Banca Angliei se așteaptă ca Marea Britanie să intre în cea mai lungă recesiune din istoria sa
Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu cea mai lungă recesiune de la începutul înregistrărilor statistice, în timp ce a operat cea mai mare majorare a ratelor dobânzilor din ultimii 33 de ani, potrivit BBC.
Potrivit sursei citate, Marea Britanie se va confrunta cu o criză „foarte dificilă” de doi ani, cu un șomaj aproape dublu până în 2025.
Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a avertizat asupra unui „drum greu de parcurs” pentru gospodăriile britanice, dar a spus că trebuie să acționeze cu fermitate acum, altfel lucrurile „vor fi mai rele mai târziu”.
Banca Angliei a ridicat ratele dobânzilor la 3% de la 2,25%, cel mai mare salt din 1989 încoace.
Prin majorarea ratelor, Banca încearcă să tempereze creșterea prețurilor, în condițiile în care costul vieții crește în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.
O recesiune este definită ca fiind momentul în care economia unei țări se contractă timp de două perioade de trei luni – sau trimestre – la rând.
În astfel de perioade de recesiune, companiile se confruntă cu dificultăți financiare, salariile scad și șomajul crește. Acest lucru înseamnă că guvernul primește mai puțini bani din impozite pe care să îi folosească pentru servicii publice precum sănătatea și educația.
Banca se aștepta anterior ca Marea Britanie să intre în recesiune la sfârșitul acestui an și a spus că aceasta va dura tot anul viitor.
Acum, însă, Banca crede că economia a intrat deja într-o recesiune în această vară, care va continua anul viitor și în prima jumătate a anului 2024 – un posibil an de alegeri generale.
Deși nu va fi cea mai profundă recesiune din Marea Britanie, va fi cea mai lungă de când au început înregistrările în anii 1920, a precizat banca.
Rata șomajului este în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, dar se așteaptă ca aceasta să crească la aproape 6,5%.
Cea mai recentă majorare a ratei – a opta din decembrie – duce costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din 2008, când sistemul bancar britanic s-a confruntat cu un colaps.
Banca Angliei consideră că, prin creșterea ratelor dobânzilor, va face ca împrumuturile să fie mai scumpe și va încuraja oamenii să nu cheltuiască bani, reducând astfel presiunea asupra prețurilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii