
Azerbaidjanul îndeamnă UE să îşi reevalueze restricţiile financiare cu privire la extinderea coridorului gazelor
Uniunea Europeană trebuie să îşi reevalueze modelele de finanţare şi contractele pe termen lung dacă vrea să continue să importe gaze naturale din Azerbaidjan, a declarat, miercuri, preşedintele azer, Ilham Aliev, adăugând că autorităţile de la Baku ar putea căuta şi alte pieţe de export, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Aliev a menţionat interdicţia Băncii Europene de Investiţii cu privire la finanţarea de noi proiecte în domeniul combustibililor fosili precum şi lipsa de contracte de achiziţii de gaze pe termen lung printre barierele care stau în calea majorării exporturilor spre UE.
”Piaţa din UE este de tip premium în termeni de legislaţie, reguli şi preţuri, dar nu ar trebui să ne uităm numai spre vest”, a spus Ilham Aliev la un forum organizat la Baku. „Ne putem uita şi spre est, şi spre sud. Acest lucru este important pentru viitorul industriei gazelor din Azerbaidjan şi pentru securitatea energetică a Europei”, a adăugat acesta.
În contextul diversificării importurilor de energie, după invazia rusească din Ucraina, UE şi-a majorat importurile de gaze din Azerbaidjan până la 13 miliarde metri cubi în 2024, de la opt miliarde metri cubi în 2021.
În anul 2022, Bruxellesul a semnat un acord cu Baku pentru dublarea importurilor de gaze, până la cel puţin 16 miliarde metri cubi în 2027. Recent, ministrul azer al Energiei a anunţat că ţara sa vrea să îşi crească exporturile de gaze spre Europa, până la 14 miliarde metri cubi în 2026.
Însă, comentariile făcute miercuri de preşedintele Ilham Aliev sugerează că aceste obiective ar putea fi greu de atins, date fiind dificultăţile în obţinerea de finanţări în infrastructură din partea Bruxelles-ului.
„Toate marile noastre proiecte energetice, petrol sau gaze, sunt finanţate pe baza unui model de 70% împrumuturi şi 30% finanţare corporate. Acum instituţiile europene trebuie să revină la această abordare”, a spus Aliev.
Autorităţile de la Baku şi-au anunţat dorinţa de a extinde principala arteră de export a gazelor spre Europa, Coridorul Sudic al Gazelor, care se întinde pe o lungime de 3.500 de kilometri, din Azerbaidjan şi până în Italia.
Un număr de 12 ţări, inclusiv 10 din Europa, primesc gaze din Azerbaidjan, a spus Aliyev, în condiţiile în care a fost convenit un proiect de gasificare în Albania şi un altul este planificat în Bulgaria.
Azerbaidjan furnizează gaze UE din decembrie 2020, devenind o alternativă importantă în contextul „deconectării energetice” de Rusia, după declanşarea războiului din Ucraina, în 2022. Printre ţările care primesc cele mai mari cantităţi de gaze azere se află Bulgaria – ale cărei importuri din Azerbaidjan acoperă 60% din total -, Grecia (18%) şi Italia (15%).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.