G4Media.ro

Azilul groazei din Mureș a fost controlat de autorități în urmă cu…

Sursa foto: Centrul de Resurse Juridice

Azilul groazei din Mureș a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost găsite nereguli / Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș

Centrul rezidențial din localitatea Bărdești, județul Mureș, unde joi au fost găsite în condiții inumane mai multe persoane cu dizabilități, a fost controlat de autorități în urmă cu două săptămâni, dar nu au fost sesizate nereguli. Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș, transmite Radio Târgu Mureș, citat de Rador.

În urma controlului întreprins joi de către reprezentanții Centrului de Resurse Juridice la Centrul ”Căsuța Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, toate organele de control mureșene s-au prezentat la fața locului.

Este vorba, în principiu, de aceleași instituții care au verificat în urmă cu două săptămâni toate centrele rezidențiale pentru vârstnici, copii și persoane cu dizabilități. La acea dată, nu au fost identificate probleme deosebite în județ, singura neregulă fiind constatată la centrul de la Platoul Cornești care aparține de aceași asociație din care face parte și centrul din Bărdești, Asociația ”Re-Min”.
Echipele de control au închis, la acea dată, centrul de la Platou unde erau adăpostite zeci de persoane cu dizabilități.

La fel s-a întâmplat și joi aseară cu centrul din Bărdești în care erau ținuți în condiții inumane o parte dintre rezidenți, în special cu deficiențe neuropsihice.

Centrul, nu numai că adăpostea mai multe persoane decât era autorizat, însă, la subsol și într-o anexă a bucătăriei, neiluminate, erau ținute alte 7 persoane în condiții greu de imaginat: murdare, deshidratate, flămânde, înconjurate de deșeuri, pe saltele insalubre și într-un miros de nesuportat, spun inspectorii.

DSP Mureș a aplicat și o amendă pe lângă celelalte măsuri, anunță directorul instituției, Iuliu Moldovan:

„Ne-am deplasat si noi, Direcția de Sănătate Publică, la fața locului cu o echipă de inspectori. Din păcate, lucrurile s-au confirmat, condițiile în care stăteau cele 5 persoane (de la subsol) erau total neconforme. În total erau 30 de persoane. Era depășită și capacitatea. El era autorizat pentru 20, motiv pentru care s-a făcut o evaluare a acestora de către toate autoritățile competente. Noi am luat măsuri pe partea noastră. Am aplicat o sancțiune contravențională de 40.000 de lei și am interzis desfășurarea activității în acel subsol.”

Inspectorii care au evaluat centrul în urmă două săptămâni nu au avut suspiciuni că aici ar putea trăi persoane în astfel de condiții, mai spune Iuliu Modovan:

„La Platoul Cornești, Direcția de Sănătate Publică Mureș a suspendat activitatea pe motiv de condiții igienico-sanitare. La unitate de la Bărdești nu au fost suspiciuni. A fost verificată și nu s-a găsit de către nici o instituție aspectele care au fost constatate ieri.”

Un echipaj de la UPU SMURD a evaluat la fața locului toate persoanele din azil, iar cei găsiți la subsol au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu Mureș. Rezidenții care nu au fost identificați cu probleme medicale au fost distribuiți, tot joi, în unități ale DGASPC Mureș.

Licența de funcționare a Centrului din Bărdești a fost retrasă, în urma acestor controale, de către Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dezabilități (ANPDPD).

Citește și Azilele groazei și în Mureș: Șapte persoane salvate din subsolul unui centru rezidențial / DIICOT a început o anchetă / Cazul sesizat tot de Centrul de Resurse Juridice: „Persoane cu dizabilități grave care zăceau pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Depolitizați instituțiile piblice! Complicitatea dintre cățeii de partid, unși în funcții publice, și securiștii cu interese sau pensionați șpăgiali este definitiv destructivă pentru această nație. Doar cine nu are nevoie de interacțiunea cu angajații statului nu vede mizerabila atitudine a birocraților, în special a șefilor, șefuleților etc

  2. Patronul celor 2 azile, Papuc Cosmin Ionut este angajat la penitenciarul Tg Mures. Gasiti declaratia de avere pe saitul ANP. A incasat chirii in 2021-2022 de, tineti-va bine: 2,4 milioane de lei de la adresele azilelor, desi el detine un apartament care apare in aceeasi declaratie. In 2020 a declarat 320.000 lei tot din chirii.

    Treaba pare ca merge cam asa: a infiintat asociatia care gestioneaza azilele, are imobile care nu sunt pe numele sau dar le-a inchiriat pe persoana fizica de la proprietarii din acte pe sume modice dupa care le-a subinchiriat catre propria asociatie ca sa poata sa scoata banii, profitul din exploatarea bietilor oameni. Asociatiile si fundatiile fiind nonprofit nu pot scoate banii decat pentru plata de bunuri si servicii.