G4Media.ro

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență referitoare la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență referitoare la sistemul achiziţiilor publice

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. IV pct. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice. Avocatul Poporului observă, între altele, că, prin articolul sus-menţionat, în OUG nr. 23/2020 se instituie o nouă abatere disciplinară doar pentru judecătorii ce alcătuiesc completurile specializate în achiziţii publice, instituindu-se astfel o discriminare în cadrul aceleiaşi categorii profesionale, prin raportare la ceilalţi judecători”, potrivit unui comunicat al AP.

Avocatul Poporului menţionează că nu pune la îndoială necesitatea adoptării atât a unor măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice, inclusiv a unor termene mai scurte, care să permită soluţionarea contestaţiilor cu celeritate, dar consideră că instituirea unor abateri disciplinare suplimentare doar pentru judecătorii completurilor specializate în achiziţii publice nu are o justificare obiectivă.

În plus, Avocatul Poporului consideră că nu există nicio justificare obiectivă rezonabilă pentru care o abatere disciplinară a judecătorilor să fie reglementată în cuprinsul altei legi decât cea privind statutul judecătorilor.

„Statutul judecătorilor şi procurorilor rezultă din legislaţia specială, edictată în concretizarea normelor constituţionale care acordă magistraţilor o poziţie deosebită în ansamblul diverselor categorii profesionale, caracterizată prin garanţii conferite în vederea asigurării independenţei şi imparţialităţii acestora, necesară înfăptuirii justiţiei, ca activitate fundamentală într-un stat de drept”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului constată lipsa solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul procedurii de adoptare a OUG nr. 23/2020, aviz necesar în scopul respectării prevederilor Constituţiei.

„În fine, luând în considerare rezultatele Referendumului naţional din 26 mai 2019, chiar dacă a fost consultativ, Avocatul Poporului opinează că Guvernul ar fi trebuit să manifeste o atitudine de abţinere de la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în domeniul organizării judiciare, din moment ce în urma consultării loiale a cetăţenilor cu drept de vot, majoritatea participanţilor care au exprimat opţiuni valabile (86,18%) şi-au manifestat acordul în acest sens”, a adăugat AP.

Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa din 25 februarie, operaţionalizarea completurilor de judecată specializate pe achiziţii publice, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

„Începând de la data intrării în vigoare, aceste complete ar urma să se ocupe cu prioritate de judecarea cauzelor care astăzi se află pe rolul instanţelor de judecată”, a declarat Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat, în acelaşi context, că s-a instituit o disciplină la nivelul celor care sunt responsabili de procedurile de achiziţie publică.

„Ca exemplu, dacă la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice se întârzie avizul conform, cerut pentru documentaţiile de atribuire depuse de beneficiar, acţionează avizul tacit, şi aprobarea documentaţiei va avea loc chiar dacă acest aviz nu a fost emis în termen de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice. Astăzi, cei care au calitate de beneficiari şi de autoritate contractantă trebuie să respecte duratele de evaluare a ofertelor, pentru că sistemul de sancţiuni care va intra în vigoare odată cu ordonanţa de urgenţă îi va duce la plata unor amenzi pe care le va putea aplica ANAF”, a precizat Ioan Marcel Boloş.

El a subliniat că prin măsurile adoptate în şedinţa de marţi vor fi eliminate întârzierile care au loc în implementarea proiectelor.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. „discriminare în cadrul aceleiaşi categorii profesionale”
    Dar Dunarea, prin podurile auto cu taxa, nu discrimineaza cetățenii persoane fizice?
    Cum poți sa institui „o taxa de trecere” in conditiile in care teritoriul unei țări e indivizibil?

  2. coarda asta de la AP a devenit a 4-a putere in stat.
    o nesimtitita fara coloana vertebrala(doar asa ajungi acolo, nu-i asa ciorbea?) se gaseste sa intre in jocuri eminamente politice intorcand decizii, ordonante, legi dupa cum vrea muschiul flasc a lui tariceanu.

  3. Baba asta nu reprezinta nici un advocat al poporului.Functia asta trebuie eliminata.

    • Cand raspunde si titularul acestei functii pentru actiunile intreprinse impotriva poporului.
      Acesti oameni- magistrati si cucoana weber vor sa isi bata joc de toata lumea si sa nu raspunda in nici un fel.Si gand te gandesti ca titulatura finctiei este de „avocat al poporului”, in fapt al hotilor si al celo care nesocotesc acest popor.

  4. Au simtit ca e loc sa joace cu iohanis la cotroceni!
    Am vazut si iesirea acestuia, dupa decizia curtii, umila si tematoare.

  5. Aveti idee de ce atacat OUG ,inainte de a injura? Pai nu a fost referendum “ fara OUG” pe justitie?Voi ati citit ordonanta? Cum poti judeca in 45 zile un litigiu privind atribuirea contractului in max 45 de zile,fara sa existe o procedura speciala reglementata ? Pe Legea contenciosului ad-tiv si Codul de procedura civila e imposibil…Cum poti judeca in 30 de zile apelul impotriva hotararii in despagubiri din executarea contractului cand apelul e devolutiv si pot fi administrate probe? Viseaza cineva ca o expertiza poate fi efectuata in 30 zile,cand sunt specialitati in care mai sunt 2-3 experti in tara? Mj nu a facut examen pt experti de…15 ani!

    • Pe noi ne doare că nu se gândeste la noi.. la popor. Banii oricum se fura… dar macar sa nu ni-i ia noua cu japca!
      Pentru noi cand munceste… ca-i facem petiții si ne ignora… ne raspunde că sa ne descurcam singuri

  6. Probabil esti din sistem,bine pregatit si de buna credinta dar oamenii nu comenteaza speta in sine ci credibilitatea unui oficial din fruntea unei institutii.Nu te poti urca in carca unui popor dupa ce ai fost de partea celor cara l au siluit ani buni.
    Sa invoci rezultatul unui referendum dupa ce alaturi de dragnea si tariceanu l ai contestat si dus pe cat posibil in derizoriu este ,cel putin ,demagogie.

    • Dani, e adevarat ca persoana de necredibila,dar nu trebuie decredibilizata institutia…daca ai citi sesizarea ai vedea cat e de clar …inclusiv ca aduce modificari la statutul magistratilor fara sa fi solicitat avizul csm…si multe altele…nu tot ce emana de la Av Poporului e gresit,dupa cum nu tot ce emana de la Guvern e corect doar fiindca suntem fanii partidului sau presedintelui…stii cat de bine ar dinca ceincare posteaza sa si citeasca intai despre ce e vorba,apoi sa scrie?

    • Belphegor… adjunctul av. poporului pt. Drepturile omului e un ungur care a lucrat in cabinetul Dăncilei… fa-i o petiție cu o problema sa vezi cum te ignora

    • Asa e…dar repet,asta nu inseamna ca tot ce emana de la institutie e rau/gresit etc…Stii cu ce ne-ar potcovi un prosec judecat musai in 45,respectiv,30 zile,in care,pt a nu depasi termenul,judecatorul ar respinge probe ori cereri in aparare? La noi condamnari CEDO pt incalcarea dreptului la un proces echitabil…si as Romania e Cenusareasa la CEDO,ce e ok la alte state,la noi e gresit…In OUG nu e prevazuta o procedura de judecata a acestor litigii,care sa asigure solutionarea cu celeritate, iar Legea 544 si Codul de procedura civila ar tb incalcate pt respectarea termeneleor…

    • Daca tot nu reușim sa ne punem legislația privins achizițiile publice la punct, de ce nu o importam de la A la Z dintr-o tara UE dezvoltata.

    • Dorin: daca functionarul doreste sa fure e dreptul lui. Munceste si-si da premii cu mâna lui daca statul e egoist.
      Daca intra la inchisoare macar copiii si rudele lui scapa din haznaua asta.
      De niste psihologi am avea nevoie.
      Si de niste agenți

  7. Asta nu e avocatul poporului, insitutia este exclusiv avocatul nomenclaturii.
    Platita cu bani grei si privilegii.

  8. javra ticaloasa si retarda din era bolsevico-psd-alde sa mai furam ce a mai ramas!fu…te-n gura de jigodie, sa-ti moara toata familia si prietenii in chinuri asa cum voi ati chinuit neaul Romanesc de la’45 incoace!!!
    la ghena de gunoi ,toti ,dar nu la una ecologica ca POLUATI FECALELOR !!!