Ayatollahul Khamenei: Înainte ca Iranul să revină în acordul nuclear, SUA trebuie să ridice sancțiunile
Șeful Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că, înainte ca Teheranul să înceteze să mai înregistreze vreun progres în sectorul nuclear, Statele Unite vor trebui să ridice toate sancțiunile.
Administrația Trump i-a reimpus Iranului sancțiuni începând din 2018, după ce SUA s-au retras din acordul internațional menit să reducă din programul nuclear al guvernului de la Teheran.
„Iranul este cel care are dreptul să pună condiții în privința JCPOA (inițialele acordului internaţional vizând programul nuclear al Iranului, n. trad.), având în vedere că Iranul este cel și-a respectat toate angajamentele, și nu SUA și celelalte trei țări europene, care și le-au încălcat pe ale lor”, a scris Khamenei într-un mesaj de pe Twitter, referindu-se la Planul Comun General de Acțiune (JCPOA), dar și la Franța, Germania și Regatul Unit.
“Dacă vor ca Iranul să revină, SUA trebuie să ridice toate sancțiunile. Vom verifica, iar dacă asta se va face corect, vom reveni asupra angajamentelor noastre”, a mai scris Khamenei.
Vineri, cei mai importanți diplomați din Marea Britanie, Franţa, Germania și Statele Unite au discutat pentru prima oară după aproape trei ani și probleme legate de Iran.
Declarația lui Khamenei survine la o zi după ce ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat într-un ziar iranian că o recentă lege adoptată de parlament forțează guvernul să adopte o poziție mai dură față de SUA în cazul în care sancțiunile nu sunt relaxate în două săptămâni.
În decembrie, parlamentul iranian, condus de niște duri conservatori, a adoptat o lege care stabilește un termen-limită de două săptămâni pentru relaxare sancțiunilor.
Sâmbătă, ziarul The Wall Street Journal relata că o serie de inspectori pe probleme nucleare din cadrul Națiunilor Unite au găsit urme de substanțe radioactive la instalațiile nucleare iraniene, urme care indică faptul că se lucrează la producerea unor arme nucleare.
Ziarul cita o serie diplomați specializați în aceste probleme, care au dorit să își păstreze anonimatul, dar care au spus că locurile unde s-au descoperit asemenea substanțe au trezit suspiciuni. Potrivit aceluiași ziar, anul trecut, timp de câteva luni, Teheranul i-a împiedicat pe inspectori să viziteze aceleași instalații. Ziarul nu precizează dacă presupusa producție de armament era de dată recentă sau era mai veche.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică și serviciile occidentale de informații cred că, până în anul 2003, Iranul a dispus de un program nuclear clandestin, deși Teheranul neagă că ar fi încercat vreodată să producă asemenea arme.
Luna trecută, Teheranul a anunțat că începe să producă uraniu îmbogățit în proporție de 20%, cu mult peste procentul de 3.5% permis în conformitate cu acordul nuclear, dar relativ mic față de procentul de 90%, necesar producerii unei arme nucleare. Iranul a mai spus că inițiază o serie de cercetări în domeniul uraniului – un metal care, tehnic, poate fi folosit în scopuri civile, dar care este văzut ca fiind un pas spre bomba nucleară. Iranul susține că nu caută să producă arme nucleare, o poziție pe care Zarif a reiterat-o și luna trecută.
În ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Biden a spus “foarte clar” că, “dacă Iranul revine la respectarea întru totul a obligațiilor ce îi revin conform acordului, Statele Unite vor face același lucru”.
Duminica trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că, în prezent, Iranul ar mai avea câteva luni până să producă material suficient ca să poată realiza o armă nucleară, iar acest interval de timp s-ar putea reduce la “câteva săptămâni”, dacă Teheranul va continua să încalce restricțiile pe care le-a convenit cu marile puteri în conformitate cu acordul din 2015.
Sursa: Times of Israel / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)
Foto: Ayatollahul Ali Khamenei / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii