G4Media.ro

Banca Centrală Europeană scoate artileria grea și deblochează o anvelopă de 750…

sursa foto: Deutsche Welle

Banca Centrală Europeană scoate artileria grea și deblochează o anvelopă de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta statele europene în lupta cu pandemia de coronavirus

Banca Centrală Europeană a anunțat miercuri seară un plan de „urgență” de 750 de miliarde de euro destinat cumpărării datoriei publice și private pentru a încerca să stăvilească repercusiunile asupra economiei ale pandemiei de coronavirus.

Acest “program de achiziții de urgență în fața pandemiei” va fi realizat până la sfârșitul anului, a precizat instituția într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni telefonice a consiliului guvernatorilor.

El se adaugă la o primă anvelopă de 120 de miliarde de euro deja deblocate în confruntarea cu epidemia.

Gardienii euro vor pune capăt acestui program când se va considera că “faza crizei coronavirusului Covid-19 s-a încheiat, dar în orice caz nu înainte de sfârșitul anului”, precizează comunicatul. Cumpărând astfel masiv datoria statelor și întreprinderilor din zona euro de pe piețe, BCE speră să ajute băncile și să le incite să-și mențină sau chiar să relanseze împrumuturile pentru particulari și companii și astfel să susțînă producția și locurile de muncă. Acest spriin trebuie să contribuie să fluidizeze fluxurile financiare într-un sistem economic gripat, în care multe societăți sunt obligate să-și suspende activitatea și unele vor fi în curând amenințate de faliment.

Prin comparație, din martie 2015 până în decembrie 2018, BCE a cumpărat valori în fiecare lună pe piețele financiare de 2.600 de miliarde de auro pentru a susține zona euro.

Ea și-a reluat achizițiile la finalul lui 2019, câte 20 de miliarde de euro pe luna, adăugând anvelopa de 120 de miliarde de euro pe 12 martie ca prim răspuns la criza coronavirus.

 Un plan mai mare decât cel al FED

 Planul BCE prezentat miercuri este mai mare decât cel al băncii centrale americane (FED), care a anunțat luni cumpărarea de titluri de Tezaur în valoare de 500 de miliarde de dolari și titluri ipotecare în valoare de 200 de miliarde de dolari, pentru “a susține buna funcționare” a acestor piețe “care sunt în centrul fluxurilor de credit pentru particulari și companii.

BCE a mai anunțat miercuri că va face “tot ce este necesar în cadrul mandatului său”, reluând expresia “orice ar fi” („whatever it takes”) rostită de fostul său președinte Mario Draghi în punctul culminant al crizei datoriilor publice în 2012. O promisiune care a contribuit în mare măsură la rezolvarea crizei. Răspunsul BCE de miercuri este “masiv la toate nivelurile – dimensiune, flexibilitate, importanță și angajamentul de a revizui limitele emitenților”, a apreciat analistul Frederik Ducrozet, strateg la Pictet Wealth Management. “Cu condiția ca răspunsul bugetar (al statelor) să continue să crească, acest lucru va chimba situația pentru economia zonei euro și a piețelor de credit”, a adăugat el.

După BCE, Macron face apel la „solidaritatea financiară” a zonei euro

Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel joi la statele UE să prelungească ajutorul excepțional al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economie printr-o “mai mare solidaritate financiară a zonei euro”. “Sprijin deplin pentru măsurile excepționale luate în această seară de BCE”, a scris dl Macroon pe Twitter, reacționând la cele 750 de miliarde de euro deblocate de BCE în confruntarea cu criza declanșată de epidemia de coronavirus.

“Noi, statele europene, trebuie să fim prezente prin intervențiile noastre bugetare și o mai mare solidaritate financiară în cadrul zonei euro. Popoarele noastre și economiile noastre au nevoie de asta”, a adăugat el. El nu a precizat prin ce mecanisme ar putea fi întărită această “solidaritate financiară”.

Cele 19 state ale zonei euro sunt legate de un Mecanism de stabilitate european instituit ca răspuns la criza datoriei publice de la începutul anilor 2010.

Acest fond își ia resursele de pe piața datoriei publice pentru a putea credita apoi, în anumite condiții, țărille membre care trec prin dificultăți economice și bugetare.

Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

    • 2-10
      Sugi pla!

    • Amnistia fiscală totală a datoriilor.
      Relansarea economiei și producției interne.
      Sunt multe persoane fizice și Imm -uri in genunchi datorita anumitor inspecții fiscale care nici după 5-7 ani nu primesc o soluție în instanță.
      Anaf a reușit să scoată din economie persoane și firme active datorita unor constatări fiscale,neconfirmate de expertize contabile și soluții judecătorești.

      Mici întreprinzători care pot produce pentru populație soluții sanitare,alimentare,sunt scosi din ecuație prin sechestru și proprire.
      După ani întregi de judecată sunt scosi cu prejudicii minime dar e tarziu răul a fost făcut de Anaf.

      Amnistie fiscală e soluția în timp de criza .
      (Opinie personala)

  1. Daca estiman sfirsitul crizei ,undeva la inceputul lunii iunie , ar trebuie doar sa ne intrebam ce situatie vom avea in fata in etapa imediat urmatoare . Nivelul de indatorare a statelor membre UE va fi maxim . Parte a industriilor ce pina mai ieri produceau venituri uriase vor fi fie nationalizate , fie (acolo unde se poate ) reprofilate . Un foarte mare numar de oameni nu vor mai veni la seriviciu si vor munci de acasa , oamenii nu vor mai avea curaj sa se stringa cu miile la un loc si prezenta efectiva la competitiile sportive sau artistice va fi micsorata substantial , emisia TV prelund mare parte din numarul spectatorilor . Deplasarile cu avionul ,cu trenul, cu autocarele ,vor intra in alta faza a existentei lor (masurile vor fi drastice ).Statul va prelua multe din activele economice nesustenabile .Orasele isi vor regindi modalitatile de transport si circulatia la intimplare in masinile personale va fi redusa , forma de invatamint ce pina mai ieri insemna adunarea la un loc a elevilor studentilor in clase de curs sau anfiteatre se va reconfigura , reformarea sistemului de sanatate este obligatorie si probabil tratamentele usoare nu vor mai fi facute ca pina acum in mediul spitalicesc ci doar la domiciliu (o forma noua de implicare a medicilor ) cu medici echipati corespunzator . Spitale vor prelua doar cazurile foarte grave iar medicii vor reprezenta in viitor cu totul altceva decit ceea ce am crezut pina acum , Foarte multe dintre aceste activitati medicale , de invatamint ,vor fi reanalizate si se vor transfera la nivel de internet . Folosirea banilor cash va fi eliminata intr-o mare proportie peste tot in lume .Masurile impotriva poluarii planetei vor fi exceptionale , mai ales acum cind am vazut cu totii cum orasele au devenit mai curate .Categorii mari de cetateni vor cere eliminarea salariilor uriase si a pensiilor preferentiale concomitent cu pedepsirea in regim de urgenta a celor ce produc pagube si sunt conectati la banul public in mod ilicit . Rolul statului in societate va fi accentuat si redefinit .Controlul asupra averilor si asupra modalitatii de obtinere a acestora se va schimba . Lucrurile nu se vor opri aici ,curind doamna Merkel si presedintele Macron vor cere intregii Uniuni Europene transformarea solidaritatii intr-un fapt juridic real . Miliardele si miliardele de euro ,imprumutate statelor, vor produce modificari si in spectrul deciziilor politice viitoare . Nu putem razbi decit impreuna si nu exista alternativa nici pentru Rusia ce va fi obligata sa se alinieze noilor cerinte mondiale impreuna cu UE.Statele lumii vor fi obligate de ceea ce se intimpla sa renunte la inarmarea fara rost si sa canalizeze banii in alte scopuri umanitare .