G4Media.ro

Avocatul Poporului a primit zece petiții prin care i se solicită să…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Avocatul Poporului a primit zece petiții prin care i se solicită să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind Codul Administrativ: Examinăm solicitările și vom prezenta concluziile atât petenților, cât și publicului

Avocatul Poporului anunță că a primit zece petiții, atât de la persoane fizice, cât și de la persoane juridice, prin care i se solicită să atace la Curtea Constituțională (CCR) ordonanța de urgență de adoptare a Codului Administrativ.

Instituția condusă de Renate Weber precizează că examinează prevederile Codului Administrativ conținute în OUG nr. 57/2019, iar concluziile analizei de constituționalitate vor fi comunicate atât petenților, cât și societății civile.

”Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituționalitate extrinsecă și intrinsecă, presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legalși identificarea eventualelor vicii de constituționalitate prin raportare la legislația incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune și analiza jurisprudenței Curții Constituționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituționalitate vor fi comunicate atât petenților cât și publicului”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului.

Printre cei care au solicitat Avocatului Poporului atacarea la CCR a Codului Administrativ se numără și senatoarea USR, Florina Presadă, care a reclamat în primul rând absenţa urgenţei care să justifice adoptarea actului normativ prin OUG.

De asemenea, Presadă a menționat că, spre exemplu, proiectele de legi prin care se instituiau pensii pentru aleşii locali au fost deja declarate neconstituţionale.

Senatoarea USR a contestat şi reducerea de la două treimi la jumătatea plus unu a majorităţii necesare pentru adoptarea deciziilor care ţind e patrimoniul comunităţilor locale.

Florin Presadă a declarat atunci că decizia de a sesiza sau nu CCR pe Codul administrativ este primul test al Renatei Weber, numită cu o zi în urmă în funcție, ”care va arăta ce fel de Avocat al Poporului doreşte să fie”.

Codul administrativ a fost adoptat de guvern, pe 25 iunie, prin ordonanţă de urgenţă. Ulterior, actul normativ a fost supus unor modificări, în urma nemulțumirilor ridicate de UDMR privind posibilitățile de folosire a limbilor minorităților naționale în administrație. Abia pe 5 iulie OUG-ul privind Codul Administrativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Citește integral: Codul administrativ a fost publicat în Monitorul Oficial / Ordonanța de urgență include și ultimele modificări privind folosirea limbilor minorităților în administrația locală

Foto: Renate Weber. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Facem pariu ca nu va contesta Codul Ativ la CC ?

  2. Renate se va dovedi la fel de ticaloasa precum a fost „chiorul” de Ciorbea.
    Prietenii stiu de ce a fost implantata aceasta nulitate in functia de Ombudsman.
    Va bloca orice petitie pe motiv ca are nevoie de 10 ani ca sa studieze codul
    Mizerabilul slugariceanu a instruit-o doua saptamani inainte de a-i da unda verde Vioproastei ca poate sa o anunte drept noua sluga post ciorbica

    • evident. de aia a fost pusa. nu i-o fi rusine! slugi pentru un 4%. care si ala la urmatoarele alegeri probabil va ajunge zero.

  3. Sclava asta a infractorilor merita trimisă la săpat de porumb nicidecum avocat al poporului.

  4. Prin anii ’60-’70 genul asta de politicieni erau priviti prin luneta.

  5. Orice ar face acum CCR si PSD vor fi sterse cu radiera cand Iohannis va fi ales e catre noi, romanii, ptr un al doilea mandat.

  6. O instituție costisitoare și absolut inutilă, cât timp este controlată de reprezentanți ai mafiei.

    • Cu atât mai mult cu cât in frunte se afla o mâncatoare de KKT de la Latrinele securistului Voiculescu, sluga a șpăgarului CPT

  7. Nu mai percutează cum eraţi obişnuiţi funcţionarul public după ce le-aţi aruncat toată răspunderea pe spatele lor şi i-aţi pus la mâna voastră prin şantaj salarial sau nu mai aveţi bani de pensii speciale că altceva nu vedem de ce aţi renunţa la lege că CCR e al PSD iar singurul motiv să vă scoată legea neconstituţională e că aşa a venit ordinul de la vârful partidului altfel la CCR totul e constituţional pentru că e singura instituţie care poate să spună că albul e negrul sau verde şi aşa va fi deci ce e cu jocul ăsta stupid pentru proşti?

  8. După ce se schimba garnitura suntem obligati sa o suportam la nesfârșit? Cum putem scapa de Doamna?

  9. Avocata Latrinei 3, sluga securistului Voiculescu si a penaloiduluii CPT = traseista Weber va taragana orice, ea fiind membra a Ciumei Rosii si complice cu gruparea infractionala ALDE.

  10. De-aia emit pesedeii ordonanță de urgența, sa se aplice imediat și de aia e avocatul poporului pesedist, sa găsească motive sa tergiverseze OUG, ca sa facă maximum de impresie votanților pesedei, pana sa se hotărască o comisie a avocatului poporului, ca el(ea) nu e în stare sa găsească repede niște motive clare de contestare. Nu tre sa conteste tot, poarte sa o facă și mai târziu pentru ce este complicat, dar sigur sunt evidente marile mizerii pesediste pentru care este sarcina de la partid sa e facă împotriva poporului roman conștient și educat, doar prostia e cea manevrabila la vot, ceilalți își dau seama.

  11. Este la fel de nociva , ca si predecesorul ei., din pacate pe banii nostri.

  12. Escrava Isaura. Muha haaa !!!

  13. Ar trebui sa ne unim, sa iesim in strada si sa facem istorie.
    Nu trebuie sa ne mai lasam calcati in picioare in halul asta. O viata avem si orice viata conteaza!

  14. 100%. Așteptăm acum 2030, când avocatul Popoului ne va prezenta opinia.

  15. De la început spun , ca acest cod nu era necesar.Trebuia si este necesar Codul de procedura administrativa.Cum dreptul procesul nu putea reglementa drepturi patrimoniale subiective(vezi pensiile speciale pentru primari si viceprimari)au recurs,mișelește, la OUG,in vederea adoptării dreptului substanțial administrativ.Acesta nu este un cod administrativ,ci mai degraba un codex,deoarece a luat nastere prin juxtapunerea unor acte normative din dreptul pozitiv în materie,pe care,dna avocat al poporului,daca era specialista in adminustratie publica le putea parcurge in maximum 2 zile ,iar in urmatoatele zile facea si o sesizare bine documentata la CCR.Va spun cu mâna pe inima ca acest for,adică CCR asteapta ACEASTA SESIZARE.Eu nu cred ca acest avocat al poporului este singur.Are specialisti care s-o ajute.Sunt f.multe chestiuni in acest cod ,care nu au nimic comun nici cu administratie si nici cu Constitutia.Daca mi-ar da mie pensia unui primar pe un mandat as ajuta-o,sincer!Păcat ca in aceasta tara sunt oameni care chiar pricep administratie si nu au nici macar un salariu ca al unui primar de comuna cu 100 de locuitori.Astia nu vor nimic.Sunt niste manipulatori ordinari,care vor numai putere si nimic altceva.Pe timpuri,functionari ca acest firfizon de ministru al finantelor ,de exemplu,nu putea sa ocupe nici macar postul de contabil la o primaria de comuna.Va garantez acest lucru,deoarece stiu ce vorbesc.