G4Media.ro

Azerbaidjanul a început să livreze gaze naturale prin TAP, primul gazoduct non-rusesc…

Azerbaidjanul a început să livreze gaze naturale prin TAP, primul gazoduct non-rusesc care aprovizionează Europa

Azerbaidjanul a demarat livrările comerciale de gaze naturale spre Europa via gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), a anunţat joi Ministerul Energiei din Azerbaidjan, intrând pe o piaţă energetică foarte profitabilă care este dominată de Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

TAP este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

În prezent Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa şi anul viitor intenţionează să îşi majoreze exporturile spre piaţa europeană, care include şi Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) este punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.

Coridorul Sudic de Gaze are sprijinul Comisiei Europene şi face parte din eforturile destinate reducerii dependenţei energetice a Europei de Rusia.

Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi către Grecia şi Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.

„Coridorul Sudic de Gaze va întări securitatea sistemului energetic global. El va conecta regiunea Caspică de Europa”, subliniază Ministerul Energiei din Azerbaidjan.

Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorţiu la care acţionari sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Engas (16%) şi Axpo(5%).

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Acum am si inteles de ce mareata UE nu a zis mai nimic despre mercenarii din Siria si ororile comise de azeri. Mai putin Macron

    • Corect. Saracii armeni nu au gaz.

    • Trollii bolsevici fac spume pt ca Rusia incepe sa nu mai aiba monopol pe exportul de gaze si nu mai pot folosi asta ca pe-o arma geostrategica? PAi e de inteles. Stati sa vedeti cand va incepe si Romania sa exporte atat pe piata Europei de Vest cat si in Rep. Moldova si Ucraina, gazele descoperite in Marea Neagra.

      Cu cat Rusia amana rasturnarea regimului lui Putin, cu atat se va scufunda si mai tare. Rusia are nevoie de o noua revolutie, revolutia Anti-Putinista.

    • Uneori te si intrebi daca niste pragmatici precum nemtii nu-l sustin din interes pe Putin si regimul lui. Hai sa ne imaginam cum ar fi Rusia daca ar fi condusa de un om cu principii occidentale precum Navalni. Un om care sa lupte cu coruptia, sa demilitarizeze statul rus, sa renunte la campaniile militare stupide si menite doar sa-i creeze imagine lui Putin, sa promoveze cercetarea si cultura, inovatia, antreprenoriatul si capitalismul. Rusia ar deveni usor in cateva decenii o natiune europeana care ar putea concura cu tari precum Franta sau Germania. Dar asa, mentinand regimul Putin la putere, nemtii se asigura ca Rusia ramane o tara innapoiata, saraca chiar daca ne uitam la PIB/cap de locuitor, o tara care nu progreseaza tehnologic si deci e numai buna ca piata de desfacere pt exporturile germane.

    • daca nici Rusia care e unicul aliat al Armeniei nu a facut nimic..insasi Pasinian a afirmat ca sistemele rusesti anti dron s-au dovedit inutile, in cazul dat Rusia si-a tradat aliatul