Avocatul Poporului anunță că este probabil să atace la CCR ordonanța care permite accesul spitalelor private la programele naționale de sănătate
Renate Weber, Avocatul Poporului, a afirmat că există suficiente motive pentru ca ordonanța de urgență prin care spitalele private vor primi dreptul de accesa fondurile din programele de sănătate să fie atacată la Curtea Constituțională. Weber susține că ordonanța va afecta concurența loială între sistemul public de sănătate și cel privat.
”Problema este că cele două sisteme trebuie să fie în condiții de concurență loială. Dacă sistemul privat se întărește mai mult, atunci îți cade sistemul public”, a declarat Renate Weber la Realitatea Plus, ea invocând faptul că achizițiile publice trebuie să respecte un set de condiții mult mai restrictiv decât cele din sistemul privat.
Însă obiecția cea mai mare este legată de faptul că depășirea de către spitalele private a cheltuielilor prevăzute prin contractul cu casele de sănătate va putea fi compensată din bugetul de stat, prin decizia ministrului Sănătății.
”Dacă cheltuielile făcute cu un tratament sunt mai mari decât contractul cu Casa de asigurări, ei vor putea obține rambursarea sumelor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Pentru mine este de neînțeles să dai unui singur om puterea absolută să decidă. Văd aici o îngrijorare teribilă (…) Putem să ne imaginăm o zi în care vine un ministru care decontează cheltuielile spitalelor private, dincolo de contracte”, a declarat Weber.
Ea a spus că există riscul ca bugetul sănătății să fie majorat pentru plata acestor servicii efectuate de către sistemul privat de sănătate care va prospera în dauna celui de stat.
”O să ne uităm pe text și cred sincer că pe această ordonanță vom sesiza CCR”, a conchis Renate Weber.
Context. Ordonanța de urgență prin care sunt liberalizate programele de sănătate care sunt finanțate de Ministerul Sănătății și CNAS a fost introdusă în ședința de Guvern de marți.
Prin această ordonanță se extind programele de sănătate și în sistemul medical privat, practic fiind permisă decontarea serviciilor medicale către CNAS.
Introducerea ordonanței de urgență pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost propusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență care modifică legea sănătății și alte acte normative, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.
Prin programele naționale de sănătate, pacienții cu boli cronice beneficiază de tratament gratuit. Este vorba de boli cardiovasculare, oncologice, diabet zaharat, insuficiență hepatică, boli rare și alte afecțiuni.
Foto: Renate Weber (Inquam Photos/ Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii