G4Media.ro

Avocatul Poporului a contestat la CCR ordonanța de urgență care elimină fișa…

Sursa foto: Pixabay.com

Avocatul Poporului a contestat la CCR ordonanța de urgență care elimină fișa postului pentru microîntreprinderi

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care a modificat Codul muncii, astfel că a fost eliminată fișa postului pentru microîntreprinderi. Avocatul Poporului precizează că, prin această modificare, relaţia de muncă este lipsită de orice predictibilitate, angajaţii aflându-se la dispoziţia angajatorului, care va putea oricând să impună sarcini care să exceadă muncii la care lucrătorul a dorit să se angajeze, iar pe de altă parte va conduce la imposibilitatea ca angajaţii microîntreprinderilor să probeze îndeplinirea atribuţiilor.

„Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 modifică art. 17 alin. 4 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, în sensul că elimină obligaţia de informare în scris a angajaţilor microîntreprinderilor cu privire la atribuţiile postului, prin întocmirea fişei postului, care reprezintă însuşi obiectul contractului individual de muncă (…), relaţia de muncă este lipsită de orice predictibilitate, angajaţii aflându-se la dispoziţia angajatorului, care va putea oricând să impună sarcini care să exceadă muncii la care lucrătorul a dorit să se angajeze. (…) Mai mult, stabilirea atribuţiilor postului exclusiv verbal conduce la imposibilitatea ca angajaţii microîntreprinderilor să probeze îndeplinirea atribuţiilor”, se arată în excepţia de neconstituţionalitate, potrivit Agerpres.

De asemenea, Avocatul Poporului consideră că OUG nr. 37/2021 încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. „Dispoziţiile pct. 1 din articolul unic al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2021 creează un tratament discriminatoriu între salariaţii unei microîntreprinderi care nu sunt îndreptăţiţi să li se comunice, în scris, fişa postului şi salariaţii unui angajator care nu are calitatea de microîntreprindere şi cărora li se comunică în scris fişa postului”, menţionează Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, lipsa de armonizare a dispoziţiilor OUG nr. 37/2021 cu dreptul UE conduce la încălcarea prevederilor constituţionale ale articolelor 11, 20 şi 148 alineatul 2. De asemenea, Avocatul Poporului crede că OUG nr. 37/2021 încalcă articolul 115 alineat 6 din Constituţie prin nerespectarea dreptului la protecţia socială a muncii şi principiului egalităţii în drepturi.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență la sfârșitul lunii aprilie, ca măsură pentru debirocratizare. Detalii aici

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce nocivă e târâtura asta, nu înțelege că e o birocrație care nu ajută la nimic nici angajatul nici angajatorul. La un magazin cu o vânzătoare ce beneficiu aduce ? Dacă angajatul nu e mulțumit, pleacă, e foarte simplu. Dacă patronul nu e mulțumit, la fel.

  2. De acord cu … nociva … taratura la modul general.
    Fisa postului e totusi utila. Nu e mare lucru s-o faci, si reduce posibilitatea abuzurilor. Ca angajat stii clar ce obligatii ai si ce nu, si te poti apara daca ti se cere marea cu sarea care nu apare in fisa postului. Si ca patron, poti spune clar: trebuia sa faca asta si nu a facut. Nu stiu cum e legislatia in Romania, dar unde traiesc eu trebuie, ca angajator, sa iti aperi fundul de posibile actiuni in justitie.

  3. E clar că cei care au dat OUG nu își cunosc fisa postului.

  4. Am fost angajat 30 de ani, toti dupa 1990, în învatamântul superior. N-am primit niciodata o fisa a postului. Am informatia certa ca „specialistii” de la Resurse Umane n-au reusit sa scrie fisa postului nici pentru administratorul cladirii.
    Voi vreti ca buticul cu 2 vânzatori (eventual patronul si nevasta) sa-si bata capul cu birocratia asta, care nu le e de nici un folos? Folos ar putea avea „organul”, care va aplica o amenda pentru hârtoage incomplete.

  5. Toate fisele pe care le-am semnat se terminau invariabil cu sintagma……”si indeplineste orice alta sarcina data de organul ietarhic superior”.Deci care este protectia invocata de avocatul poporului?