G4Media.ro

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate în privința unor prevederi din…

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate în privința unor prevederi din Legea Dialogului Social și legat de o sintagmă din Legea privind statutul cadrelor medicale

Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate privind prevederi din Legea dialogului social şi o sintagmă din Legea privind statutul cadrelor militare, considerând că interzicerea absolută a dreptului de asociere în sindicate a cadrelor militare este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale.

„Prevederile articolului 4 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu referire la personalul militar, precum şi sintagma ‘cu excepţia celor sindicale’ din cuprinsul dispoziţiilor articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, aduc atingere art. 20 art. 40 alin. (1) şi art. 53 din Constituţia României, prin raportare la art. 11 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, prevede excepţia de neconstituţionalitate postată, miercuri, pe site-ul Avocatului Poporului.

Articolul 4 din Legea nr. 62/2011 stipulează că persoanele care deţin funcţii de demnitate publică conform legii, magistraţii, personalul militar din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Informaţii Externe şi din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, unităţile şi/sau subunităţile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui şi/sau adera la o organizaţie sindicală.

Potrivit articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995, cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi astfel: e) constituirea în diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-ştiinţific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu excepţia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii şi disciplinei specifice instituţiei armatei, este permisă în condiţiile stabilite prin regulamentele militare.

„Interzicerea absolută a dreptului de asociere în sindicate a cadrelor militare este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale, care garantează dreptul de asociere a cetăţenilor în sindicate, măsura fiind o ingerinţă nejustificată şi disproporţionată în raport cu scopul urmărit. Sub acest aspect, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că excepţiile de la regula dreptului de asociere trebuie interpretate în mod restrictiv şi doar motive pertinente şi serioase pot justifica restricţiile acestui drept. Orice încălcare trebuie să corespundă ‘unei nevoi sociale stringente'”, afirmă Avocatul Poporului, conform Agerpres.

Sursa Foto: graiul.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Alo, buna dimineata, sau hai noroc, sa va fie de bine, editori. Cadre medicale, sau militare? Ca daca va opereaza un plutonier de apendicita, parca nu ar mai fi la fel. Un pic de respect pentru cititori nu ar strica.

  2. E clar ca-i neconstitutionala de la o posta-politistii sunt activi sunt funcționari cu statut special iar la pensie devin cu grd militar corespunzator gradului de poliție-comisar-locotenent colonel-SIC! Sa mori tu ministru prost si analfabet functional-numai secretare si subingineri au condus acest minister indiferent de partid!

  3. CAND AUD avocatul „poporului” MA IA CU FIORI. MA GANDESC LA ccr, LA MORISCA CU PARTIDUL, CU SECURISTII.

  4. Pentru asta, v- ati sesizat dar pt.faptul că ați acceptat ca o lege să fie aplicată retroactiv,nu!
    Nu toti parlamentarii au facut afaceri!
    Nu vă interesa direct pt că aveți pensie de la Parlamentul European.

  5. Dat fiind că oricine vrea să intre în armată, poliție, justiție, etc. are posibilitatea să se informeze asupra legislației din domeniu, se poate spune că nu i-a obligat nimeni să se angajeze acolo. Cui nu-i place lipsa sindicatului poate să-și caute alt serviciu. Cei care s-au angajat înainte de 1995 sunt deja la pensie.