G4Media.ro

Băi sacre incaşe descoperite în inima Anzilor peruvieni / Au fost excavate…

Sursa foto: Twitter

Băi sacre incaşe descoperite în inima Anzilor peruvieni / Au fost excavate două bazine cu o adâncime de doi metri, cu băncuţe amenajate pentru confortul oaspeţilor

Arheologii peruani au descoperit în ultimele săptămâni noi băi sacre printre vestigiile oraşului incas Huánuco Pampa, în centrul ţării. Aceasta este principala descoperire a ultimei lor campanii de săpături efectuate în acest important centru administrativ situat la mai bine de 600 de kilometri nord de Cuzco, capitala acestui vechi imperiu precolumbian, anunță News.ro, care citează Le Figaro.

Oraşul amerindian Huánuco Pampa nu şi-a dezvăluit încă toate secretele. Aceste băi, a doua descoperită în oraş, au fost exhumate în sectorul cunoscut sub numele de House of the Inca – sau Inkawasi -, potrivit unui comunicat de presă, publicat marţi de Ministerul Culturii din Peru. Această nouă structură ar fi mai mare şi mai complexă decât cea descoperită anterior.

Au fost astfel excavate de către cercetători două bazine asimetrice cu o adâncime de doi metri, care au scos la lumină şi băncuţe amenajate pentru confortul oaspeţilor acestor băi.

Ansamblul este îngust, dar împodobit cu blocuri de piatră de cea mai bună calitate a ceea ce ştiau să producă meşterii Imperiului Incaş, în secolul XV-XVI. Potrivit arheologilor, monumentalizarea sitului şi splendida sa piatră par să indice că nu era doar un simplu spaţiu rezervat relaxării celor puternici.

Situat la aproximativ 3600 de metri deasupra nivelului mării, Huánuco Pampa a combinat funcţiile administrative şi rituale şi probabil a servit drept capitală regională incaşă. Oraşul deţine astfel vestigiile unui ushnu, o platformă piramidală a oraşului care a servit drept loc de observaţie astronomică.

Săpăturile Huánuco Pampa fac parte din proiectul Qhapaq Ñan, un program ştiinţific susţinut de Ministerul Culturii din Peru, care intenţionează să studieze diferite situri aflate de-a lungul reţelei de drumuri incaşe, prin Anzi. Foarte densă, această reţea de rute precolumbiene se întinde pe aproximativ 24.000 de kilometri, din Peru până în Argentina şi din sudul Columbiei până în nordul Chile. Drumurile incaşe au fost listate în 2014 ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...