Azilele groazei și în Mureș: Șapte persoane salvate din subsolul unui centru rezidențial / DIICOT și DNA au început anchete / Cazul sesizat tot de Centrul de Resurse Juridice: „Persoane cu dizabilități grave care zăceau pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi seară, că în urma informațiilor pe care le-a primit de la Centrul de Resurse Juridice, a dispus intervenția de urgență a autorităților ”în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile” care ar fi fost comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș.
Cazul a fost descoperit de membrii organizației Centrul de Resurse Juridice, care a efectuat, joi, o vizită de monitorizare neanunțată la centrul din localitatea Bărdești, unde a descoperit, în subsolul clădirii, mai multe persoane cu dizabilități ținute în condiții inumane: „zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor”.
Centrul rezidențial a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost sesizate nereguli. Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș.
Ora 17.32: Premierul Marcel Ciolacu a dispus demiterea prefectului și subprefectului județului Mureș, după descoperirea azilului groazei din Bărnești, care în ultimele zile a fost controlat de instituțiile cu atribuții din județ și nu au fost descoperite nereguli. Detalii aici.
Ora 15.00: Procurorii DNA au deschis un dosar penal, vineri, în legătură cu azilul groazei din județul Mureș, în care se cercetează săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității. În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect, urmărirea penală desfășurându-se cu privire la faptă („in rem”). Detalii aici.
Ora 12.35: Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Cristian Viorel Răduţ, a fost eliberat din funcţie, fiind mutat pe un post de execuţie pe durata cercetării administrative, anunţă Prefectura Mureş, în urma situaţiei de la azilul din Bărdeşti. Totodată, prefectul Mara Togănel a dispus realizarea de controale, de către mai multe instituţii, la toate unităţile de asistenţă socială care funcţionează în judeţ, până la finalul lunii august, relatează News.ro. Detalii aici.
Ora 10.47: Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au anunţat, vineri, că 11 dintre cei 13 adulţi care au fost aduşi la această unitate medicală au fost transferaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, având afecţiuni neuropsihiatrice, dar nu şi probleme medicale care să necesite intervenţie de urgenţă. Celelalte două persoane au rămas la UPU SMURD, întrucât se impunea internarea, relatează News.ro.
Biroul de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat, vineri, că la Serviciul UPU SMURD din cadrul unităţii medicale au ajuns, joi seara, 13 persoane majore provenind din Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş.
”Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecţiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenţie de urgenţă, acestea fiind transferate la Secţia Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş”, a arătat sursa citată.
Celelalte două persoane au rămas sub supraveghere în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru că starea lor a impus internare în secţii medicale.
”Una dintre persoane era cu deficit neuropsihiatric accentuat şi caşectică, iar cea de-a doua prezenta sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică aflată sub tratament. La momentul examinării, prezenta o stare de deshidratare, ameliorată după tratament în UPU, şi patologie reno-urinară care necesită internare într-o secţie medicală. Ambele persoane au fost reţinute şi internate pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Menţionăm că personalul medical nu a avut acces la dosarul medical al pacienţilor pentru a afla bolile de bază”, a precizat SCJU Târgu Mureş.
Ora 10.40: Centrul rezidențial din localitatea Bărdești, județul Mureș, unde joi au fost găsite în condiții inumane mai multe persoane cu dizabilități, a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost sesizate nereguli. Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș, transmite Radio Târgu Mureș, citat de Rador.
28 iulie, ora 9.37: Prefectura Mureș a sesizat DIICOT în legătură cu modul în care erau ținute persoanele de la centrul rezidențial care aparține Asociației RE-MIN.
„La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost sesizat de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești. Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, a anunțat vineri DIICOT.
Prefectul de Mureș, Mara Togănel, a precizat, joi seara, pe Facebook, că „în urma unui apel telefonic” instituția a fost sesizată că zece persoane sunt ținute în subsol la centrul din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești.
Prefectul a precizat că instituțiile abilitate s-au deplasat imediat la fața locului, unde au fost găsite șapte persoane care au fost preluate de echipajele SMURD.
„În urma unui apel telefonic am fost sesizați că în incinta Centrului care aparține Asociației RE-MIN din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, 10 persoane sunt ținute în subsolul clădirii în condiții inumane. De îndată am dispus mobilizarea instituțiilor cu atribuții în domeniu: AJPIS, DSP si Inspectoratul de Politie Județean Mureș, care s-au deplasat la fața locului. Au fost găsite 7 persoane care au fost preluate de echipajele SMURD pentru îngrijiri de specialitate. Mulțumim persoanei care a sesizat această nelegiuire!”, a scris Mara Togănel.
Ulterior, prefectul a precizat că în total 30 de rezidenți ai centrului de la Bărdești au fost relocați.
Cazul a fost descoperit de membrii organizației Centrul de Resurse Juridice. Potrivit unui comunicat de presă, CRJ a efectuat, joi, o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.
„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, a precizat Centrul de Resurse Juridice.
Știrea inițială, 27 iulie: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi seară, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că în urma informațiilor pe care le-a primit de la Centrul de Resurse Juridice, a dispus intervenția de urgență a autorităților ”în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile” care ar fi fost comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș. Conform informațiilor disponibile în spațiul public este vorba despre un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice și persoane cu dizabilități.
- ”Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale. Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”, a scris premierul.
Victimele ar fi fost ținute într-un subsol, în condiții inumane, a explicat ulterior și prefectul județului, Mara Togănel.
- ”De îndată am dispus mobilizarea instituțiilor cu atribuții în domeniu: AJPIS, DSP si Inspectoratul de Politie Județean Mureș, care s-au deplasat la fața locului. Au fost găsite 8 persoane care au fost preluate de echipajele SMURD pentru îngrijiri de specialitate”, a mai scris aceasta.
Și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a reacționat în urma mesajului premierului spunând că ”situația este intolerabilă” și l-a citat pe premierul Marcel Ciolacu:
- ”Așa cum a cerut și premierul Marcel Ciolacu, vinovații trebuie să răspundă! Solicit urgent Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situație revoltătoare. Totodată, am dispus Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) retragerea licenței în cazul Asociației “Re-Min”, centrul “Căsuța Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești”.
Organizația neguvernamentală Centrul de Resurse Juridice (CRJ), care a documentat încălcările legii la cele trei azile din Voluntari, a denunțat “vânătoarea de vrăjitoare” lansată de guvernul Ciolacu după ce procurorii DIICOT au deschis dosarul azilelor groazei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii