
Banca Centrală Europeană reduce ratele dobânzilor, în contextul în care tarifele americane amenință economia europeană
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus joi principala rată a dobânzii de la 2,5% la 2,25%, citând îngrijorările legate de creșterea tensiunilor comerciale, în condițiile în care tarifele impuse de Donald Trump au declanșat un război comercial global, scrie CNN.
BCE a declarat joi într-un comunicat că, deși zona euro și-a consolidat „rezistența la șocurile globale”, „perspectivele de creștere s-au deteriorat din cauza creșterii tensiunilor comerciale”.
„Creșterea incertitudinii este de natură să reducă încrederea gospodăriilor și a firmelor, iar răspunsul negativ și volatil al pieței la tensiunile comerciale este de natură să aibă un impact de înăsprire asupra condițiilor de finanțare”, a declarat banca centrală. „Acești factori pot cântări în continuare asupra perspectivelor economice pentru zona euro”.
Banca este cel mai recent actor economic și financiar mondial care avertizează că tarifele ar putea afecta economiile și ar putea afecta pe toată lumea, de la marile corporații la oamenii obișnuiți. Avertismente similare au fost emise de Organizația Mondială a Comerțului, de președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, și de alții.
BCE stabilește costul împrumuturilor pentru cele 20 de țări care utilizează moneda euro. Reducerea, care era așteptată pe scară largă, este a șaptea în ultimul an.
Inflația în zona euro a scăzut de la nivelul record atins la sfârșitul anului 2022 la 2,2 % pe an în martie, apropiindu-se de ținta de 2 % a băncii centrale.
Între timp, tarifele administrației Trump amenință să reducă creșterea economică în întreaga lume.
În mod similar, luna trecută, BCE a declarat că tarifele anunțate până la acel moment au sporit incertitudinea cu privire la politica comercială, determinând-o să creioneze o creștere mai scăzută în Europa pentru acest an și anul viitor.
Yael Selfin, economist șef la firma de consultanță KPMG, a declarat că BCE ar putea reduce ratele de încă trei ori în acest an.
„Rezultatul perturbărilor comerciale ar putea crea o supraofertă globală de produse fabricate, ceea ce ar putea duce la scăderea prețurilor bunurilor în teritoriul deflaționist în acest an”, a adăugat Selfin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.