G4Media.ro

Ayatollahul Khamenei l-a numit pe Mohammad Mokhber președinte interimar al Iranului, după…

sursa foto: Facebook

Ayatollahul Khamenei l-a numit pe Mohammad Mokhber președinte interimar al Iranului, după moartea lui Raisi / Alegeri prezidențiale în 50 de zile

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit luni pe vicepreședintele Mohammad Mokhber în funcția de președinte interimar al țării, în urma decesului președintelui Ebrahim Raissi într-un accident de elicopter, transmite agenția AFP.

„În conformitate cu articolul 131 din Constituție, domnul Mokhbar este responsabil de conducerea ramurii executive” și, în consultare cu șefii ramurii legislative și judiciare, trebuie să organizeze „alegerea unui nou președinte în termen de maximum 50 de zile”, a precizat șeful statului într-un comunicat.

De asemenea, ayatollahul a anunțat că Iranul va ține cinci zile de doliu în urma morții președintelui Ebrahim Raissi.

„Anunț cinci zile de doliu public și prezint condoleanțe dragului popor iranian”, a declarat cel mai înalt lider al Republicii Islamice într-un comunicat publicat la câteva ore după anunțarea morții președintelui.

Mohammad Mokhber și-a obținut poziția de prim vicepreședinte prin faptul că a gestionat o mare parte din finanțele liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, scrie Jerusalem Post.

El este, de asemenea, expertul principal al ayatollahului în ceea ce privește gestionarea unei economii de „rezistență” pentru a menține Iranul pe linia de plutire în ciuda anilor de sancțiuni globale.

Publicația israeliană arată că noul președinte interimar a servit în divizia medicală a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice în urmă cu zeci de ani.

Mokhbar a fost una dintre primele numiri ale lui Raisi atunci când a fost ales președinte în august 2021.

În 2010, Uniunea Europeană l-a sancționat pe Mokhber pentru presupusa implicare în „activități nucleare sau de rachete balistice”, dar doi ani mai târziu l-a eliminat de pe lista sancțiunilor.

În ciuda eliminării sale de către UE, SUA au desemnat, de asemenea, în 2010, banca Sina, pe care Mokhber o conducea, pentru că ar fi deținută de guvernul iranian.

În plus, în 2018, Departamentul Trezoreriei SUA a sancționat Sina Bank și a dezvăluit că banca a finanțat Basij, o unitate paramilitară voluntară din cadrul organizației teroriste desemnate de SUA, IRGC.

În noiembrie 2020, UANI a afirmat că SUA au sancționat Fundația Mostazafan, de asemenea administrată anterior de Mokhbar și care deține majoritatea acțiunilor Sina Banks, și a precizat că filialele acesteia expropriază averi de la cetățenii iranieni.

De la Revoluția Islamică din 1979, Iranul este o teocrație în care puterea supremă aparține Liderului Revoluției, în prezent Ali Khamenei, care este șeful statului iranian. El este ales de o Adunare a experților formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleși prin vot universal direct. De la revizuirea constituțională din 1989 și de la eliminarea funcției de prim-ministru, președintele Republicii este șeful puterii executive, în calitate de șef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

În cazul unui guvern interimar, aceste alegeri prezidențiale ar trebui să aibă loc în termen de cincizeci de zile de la declanșarea articolului 131. În Iran, anul 2024 a fost deja marcat de două alegeri, respectiv alegerile legislative pentru alegerea deputaților din Madjles, Parlamentul iranian, și a celor din Adunarea experților.

Aceste alegeri au fost marcate de o represiune fără precedent din partea regimului Republicii Islamice, aproape toți candidații moderați având candidaturile invalidate. Scrutinul s-a decis, așadar, între conservatori și ultraconservatori. Într-o țară marcată de revolte reprimate cu brutalitate de la moartea lui Mahsa Amini în 2022, rata de absenteism a atins, de asemenea, un nivel record, cu o prezență oficială la vot de doar 40%.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...