G4Media.ro

Avocatul Poporului anunță că este probabil să atace la CCR ordonanța care…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Avocatul Poporului anunță că este probabil să atace la CCR ordonanța care permite accesul spitalelor private la programele naționale de sănătate

Renate Weber, Avocatul Poporului, a afirmat că există suficiente motive pentru ca ordonanța de urgență prin care spitalele private vor primi dreptul de accesa fondurile din programele de sănătate să fie atacată la Curtea Constituțională. Weber susține că ordonanța va afecta concurența loială între sistemul public de sănătate și cel privat.

”Problema este că cele două sisteme trebuie să fie în condiții de concurență loială. Dacă sistemul privat se întărește mai mult, atunci îți cade sistemul public”, a declarat Renate Weber la Realitatea Plus, ea invocând faptul că achizițiile publice trebuie să respecte un set de condiții mult mai restrictiv decât cele din sistemul privat.

Însă obiecția cea mai mare este legată de faptul că depășirea de către spitalele private a cheltuielilor prevăzute prin contractul cu casele de sănătate va putea fi compensată din bugetul de stat, prin decizia ministrului Sănătății.

”Dacă cheltuielile făcute cu un tratament sunt mai mari decât contractul cu Casa de asigurări, ei vor putea obține rambursarea sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Pentru mine este de neînțeles să dai unui singur om puterea absolută să decidă. Văd aici o îngrijorare teribilă (…) Putem să ne imaginăm o zi în care vine un ministru care decontează cheltuielile spitalelor private, dincolo de contracte”, a declarat Weber.

Ea a spus că există riscul ca bugetul sănătății să fie majorat pentru plata acestor servicii efectuate de către sistemul privat de sănătate care va prospera în dauna celui de stat.

O să ne uităm pe text și cred sincer că pe această ordonanță vom sesiza CCR”, a conchis Renate Weber.

Context. Ordonanța de urgență prin care sunt liberalizate programele de sănătate care sunt finanțate de Ministerul Sănătății și CNAS a fost introdusă în ședința de Guvern de marți.

Prin această ordonanță se extind programele de sănătate și în sistemul medical privat, practic fiind permisă decontarea serviciilor medicale către CNAS.

Introducerea ordonanței de urgență pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost propusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență care modifică legea sănătății și alte acte normative, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

Prin programele naționale de sănătate, pacienții cu boli cronice beneficiază de tratament gratuit. Este vorba de boli cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, insuficiență hepatică, boli rare și alte afecțiuni.

Foto: Renate Weber (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. NOAPTEA CA HOTII PNL

    LIVIU ORBAN PRIM MINISTRU
    24 DE OUG
    LA GUVERN E SCANDAL MARE,MULTE NU AU AVIZELE.
    MINISTRII AU VENIT CU TOT STAFUL.
    #REZIST E LA VICTORIA ACUM?

    • Ciorbea era in concediu in Florida si credea ca oricine poate ataca la CCR.
      așa și tanti asta: ne spune cineva xe buget cheltuiesc astia anual – raportat la eficientă.
      Am auzit ca au si fotbalisti angajati la ei pe post de avocati.
      Probabil mai sunt si alte sportive…

    • Mai degraba EMINOVICI

    • Liviu Orban Prim ministru PNL

      Dacă Guvernul PSD dădea 24 de OUG într-o singura zi, în Parlamentul European deja se pregătea o rezoluţie împotriva României, Timmermans era deja aterizat la Bucureşti, în drum spre Palatul Victoria, de mână cu ambasadorii SUA, Marea Britanie şi Suedia, iar în faţa Guvernului găştile #rezist puneau de-o baricadă!

    • „Bajeti”, asta este SUBVENTIE acordata de STAT sectorului PRIVAT.

      Nu e voie !

      # kondensatorilor, voi sunteti tineri, duceti o viata complet NESANATOASA (miscare fizica -iok), aveti o alimentatie NESANATOASA (toate toxinele din alimente va vor afecta organismul).

      Cand sistrmul de stat va fi falimentat de cel privat ( pt ca banii din bugetul sanatatii vor fi aspirati de cei din sist privat) sa vedeti pe unde veti scoate camasa.

      O sa vedeti cum asiguratorii nu vor dori sa va acopere costurile operatiilor.

      Vai si amar ! PDL -istii au inchis spitale. Acum incearca sa le distruga.

    • De ce vrei, bre, sa iesim? Ca incearca să mai corecteze din grozăviile și mânăriile făcute de borfasi? Conteaza numărul lor sau conținutul?
      Care seamănă cu oug13, să ieșim?

    • Lasa ca stim cum facea PSD, dadea o ordonanta mare si lata, o varza de articole fara legatura unele cu altele.
      PNL e guvern minoritar, a incercat civilizat in parlament, dar PSD-ul blocheaza legi esentiale ca alegerile in 2 tururi sau desfiintarea SS.
      Daca nu le convine, metoda civilizata e motiunea. Sa vina in fata alegatorilor si sa vedem atunci care e majoritatea cu care se lauda.

    • Orban – AJUNGE !

      Guvernul PNL știe că pleacă mâine acasă! De asta dă ultimele tunuri în toiul nopții! Ordonanță după ordonanță!

      Acum înțelegeți de ce împrumută Cîțu miliarde de lei în fiecare zi?! Ca să-și plătească CLIENȚII POLITICI!

    • Blablabla, blablabla,…!
      Terminati BĂ, cu vrajeala! Pesedistii s-au împrumutat într-o veselie si au drenat banii către pusculita de partid, s-a prins și ultimul fraier cum merge treaba la voi..până si copiii au aflat și nu va mai votează generații întregi!
      Pesedistii au mărit din pix salarii și pensii nesimțite ( au dat 100 lei la pensionarii obișnuiți, zeci de mii de lei la pensiile nesimtite), fără o bază reală. Orban continua sa împrumute ca sa plateasca datoriile și nemerniciile făcute de psd
      Cum nu avem peste noapte productie de 10 ori mai mare, deficit bugetar micșorat ( ca a avut grijă psd să il ridice la CER!), acum așteptați să taie pensiile și salariile mărite din pix, nu? Sa aveti voi ce urla, ca ăștia au venit să taie tot! Nemernicilor, tot poporul a inteles ce jaf ați făcut, cum v-ati cocoțat toti limbricii in fruntea statului pe salarii și beneficii fabuloase! Poporul a inteles ca ati dat o petrecere pe banii lui și ca acum vine momentul trezirii din beție!
      Osul la treaba daca vreti sa corectat mizeriile făcute, să nu mai fim nevoiți să vă plătim salarii uriașe doar din imprumuturi!

  2. Bună seara! Adevărat avocat al poprului! Felicitări doamna Weber pentru acest demers!!!În situația creată cu aceasta ordonanța ar trebui ca toți privații sa fie finanțați de stat iar,clientului sa I se aducă la cunostiinta ulterior prestației serviciului care este prețul! !!!Ar fi bine pentru toată lumea!

    • Doar trolii spun felicitari. Ca au impresia ca asa valoreaza si ei ceva

    • Barbat, caucazian, necasatorit vorbitor de rusa, troll, platit in ruble

    • „Felicitări”ciumei rosii care omoară românii pe capete!
      Bre, banii trebuie să urmeze pacientul care trebuie TRATAT de cineva, nu lasat 16 ore pe un scaun până își dă duhul!!

    • Mia
      CCR trebuie sa respinga aceasta ordonanta criminala.
      Daca pana acum, aveam si noi posibilitatea sa accesam un serviciu medical in conditii europene in spitalele private, de acum incolo o sa stam la coada dupa toti pensionarii, nu-i asa Miutzo?
      Prostia romaneasca e ceva mult mai profund decat prostia omeneasca.

    • Abia asa sint puse spitalele de stat in sistem concurential cu cele private, de fapt asta e si intentia. Abia asa vor fi sparte fiefurile feudalilor calcifiati in diverse posturi la spitalele de stat.
      De unde si reactia lui madam Weber, scrofuloasa la datorie in slujba mafiotilor.

    • Dobitocul tot dobitoc ramine.Vad caxse moare de grija spitalelor de stat.Fiti fara grija.Dacaxse vor ridica la nivelul privat ….nu e cazul.Eu vreau sa fiu tratat nu sa mor pe holul spitalului de stat.Concurenta va face bine.

  3. Tu la ce spitale te tratezi madame ?
    Ai greblat sute de mii de euro la brusel si ai urlat din rarunchi scriptul de la alde tariceanu.
    In loc sa stai acasa la pensie, te-a pus partidul sa-l slujesti de pe pozitia de cumulard. Platesc prostii.

  4. Pe G4 n-am citit aceasta stire, pe care am vazut-o pe Mediafax, precum ca Guvernul Orban a adat azi 24 (DOUAZECISIPATRU) de ougele!!!!!
    A innebunit si asta?!!!

    • și că Orban a spus ca ANAF sa atace marea evaziune si sa mai lase micii comercianti si pensiunile: importatorii legume-fructe, țigarile, industria petroliera si derivatele… mastodontii aia care produc tot felul de chimicale pe care le vind doar prin dealerii lor si fara facturi reale inregistrate la sursa

  5. Oare Renate Weber isi plateste impozitele ? Sau se autoscuteste ca tov. Ciorbea, sluga infractorilor Partidului, vreo 10 ani ?

    • Eu sunt curioasa ce ar fi zis daca era pe scaun la sitalul din constanta dupa 15 ore si 45 minute de asteptare.

  6. Asta este o idioata. In UK am facut o opreratie(mi.a scos bila). Am avut de ales intre mai multe spitale(de stat si private). Am ales un spital privat pt ca am gasit un loc mai repede. NU AM PLATIT NIMIC. NHS(cred ca proasta stie ce inseamna aceste litere) plateste aceeasi suma de bani la spitale(de stat sau private) pt aceeasi operatie. Idioato ai stat degeaba atatia ani afara….nu ai invatat nimic…este buna iddea sa dai aceeasi suma de bani la spitale(de stat sau private) pt aceeasi interventie…pacientul nu trebuie sa plateasca NIMIC adica 0 lei….sper ca ai priceput idioato…vezi pe google daca nu ma crezi pe mine…

  7. Macelarirea Democrației NOAPTEA CA HOTII.
    04.02.2020

    24 de ordonanțe de urgență într-o ședință de guvern??? Să privatizezi sistemul de sanatate peste noapte, fără studii de impact, fără dezbateri parlamentare și fără ca românul să fie măcat prevenit, dacă nu consultat?

    Să nu deranjeze pe nimeni că ne-am trezit în democrație și ne culcăm liniștiți într-o situație de 24 de ori mai gravă decât ordonanța care ne-a învățat să strigăm in piață „noaptea ca hoții”?

    Cum să-i dai țării tale la gioale doar pentru că mâine e posibil să pleci? Unde sunt câinii de pază ai democrației și deontologii? Noapte bună, România! Somnul tău chiar naște monștri

  8. Apropo, tanti weber, te ai autosesiza și matale cu privire la drepturile pacienților care merg in spitalele de stat? Aia care așteaptă cate o zi intreaga să fie consultați? Aia care aștepta luni de zile pt un tomograf, o internare să fie tratați de cancer sau de inima, care nu mai pot fi tratați în luna in care se „termina fondurile „?
    Așa-i ca, pt voi, drepturile noastre nu inseamna nimic, ca nu considerați ca ce se intampla in majoritarea spitaleleor de stat nu e bătaie de joc la adresa pacientului român?
    Te ai sesizat cu privire la pacienta care a cedat după o zi de așteptare pe holul spitalului??Cum e duamna ? Nimic neobișnuit ca se moare pe capete, asa-i???

  9. Bravo cucoana! Sa fie clar: poporul de rand nu trebuie sa aiba acces la servicii medicale decente! La privat sa mearga doar cei cu bani, nu toti saracii.
    Poporul al carui avocat esti sa stea cu orele la coada, cu spaga pregatita si sa zica mersi daca pleaca din spital fara bacterii.

  10. Cucoana daca dispui de bani sa mergi la un spital privat crezi ca avem si noi?Nesimtirea ta nu are limite.Nu ataci la ccr faptul ca psd-ii nu doresc adigurarea unui transport in siguranta pentru elevi(ce mai mananca si gura lor) si, in nesimtirea ta, ataci posibilitatea ca amaratul contribuabil sa fie tratat omeneste.Sunt curioasa ce reactieati fi avut daca va murea mama pe scaun la urgenta in spitalul de stat.
    ,

  11. Bună ziua! Geu,l de ce s-a dezvoltat turismul medical în România? ??Pentru ca te-ai operat tu la bila în Anglia????Poți sa ne spui suma pe care o plătești pe lună pentru sănătate și cât reprezintă procentual din salariu??Nu ești singurul care ai văzut Anglia! !!Așa ca spune care este prețul Iar pentru ceilalți comentatori :dacă ordonanța specifica faptul ca nu plătește nimeni diferența operației de la costul spitalului de la stat la costul spitalului în privat,îmi cer eu scuze dacă nu,îmi pare rău! !!De banii voștrii! !! Este ca si cum ati spune ca dintr-un buget mic reusiti sa stati la Hiltonon acelasi numar de zile si aceleasi conditii ca intr-o locatie de 2-3*.O operație la stat pentru bila este estimată la 2000 lei,aceeași operație la unul din privați era 8600!!!Asta pentru ca mi s-a intamplat și, am ales la stat…..Va doresc SUCCESURI sa citiți ,ca sa înțelegeți că apetitul pentru lux….COSTĂ!!!

    • Turismul medical s-a dezvoltat in ROmania, intretinut fiind de pilosii si incompetentii de la stat, cu exceptia turismului pentru tratamente stomatologice.
      BUgetul romanesc pentru sanatatea este subevaluat cronic si din ceea ce se repartizeaza, mare parte se fura. Nu te teme, se vor gasi bani si pentru operatii de 8600 lei, daca spagari pe care iis sustii nu mai fura.
      Si tie o sa-ti placa sa fii tratata la nivelul si cu politetea din Anglia – face toti banii!
      Si nu e LUX. Sanatatea e normalitate. Este un serviciu minim pe care il ofera statele cu adevarat dezvoltate TUTUROR cetatenilor sai. Nu doar pilelor de partid sau celor care se duc cu caciula in mana la maritii doctori.
      Concurenta e buna. Liberalizarea pietelor e buna. Face bine la bun simt, asa, in general. Dar vad ca ve temeti ca naiba de ele. Nu prea mai sunteti relevanti, daca dispar ierarhiile arrificiale, nu-i asa?

    • la stat e langa operatia decontata mai achiti si ceva mita ca sa se aplece doctorul si asistenta, deci la scor tot acolo ajungi, numa ca diferenta care o fiea tot aia e

  12. @Găina babei făcea un OU pe zi în povestea „Punguța cu doi bani” , în vreme ce cocoșul făcea, alte „chestii”, ?

  13. Este evident că la sănătate , ca și la pensii, statul are obligații constituționale de a asigura funcționarea unui sistem public de sănătate, ca și despre funcționarea sistemului public de asigurări sociale pentru pensii, etc., nepunându-se în discuție aspecte despre concurență între sistemul public și cel privat de sănătate, în chestiuni unde sunt reglementate obligații constituționale ale statului, ? Referitor totuși la concurența din sistemul privat este totuși de remarcat că ar fi necesar și avizul de la Consiliul Concurenței referitor la alocări de fonduri publice ce ar putea avea aspecte de „subvenționări” neconcurențiale, ?