G4Media.ro

Avocați bulgari: Comisia Europeană ar trebui să intervină în cazul navelor bulgărești…

Sursa Foto: Garda de Coastă

Avocați bulgari: Comisia Europeană ar trebui să intervină în cazul navelor bulgărești reținute în România / România a fost deja condamnată de Curtea Europeană pentru reținerea ilegală a unei nave bulgare

Comisia Europeană ar trebui să intervină în cazul navelor bulgărești reținute în România, susțin avocați bulgari specializați în drept maritim. Între timp, autoritățile din Bulgaria au anunțat că pescarii bulgari au fost puși sub acuzare și este în desfășurare o anchetă a procurorului. Cu toate acestea, autoritățile române nu au anunțat încă de ce anume sunt acuzați bulgarii, transmite 24Chasa, citată de Rador.

În ciuda insistențelor MAE bulgar, partea română încă nu dă răspunsuri categorice cu privire la motivele reținerii navelor bulgărești și ce reguli au încălcat pescarii. Potrivit avocaților, bulgarii nu ar fi putut încălca regulile, întrucât nici nu au navigat în apele teritoriale ale României, nici nu există interdicția de a prinde rechini în acea parte a mării în care au fost reținuți.

Cazul nu este fără precedent la noi. România a fost deja condamnată de Curtea Europeană pentru reținerea ilegală a unei nave bulgare. Cazul a durat ani de zile, proprietarul navei și-a căutat dreptatea la Strasbourg și a câștigat.

În 2011, o navă bulgară a fost reținută de autoritățile române în apele europene sub acuzația de pescuit ilegal. Căpitanul Hristo Spasov a fost arestat la bord vreme de 45 de zile. Acesta a fost doar începutul luptei sale de 10 ani pentru a-și dovedi nevinovăția.

„Ne-am întors acasă, ne-au ținut câteva zile fără nicio acuzație, interogări de dimineața până seara – non-stop. Ne-au tratat ca pe niște criminali. Imaginați-vă că toată viața ați construit o casă, o familie și într-o clipă – asta echivalează cu un cutremur devastator – și totul se ia de la capăt”, spune Hristo Spasov.

El și-a obținut dreptatea la Strasbourg, unde Curtea Europeană a recunoscut dreptul navelor bulgărești de pescuit de a naviga în apele statului vecin. Totuși, nava lui a rămas un an în România și astfel bărbatul și-a pierdut sursa de venit. Căpitanul povestește că după ce nava sa a fost reținută, a colectat fier de pe câmp pentru a-și hrăni familia.

„Deja ies din afacerea asta. Asta nu este afacere, ăsta este un chin”, mai spune Spasov. Acum este categoric – scenariul se repetă. Dacă acuzațiile la adresa bulgarilor se vor dovedi a fi aceleași ca la adresa lui, avocații vor insista asupra intervenției Comisiei Europene.

„Dacă constată vreo încălcare, să demareze o procedură împotriva statului membru. Așa ceva a început în urmă cu ceva timp în cazul lui Hristo Spasov, dar atunci România a spus Comisiei „Nu vom mai face așa ceva” și au oprit procedurile. După 10 ani, noi avem o decizie a instanței de la Strasbourg care spune că într-adevăr România nu a aplicat legislația UE. Dar ce dacă după 10 ani acest căpitan își obține dreptatea sau un fel de despăgubire”, a comentat avocatul Dimităr Dimitrov.

Chiar dacă România a introdus recent o interdicție privind prinderea de rechini, adaugă avocații, aceasta se poate aplica doar și numai navelor sale. Bulgarii nu au încălcat nimic nici conform locului în care au pescuit, a transmis postul de televiziune NOVA. Autoritățile române încă tac în privința motivului pentru care a avut loc reținerea.

Sursa: 24chasa/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cum poti sa arestezi o nava si echipajul fara o acuzatie clara?!

  2. Aici vorbesc avocatii ca nu au o acuzatie clara, dar au fost acuzati clar de braconaj in apele romane. Poate ar trebui sa te mai informezi, nu sa crezi tot ce zice avocatii celor vinovati. Ca asa si avocatii lui Tate ziceau ca nu sunt dovezi, ca nu sunt acuzatii clare, ca e o inscenare, cand autoritatile romane i-au acuzat clar. Iti trebuie putin creier sa gandesti, dar nu poti sa le ai pe toate.

    • @ Anti-USL – E vorba de zona economica exclusiva romana. Bulgarii se refera (probabil intentionat) la zona maritima nationala care e la maximum 12 mile de tarm, cea economica e la 200 de mile de tarm. Acum sa vedem care e adevarul, nu stiu daca pentru zona economica exclusiva are obligatii care UE Romania. Chiar sunt curios de urmare.
      PS: In ce priveste cazul din 2011, Romania a fost condamnata pentru retinerea navei atata timp, nu pentru ca n-ar fi avut dreptate in privinta braconajului.