G4Media.ro

Banca centrală a Chinei reduce două dobânzi cheie în încercarea de a…

Sursa foto: Kremlin.ru

Banca centrală a Chinei reduce două dobânzi cheie în încercarea de a sprijini creșterea economică

Banca centrală a Chinei a redus luni două rate ale dobânzilor de referință, în încercarea de a stimula creșterea șubredă a celei de-a doua mari economii a lumii, după o serie de indicatori economici dezamăgitori, transmite agenția AFP.

Gigantul asiatic este afectat de o criză fără precedent în vastul său sector imobiliar, de persistența cheltuielilor de consum scăzute și de șomajul ridicat în rândul tinerilor, în timp ce tensiunile geopolitice cu Washingtonul și Uniunea Europeană îi amenință comerțul exterior.

La un an și jumătate de la ridicarea restricțiilor sanitare care penalizau activitatea întreprinderilor, mult așteptata redresare post-Covid a fost scurtă și mai puțin robustă decât se aștepta.

Decizia privind ratele dobânzilor, anticipată de unii economiști, ar trebui să încurajeze băncile comerciale să acorde mai multe împrumuturi la rate mai avantajoase și ar trebui, la rândul său, să contribuie la susținerea activității economice.

Dobânda LPR pe un an, care reprezintă referința pentru ratele cele mai avantajoase pe care băncile le pot oferi întreprinderilor și gospodăriilor, a fost redusă de la 3,45% la 3,35%. Această rată fusese deja redusă în august 2023.

Dobânda pe cinci ani, referința pentru creditele ipotecare, a fost redusă de la 3,95% la 3,85%. Aceasta este a doua reducere a acestei rate din acest an, după cea din februarie.

Aceste două rate, care sunt urmărite îndeaproape de piețe, sunt la minime istorice.

Măsura vine după o ședință plenară a Partidului Comunist, o reuniune cheie pentru stabilirea direcției politicii economice.

Decizia de luni reprezintă un „pas în direcția corectă”, a declarat Zhang Zhiwei, președinte și economist șef al Pinpoint Asset Management, într-o notă, așteptându-se la noi măsuri de sprijin în viitor.

„Dar politica monetară nu este cel mai important instrument de politică”, a adăugat el. „Perspectivele economice (în a doua jumătate a anului) depind în principal de sprijinul pe care îl va oferi politica fiscală”.

Creșterea economică încetinește

În al doilea trimestru, creșterea economică a încetinit brusc de la an la an (+4,7%), potrivit cifrelor oficiale publicate luni.

Acest ritm de creștere a fost sub așteptările analiștilor și sub cel din primul trimestru (+5,3%). De asemenea, este cea mai slabă evoluție de la începutul anului 2023, când China și-a ridicat restricțiile draconice legate de Covid-19, care penalizau activitatea.

În plus, în iunie, vânzările cu amănuntul au crescut cu doar 2 % în ritm anual. Pierderea de dinamică a acestui indicator-cheie reflectă persistența cheltuielilor de consum scăzute.

Săptămâna trecută a avut loc la Beijing, sub președinția președintelui Xi Jinping, o reuniune importantă a Partidului Comunist Chinez (PCC), „al treilea Plen”, axată pe orientările economice majore.

Liderii chinezi au făcut apel la „eliminarea riscurilor” din economie, precum și la stimularea consumului, dar, pentru moment, nu au propus nicio măsură concretă de relansare a creșterii slabe. Cu toate acestea, ei s-au angajat să reducă povara datoriilor administrațiilor locale prin reformarea sistemului fiscal.

Îngrijorările legate de finanțele administrațiilor locale cresc de ani de zile și au fost exacerbate de o criză cronică a datoriilor imobiliare.

În aprilie, agenția de rating Fitch a retrogradat perspectiva privind datoria suverană a Chinei.

Potrivit guvernului central, autoritățile locale din China se confruntă cu o datorie colosală de 5.600 de miliarde de dolari, ceea ce generează îngrijorări cu privire la stabilitatea financiară generală a țării.

Textul integral al unei decizii luate în cadrul celui de-al treilea plen, publicat duminică de agenția de presă China Nouă, include un apel la instituirea unui „sistem de control și reglementare a datoriilor pentru toate administrațiile locale, precum și mecanisme pe termen lung pentru prevenirea și dezamorsarea riscurilor asociate datoriilor ascunse”.

Pentru analistul Pinpoint Zhang, deși cel de-al treilea Plen nu și-a schimbat obiectivele politice oficiale, declarația sugerează că „noi măsuri pentru atingerea acestor obiective” au fost prezentate la summit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Imaginea care insoteste articolul sigur nu este de la Moscova? Are un aer familiar … Daca este din Beijing, cei doi mai au un element comun – grandomania!