G4Media.ro

Avocații lui Ionel Arsene spun că fostul baron de Neamț nu poate…

Sursa foto: Facebook

Avocații lui Ionel Arsene spun că fostul baron de Neamț nu poate fi extrădat din cauza depresiei, citând presupuse rapoarte psihiatrice: ”Risc ridicat de suicid dacă cererea de extrădare va fi admisă”

Avocații lui Ionel Arsene susțin că fostul șef al Consiliului Județean Neamț nu poate fi extrădat, citând presupuse rapoarte psihiatrice: ”Tulburare depresivă majoră de natură severă (…) Risc ridicat de suicid dacă cererea de extrădare va fi admisă”, transmite publicația italiană corrieredellacalabria.it.

Apărătorii lui Ionel Arsene sunt Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care vorbesc despre ”riscul actual de persecuție politică (…) al cel mai important lider politic al grupului de conducere al precedentului guvern al României puternic contestat de cel aflat în prezent în funcție”.

Avocații susțin că Arsene ”suferă de grave patologii de natură neuropsihiatrică” fapt constatat de ”Dr. Nicolò Falchi Delitala neuropsihiatru al Spitalului S. Giovanni din Roma, Dr. Roberta Russo psiholog criminalist din Roma specializat în observarea științifică și tratamentul în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu cardiolog specialist al Spitalului S. Giovanni din Roma”, mai transmite publicația italiană.

Avocații invocă presupuse rapoarte psihiatrice care ar atesta că Arsene suferă de depresie și prezintă risc ridicat de suicid dacă s-ar întoarce în România:

  • ”Între timp, în interesul pârâtului, acesta a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentația sanitară anexată, eliberate de o instituție publică (A.S.L. R.M. 2), din care rezultă că, din cauza procesului la care a fost supus în România și pe care îl consideră sumar de nedrept (…) prezintă o stare clinică ce îndeplinește cele cinci criterii de diagnostic pentru diagnosticul de Tulburare depresivă majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă (raportul din 4.03.2015). 09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte ridicat și ar crește exponențial în cazul extrădării … )”.

Ministerul Justiției a anunțat sâmbătă că fugarul Ionel Arsene, fostul președinte PSD din Neamț condamnat definitiv la închisoare, va fi extrădat din Italia, în vederea executării pedepsei.

Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui autorităților din România. Hotărârea este definitivă. Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni cu executare de Curtea de Apel Brașov într-un dosar de corupție, potrivit portalului instanțelor. Procesul a început încă de acum cinci ani. Instanța a dispus și confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro și 80.000 de lei.

Imediat după condamnare, Ionel Arsene (poreclit ”Ciorăpel”) a fost exclus din PSD. Arsene a fost unul dintre cei mai influenți baroni locali din PSD, reușind să își impună apropiați în puncte-cheie din administrația centrală și guvern.

Context

Dosarul lui Ionel Arsene a fost conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri. Într-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influență, după ce, în 2013, pe când era parlamentar și liderul PSD Neamț, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan zis Pinalti, fost primar PDL în Piatra Neamț, ca să își folosească influența pe lângă conducerea ANI astfel încât Agenția Națională de Integritate să constate incompatibilitatea unui adversar politic. Era vorba de Culiță Tărâță, la vremea respectivă președinte PSD al CJ Neamț.

Potrivit unui referat DNA, Arsene a fost denunțat de Pinalti în 2017. Fostul primar le-a mărturisit anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la ANI pentru că avea intrare la președintele din acea vreme, Horia Georgescu. Arsene ar fi avansat și costurile acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul lui Dan Turturică, redactor șef la România liberă în acea perioadă, și a consilierei șefului ANI. În referatul procurorilor DNA se arată și că Pinalti i-ar fi livrat alte 15.000 de euro lui Arsene ca să-i dea lui Turturică. În schimbul banilor, ziaristul urma să publice articole denigratoare pentru Culiță Tărâță în România liberă.

Potrivit DNA, în iulie 2015, Arsene ar fi cerut și un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, adică în jur de 3 milioane de lei, de la reprezentanții firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași. Arsene urma să îi determine pe șefii de la Administrația Națională Apele Române să aloce suma respectivă pentru finalizarea contractelor dintre compania din Iași și administrațiile bazinale.

Arsene și-ar fi folosit influența asupa secretarului de stat Iulian Jugan de la Ministerul Apelor astfel încât Apele Române să aloce suma de 60 de milioane de lei pentru contractele cu firma Construcții Hidrotehnice SA din Iași.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și într-un al doilea dosar penal. Potrivit DNA, în iunie 2015, Arsene, pe atunci parlamentar și lider al PSD Neamț, ar fi intervenit pe lângă primarul din comuna Icușești asfel încât firma care construia școala din localitate să subcontracteze lucrările de tâmplărie către o firmă agreată de Arsene. În februarie 2019, Tribunalul Neamț a conexat cele două dosare, apoi a trimis cazul la Tribunalul Bacău.

Cine e Ionel Arsene. Relaţii apropiate cu oameni de afaceri şi contracte cu dedicaţie

Ionel Arsene are o relaţie de amiciţie de notorietate cu Gheorghe Vlasie zis Ginel, finul sau cumătrul său. Arsene i-a botezat un copil lui Ginel, potrivit presei locale. Cei doi au fost surprinși și de paparazzi la un restaurant din București. Cuplul Arsene – Ginel este elocvent privind relația politician – om de afaceri.

Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel controlează Antrepriza de Construcţii pentru Drumuri şi Autostrăzi (fosta Aqua Parc) prin intermediul tatălui său, Gheorghe V. Vlasie, născut în 1948. Ginel a deținut compania direct până în 2013 când a cesionat acțiunile tatălui său, Gheorghe V. Vlasie. Aceasta pe fondul investigaţiei DIICOT care îl viza pe Ginel pentru aderare la grup infracțional organizat, evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani la Tribunalul Neamţ.

În iunie 2016, DIICOT Neamţ a trimis în judecată 11 persoane, printre care şi Gheorghe Vlasie. Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2015, Vlasie „a aderat la gruparea infracţională organizată de către inculpaţii Trifan George şi Trifan Vasile (parteneri de afaceri – n.r.) şi s-a folosit de mecanismele evazioniste controlate de către aceştia, direct sau indirect prin intermediul inculpatului Mihai Stan, în scopul degrevării ilegale a Aqua Parc de la plata sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite”.

Firma controlată de Vlasie, Aqua Parc (actuala Antrepriză de Construcţii pentru Drumuri şi Autostrăzi), și o altă firmă controlată de el, Edil Ștef, sunt părţi responsabile civilmente în dosar, adică vor achita prejudiciul dacă fostul patron din acte va fi condamnat.

Aceasta nu le-a împiedicat pe aceste firme să obțină contracte de zeci de milioane de euro cu CJ Neamț condus de Arsene, dar și cu alte Consilii județene conduse de pesediști, precum CJ Bacău sau Galați. Contractele lui Ginel cu CJ Neamț au fost câștigate fie prin licitație cu o singură ofertă declarată admisibilă prin caietul de sarcini, fie prin selecție de oferte, fie chiar prin încredințare directă, potrivit unei analize a G4media.ro.

Specializarea lui Arsene și a oamenilor lui este construcția de drumuri, dar și afacerile cu balastiere. Prin interpuși, Arsene ar controla și televiziunea locală Tele M, percheziționată în 2017 de DNA Bacău în urma unor suspiciuni potrivit cărora plățile facute de firmele de construcții către televiziunea locală ar fi reprezentat, în realitate, un parandărăt către Arsene. Vezi o listă a contractelor acordate de CJ Neamţ, condus de Ionel Arsene, companiei controlate de finul lui, Ginel, aici.

G4Media.ro a arătat şi că o altă companie din siajul lui Arsene şi Ginel a obţinut contracte de la CJ Neamţ sau de la primării conduse de edili PSD, cu finanţare de la Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). E vorba de Mavgo Holding. Firma este unul dintre partenerii de afaceri ai companiei Aqua Parc (actuala Antrepriză de Construcţii pentru Drumuri şi Autostrăzi),  controlată de Gheorghe Vlasie. Până în ianuarie anul trecut, patronul din acte al Mavgo Holding a fost Florin Dumitru Pavel, un fost acționar la o firmă administrată de Vlasie.

Băgaţi şi în afaceri privind exploatarea resurselor subsolului

Până în aprilie 2020, firma Mavgo Holding a fost asociată în compania Zagra Mining, alături de Vasile-Sebastian Albulescu şi Vast Resources PLC cu sediul la Londra, administrată de Andrew Richard Prelea, fiul fostului consul onorific al României în Australia, George Prelea. Albulescu a cumpărat pachetul de 25% din acțiuni al Mavgo Holding la Zagra Mining și acum deține 50% din companie, alături de Andrew Richard Prelea. Vasile-Sebastian Albulescu este un prieten din copilărie al actualului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Vezi detalii aici.

În 2019, presa semnala faptul că principalul obiectiv al firmei Zagra Mining ar fi fost exploatarea minei de grafit de la Baia de fier. Pe atunci, președinte al Agenției de Resurse Minerale era Gigi Dragomir, considerat omul impus la șefia ANRM de către șeful CJ Neamț, Ionel Arsene. Baronul PSD este și cel care l-a impus în 2018 la Ministerul Economiei pe Dănuţ Andruşcă, considerat unul dintre cei mai slabi miniștri.

Relaţia lui Ionel Arsene cu Liviu Dragnea

Este, iarăși, de notorietate. Potrivit unor surse, Dragnea și Arsene și-au petrecut împreună revelionul 2019 la Sinaia, apoi o vacanţă în Maldive, unde ar fi fost și Darius Vâlcov. O confirmare a faptului că Arsene îşi făcea vacanţele cu fostul lider PSD o găsim şi în motivarea condamnării baronului de la Tribunalul Bacău.

Deci ieri a venit din concediu, c-o fost plecat cu Dragnea”, este o interceptare din dosar, din 2017, a unui discuţii dintre doi subalterni ai baronului Ionel Arsene, potrivit motivării Tribunalului Bacău.

Dragnea şi Arsene au vrut să dea ordonanţă de amnistie şi graţiere

Potrivit motivării Tribunalului Bacău, fiul lui Pinalti, Gabriel Ştefan s-a întâlnit cu Arsene şi au discutat inclusiv despre soluţii astfel încât fostul primar din Piatra Neamţ să scape din penitenciar. În octombrie 2016, Pinalti tocmai fusese condamnat în dosarul Microsoft la 6 ani de detenţie.

Întâlnirea dintre martor (Gabriel Ştefan, fiul lui Gheorghe Ştefan zis Pinalti – n.r.) şi Arsene Ionel a avut loc în biroul acestuia din Consiliul Judeţean Neamţ , la sfârşitul lui ianuarie 2017. După ce a citit biletul, Arsene Ionel a zis că e ok şi tatăl său să stea liniştit întrucât PSD va da o ordonanţă de graţiere în zilele următoare”, se arată în motivarea Tribunalului Bacău privind condamnarea lui Arsene la 8 ani şi 4 luni de detenţie.

Agresivitate şi limbaj suburban

În aprilie 2020, G4Media.ro a relatat despre un contract de 85 de milioane de euro atribuit de CJ Neamţ companiei Mavgo Holding. Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, a share-uit articolul pe reţelele de socializare şi a cerut investigarea contractelor atribuite de CJ Neamţ. Imediat, a fost sunată de Arsene care a jignit-o şi ameninţat-o. În plus, Arsene a postat pe Facebook un mesaj în care jigneşte G4Media.ro şi pe Ana Birchall.

Se pare că postările mele la adresa Guvernului incompetent al României au deranjat și, în consecință, leprele galbene au asmuțit publicații securistice să mă denigreze continuu și să mă acuze că aș fi implicat în fel de fel de afaceri!”, a scris Arsene despre G4media.ro.

Am mai văzut și o curcă securistă și urâtă cu spume că scrie despre mine pe facebook! Acestei javre securiste pot doar să-i recomand cu drag o carte care o reprezintă! Cartea se numește: „Suge-o, Ramona!„, a scris Arsene şi despre Ana Birchall.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Sa ii ofere o vila pe malul marii!! Sufera rau saracul!

  2. Toti se dau raniti cand tre sa faca parnaie mai ales asta care a facut poduri din polistiren.

  3. nu avea depresie cand fura , nu ? nu ii venea sa se sinucida cand a furat?

  4. N-are decat sa o faca. O jigodie in minus.

  5. Suicid ? So what ?

    • Da-i înainte. Ar economisi o grămadă de bani de la bugetul statului.

  6. SĂRĂCUȚUL DE EL

  7. Ce tare e asta! Pai cu argumentul asta nu mai merge nimeni la parnaie.

  8. Să se uite la câți bani are în conturi în paradisurile fiscale și îi trece instantaneu depresia.

  9. asta vrea sa mearga vesel la bulau,ciorapel cum e cu s…-o ramona?

  10. Ăștia din PSD fac depresie și la gândul de a nu mai fura.

  11. Daca e asa in depresie cand ajunge in Romania, la puscarie ii aduc eu o funie sa aiba cu ce sa se spanzure, ca daca o face o sa desfac sampania pe care o am pentru cand moare iliescu