G4Media.ro

Ayatollahul Khamenei: „Duşmanii” ţării ar putea încerca să mobilizeze muncitorii după ce…

Sursa foto: Twitter / Ayatollahul Khamenei

Ayatollahul Khamenei: „Duşmanii” ţării ar putea încerca să mobilizeze muncitorii după ce nu au reuşit să răstoarne guvernul islamic în protestele din ultimele două luni

Protestele au continuat sâmbătă la universităţile iraniene şi în unele oraşe, în timp ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că „duşmanii” ţării ar putea încerca să mobilizeze muncitorii după ce nu au reuşit să răstoarne guvernul islamic în mai bine de două luni de zile de proteste, transmite Reuters, preluată de News.ro.

În unele dintre cele mai îndrăzneţe provocări pentru liderii clericali ai Iranului din ultimele decenii, protestele au luat avânt, frustrând autorităţile care au acuzat inamicii străini ai Iranului şi agenţii lor pentru orchestrarea tulburărilor.

„Până la această oră, slavă Domnului, duşmanii au fost învinşi. Dar duşmanii au un nou truc în fiecare zi şi, odată cu înfrângerea de astăzi, pot viza diferite clase, precum muncitorii şi femeile”, a declarat Khamenei, citat de televiziunea de stat.

Femeile şi studenţii au jucat un rol proeminent în demonstraţiile de stradă antiguvernamentale, fluturând şi arzând eşarfe pentru a denunţa codul vestimentar islamic strict al Iranului pentru femei.

Valul de tulburări a izbucnit în septembrie, după ce tânara kurd-iraniană Mahsa Amini a murit în custodia poliţiei de moralitate a ţării, după ce a fost arestată pentru că purta haine considerate „nepotrivite”.

Protestele s-au extins în sectorul vital al energiei luna trecută, dar demonstraţiile muncitorilor, care au abordat parţial cererile legate de salariu şi condiţiile de muncă, au fost limitate.

În 1979, o combinaţie de proteste în masă şi greve ale muncitorilor din sectorul petrolului şi ale comercianţilor din bazaruri au ajutat la aducerea la putere a clericilor, în revoluţia islamică din Iran.

Sâmbătă, agenţia de presă activistă HRANA a declarat că au loc greve şi proteste în două duzini de campusuri din capitală, Teheran, şi în oraşe mari, inclusiv Isfahan, Tabriz şi Shiraz, cu sloganuri precum „Libertate, libertate, libertate”.

Grupul pentru drepturile kurde Hengaw a postat videoclipuri care pretind că forţele de securitate trag în protestatari în oraşul Divandarreh, ucigând un om.

Reuters nu a putut verifica videoclipurile.

Agenţia oficială de ştiri IRNA a declarat că protestatarii au deteriorat casa unui cleric din Divandarreh, şi biroul unui membru al parlamentului local, adăugând că două persoane ar fi putut fi ucise în violenţă.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare pretindeau să arate proteste într-un număr de oraşe din vestul, nord-vestul şi centrul Iranului, unele în timpul funeraliilor organizate pentru demonstranţii decedaţi.

Protestele au ajuns şi în comunităţi mai mici. În Murmuri, un oraş din sud-vest cu 3.500 de locuitori, guvernatorul local a declarat pentru IRNA că aproximativ 150 de protestatari au incendiat clădiri guvernamentale, bănci şi un oficiu poştal, înainte ca forţele de securitate să restabilească ordinea.

HRANA a afirmat că 402 de protestatari au fost ucişi în timpul tulburărilor de vineri, inclusiv 58 de minori. Aproximativ 54 de membri ai forţelor de securitate au fost, de asemenea, ucişi, a adăugat aceasta.

Peste 16.800 de persoane au fost arestate, se arată în comunicat.

Presa de stat a relatat luna trecută că peste 46 de membri ai forţelor de securitate, inclusiv din poliţie, au fost ucişi.

Oficialii guvernamentali nu au furnizat o estimare a unui număr mai mare de decese.

Sâmbătă, televiziunea de stat a arătat că mii de oameni au participat la cel puţin patru funeralii sponsorizate de stat pentru trei membri Basij, un colonel de poliţie, un student la seminar şi un poliţist de frontieră, ucişi în timpul recentelor tulburări.

Justiţia iraniană a condamnat cinci protestatari la moarte şi a declarat că va judeca peste 2.000 de persoane inculpate pentru tulburări, intensificând eforturile de a zdrobi demonstraţiile din ultimele săptămâni.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Într-o țară sau teritoriu suveran unde nu au loc alegeri corecte și reale nu există guvern sau lider adevărat. Totul este o minciună și o conducere bazată pe frică și teroare. Și asta se întâmplă în majoritatea statelor islamice și la ruși.

    • In Iran sunt alegeri spre deosebire de Arabia Saudită, Emirate, Qatar și alții d-astia „paarteneri strategici”. Iranienii s-au apucat sa laatre la „pooporul ales”. De acolo li se trage. „Nu se face așa ceva”, indiferent câți pusti palestinieni sunt măcelăriti pe banda rulanta, doar pentru că nu vor să plece din calea buldozerelor „trimișilor”.

    • Care alegeri?
      Ali Khamenei e liderul suprem din 1989.
      Asta e ca și cum ai zice ca in Belarus exista alegeri, sau in Rusia.
      Degeaba ai alegeri dacă rezultatul e predeterminat.

  2. Mult succes poporului iranian în lupta pe care o duc!

  3. Inteleg ce zici dar au şi ei bubele lor nu e numai USA de vina pentru toate relele din lume. E un pic paternalist sa ii consideri pe toti niste inocenti dar corupti de vestici.

  4. Și în 1979 tot așa revoluția a început în orașe cu studenți, intelectualitate, ceva muncitori, simpatizanți ai stângii. Progresiști cum ar veni. Mă rog nu toți vroiau același lucru după abdicarea șahului. Când s-a întors Khomeini în țară de la Paris s-a stins lumina! Au erupt milioanele de săraci care vedeau în el revenirea la tradiții și renunțarea la modernismul impus artificial de șah. Inițiatorii revoluției n-au știut cum să fugă și să se ascundă. Relativ rapid s-a terminat cu încercarea de democratizare pentru că, fiind susținut de o manieră covârșitoare, Khomeini a impus dictatura islamică. Khomeini avea forță morală uriașă, era dizident, nu se încurca cu gargara tipic occidentală. Nu despica firul în patru. Era de-al lor. Ăsta e nivelul, ne place sau nu. Pun pariu că asta s-ar întâmpla și acum.

    • Ce numești tu „gargară occidentală”, eu numesc libertate. Conservator=iubitor de sclavie.

    • „dezastru ecologic iminent” e doar o lozinca pentru a te baga in colhoz. Gore, Kerry și alți ” ecologiști-salvatori” d-astia s-au nu nimerit să fie toți socialisti comuniști. Ciudat!

    • Nu cred ca va fi la fel și acum.
      Trăim într-o era digitala (chiar și ei, nu doar noi), și informația circulara repede. Cred ca oamenii își cer drepturile, și în câteva luni le vor primi.
      Iranul a avut doar revolte separate momentan (pentru diverse probleme punctuale), dar actuala revolta implica unitar tot poporul.

  5. Hai lasa, momo…regimul pe care revolutia islamica l-a rasturnat era sustinut de americani. Revolutie sustinuta copios de rusi.
    Dusmanii americanilor sunt cei care au creat dictatura islamica, niveland cu brutalitate deschiderea timida spre occident a curentului secular care exista in Iran. De fapt asa se definesc islamistii, in antiteza cu American Satan. Islamismul radical e antiteza occidentului. Tu in care din cele doua moduri de gandire te identifici?

  6. Ești dus cu pluta rău de tot. Sigur nu te mai vindeci. Dar văd că îți place să folosești inteligența ghebosului .

  7. Pai, de ce , anonimule, ar face SUA toate astea, unde tu declari ca=s in interesul lor….? Poti sa spui mai multe si sa ne explici afirmatiile, sau esti vreun islamic rus, ori iranian, din elitele asupritoare ale tarii….? Pentru ca , fara indoiala, esti un masculin… !

  8. Regimul islamist s-a impus inainte de embargo!!

  9. Asa e, sunt de acord. Tot ce zic e ca si islamismul local e sinistru cu spume iar ei nu au fost educati de SUA.

  10. Vorbești prostii.
    Instabilitatea este cel mai mare dușman al capitalismului. Când a încercat Iranul sa se democratizeze? Periodic omoară sute de oameni care protestează pentru libertate.