G4Media.ro

Avocatul Poporului din Georgia condamnă utilizarea torturii împotriva protestatarilor / A şasea…

Sursa foto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

Avocatul Poporului din Georgia condamnă utilizarea torturii împotriva protestatarilor / A şasea noapte de proteste în ţară după suspendarea negocierilor cu UE

Ombudsmanul public al Georgiei a acuzat, marţi, Poliţia că a aplicat tehnici de tortură persoanelor arestate în timpul a şase zile de mari proteste de stradă împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, transmite Reuters, citată de News.ro.

Levan Ioseliani, Ombudsmanul public al Georgiei (echivalentul Avocatului Poporului – n.r) a declarat că el şi funcţionarii săi au întâlnit persoane supuse ”celui mai dur tratament” de către Poliţie.

”În cele mai multe cazuri, aceştia s-au ales cu răni grave în zona feţei, a ochilor şi a capului, ceea ce practic exclude chiar şi posibilitatea ca Poliţia să fi folosit de fiecare dată forţa necesară şi proporţională împotriva lor”, a tranamis el, într-un comunicat de presă.

”Locaţia, caracterul şi gradul leziunilor creează impresia credibilă că Poliţia foloseşte metode violente împotriva cetăţenilor pentru a-i pedepsi. Violenţa intenţionată şi severă în scopul pedepsirii constituie un act de tortură”, a mai transmis Ombudsmanul Georgiei.

Statele Unite au condamnat anterior utilizarea ”forţei excesive” împotriva protestatarilor. Cu toate acestea, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a lăudat în mod repetat Poliţia pentru reacţia sa, afirmând că aceasta a dat dovadă de mai mult profesionalism decât omologii săi din Europa şi SUA.

Ţara cu 3,7 milioane de locuitori a fost cuprinsă de criză încă de joia trecută, când Visul Georgian a anunţat că opreşte negocierile cu UE şi renunţă la orice finanţare din partea blocului până în 2028.

Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale fostei Uniuni Sovietice, însă criticii acuză guvernul că a abandonat acest curs şi că îl îndreaptă mai aproape de Rusia. Criza este urmărită îndeaproape la Moscova, Bruxelles şi Washington.

Manifestanţii s-au adunat, marţi seară, pentru a şasea noapte consecutivă de proteste, fără să se întrevadă un sfârşit al impasului.

Într-un eşec pentru criticii guvernului, Curtea Constituţională a Georgiei a refuzat marţi să examineze un proces prin care se solicita anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Acestea au fost câştigate oficial de Visul Georgian cu aproape 54% din voturi, însă opoziţia susţine că au fost fraudate.

Prim-ministrul Kobakhidze a acuzat demonstranţii că încearcă să organizeze o repetare a revoluţiei ”Maidan” din 2014, care a înlăturat un preşedinte pro-rus din Ucraina, dar a declarat că aceasta ”s-a încheiat deja”. El a afirmat că organizatorii au încercat să preia puterea şi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Preşedintele georgian Salome Zourabichvili, un critic pro-UE al partidului de guvernământ care susţine protestele, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că nu a existat nicio tentativă de revoluţie, iar singura cerere a protestatarilor a fost reluarea alegerilor.

Criza survine după luni de tensiuni şi o deteriorare a relaţiilor Georgiei cu Occidentul, deoarece partidul de guvernământ a promovat legi despre care criticii spun că sunt draconice şi de inspiraţie rusă. Guvernul susţine că acestea sunt necesare pentru apărarea suveranităţii ţării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...