G4Media.ro

Avocatul Poporului: ”Amenzile nu sunt anulate automat de decizia CCR, oamenii trebuie…

Sursa: G4Media.ro

Avocatul Poporului: ”Amenzile nu sunt anulate automat de decizia CCR, oamenii trebuie să le conteste în instanță” / Avocat: ”Termenele de contestare nu au curs din pricina stării de urgență. Toate persoanele amendate pot contesta în instanță după 15 mai”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat la Digi24 că – în urma deciziei CCR privind neconstituționalitatea ordonanțelor de urgență prin care au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare în perioada stării de urgență – amenzile nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță, având la îndemnână decizia Curții Constituționale.

„Dacă azi CCR constată neconstituționalitate, este un ajutor pentru judecători, dar nu prin acest fapt se pot anula amenzile. Adică fiecare în parte din cei amendați, vreo 300.000 de mii, trebuie să meargă la instanța de judecată”, a declarat Renate Weber.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a explicat pentru G4media.ro că CCR a declarat neconstituțională OUG 34/2020, care a majorat cuantumul amenzilor, dar și articolul 28 din OUG 1/1999.

Cu alte cuvinte, a explicat avocatul, toate amenzile date în starea de urgență, în baza OUG 1/1999 și OUG 34/2020, pot fi contestate în instanță.

Potrivit OUG 34/2020, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a explicat că toate persoanele amendate pot contesta amenzile în instanță după data de 15 mai, adică după încetarea stării de urgență, chiar dacă au plătit amenda, întrucât pe perioada stării de urgență, termenele de contestare nu au curs. ”Au un termen de 15 zile după data de 15 mai în care pot contesta amenzile în instanță”.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Si cu cei care si-au luat viata din cauza amenzilor ce facem?

    • Dat statul in judecata si cerut daune de milioane de euro. De adus mortul inapoi nu mai poti.

    • Acea reacție este a unui om dezechilibrat.
      Si care, by the way, incalcase, la acel moment, legea.
      Hai sa nu mai plângem de milă celor cărora nu le pasă de restricții!
      Aceasta hotărâre a Curții este un „raspuns”, dar nu la problema amenzilor.
      Si, ca veni vorba, nu stiu daca CC sau „evocata” poporului cunoaște, dar in toate legile sunt prevăzute limite minime si maxime ale amenzilor si, la fel, în toate cazurile, agentul constatator le stabilește cuantumul în concret. Nici macar o astfel de lege nu a fost declarata neconstitutionala de către Curtea Constitutionala , nici una!
      Inutil să mai spun si faptul ca in toate aceste legi nu exista „criterii de individualizare” pt. ca nu ai cum sa prevezi astfel de criterii fata de diferitele situatii de fapt sanctionabile contravențional.
      Cel care decide cuantumul este exact agentul constatator, aceasta posibilitate fiind un aspect al impunerii respectării dispozițiilor legale și a fortei( in sens de asigurare a aplicării legii, prin sancționarea nerespectării sale) de coerciție a statului.
      Împotriva amenzii se poate face contestație, iar daca judecatorul_ nu Curtea Constitutionala_ decide ca agentul constatator a gresit sau a avut o inexactă apreciere asupra cuantumului amenzii, poate decide anularea actului administrativ emis de către agentul constatator.
      Dacă nu, rămâne cum a apreciat agentul constatator căci el, si nu altcineva, reprezintă forta de coerciție a statului.

    • Magistrat, cam multe forțe pe-aici, nu crezi?! Mai avem puțin, puțin pana la saturație….

    • Cunosti tu vreun caz concret?
      sau doar vorbim …..vorbe?

      Dar daca se sinucide unul care a facut evaziune de 1 milion de euro? e vreo diferenta?

  2. Fraierii au stat in casa fiind responsabili,smecherii sunt aparati de CCR ! Dormene tu cu inca 4-5 sunteti strambi cand aplicati aceste decizii.LCK tocmai a dovedit acest lucru !

    • Marii infractori nu s-au mai dus in instanta. I-a rezolvat parlamentul tericeanului, avocatul „poporului”, CCR.

    • Scapam tiganii de plata si bagam ceva banutzi in buzunarul amaritilor de avocati .Este foarte bine .

  3. au stiut foarte bine ca aici se va ajunge…. de asta le au facut atat de mari…. ca sa le anuleze dupa. Iar tanti Renate e in lumea ei…. cand se vor aglomera instantele cu toate procesele astea, or sa dea o hotarare ca se vor anula toate (gen taxa auto). Dupa ce ca instantele nu au judecat decat ce era foarte urgent, va dati seama ca nu stau acum sa vada daca amenda a fost data pe bune sau nu.

  4. Minunat! Acum pina la Craciun toate instantele vor fi blocate de contestatii.

  5. Adică a rezolvat un căcat, ca de obicei!

    • A oferit mafiei rosii posibilitatea sa revina in „inimile” alegatorilor.

      Daca in romania infractorii erau sprijiniti de facto acum sunt sprijiniti si de jure.

    • Adica Avokkata popoului, Renegata Roscata Ciufuta, si-a aratat felul conjuncturist si caracterul securist al ”sectei”
      care a intrat intr-o vrie mormantala – Abjectia Libertina Democrizata Eurofoba.

  6. Pfff! Și erați pe primul loc in lume la amenzi :)))) și ați mai stat și ca prostii in case morți de frica 🙂 Romanica de poveste :))