,mințindu-va,ca voi sunteți poporul.

    • Cum spuneam mai devereme, dati dovada de analfabetism functional.
      Sunteti criticata nu pt. ca aveti o opinie separata ci pt. ca in loc sa acuzati argumentat de ce judecatorii i-au dat dreptate avocatei, dvs. va legati de avocata.
      Citez din postarea dvs. : „Toți sunt prosti,hoți,asistați,numai cei care va convin vouă sunt buni.”

  13. Avocata Elenina Nicuţ ar fi o propunere inspirata pentru un portofoliu la Ministerul Justitiei intr-un viitor guvern normal, cu ministri normali si sanatosi psihic. Acum dl. „TT” conduce putem spune ” Misterul Justitiei” Doamne Ajuta celor insetati de dreptate..!