Banca Centrală Europeană scoate artileria grea și deblochează o anvelopă de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta statele europene în lupta cu pandemia de coronavirus
Banca Centrală Europeană a anunțat miercuri seară un plan de „urgență” de 750 de miliarde de euro destinat cumpărării datoriei publice și private pentru a încerca să stăvilească repercusiunile asupra economiei ale pandemiei de coronavirus.
Acest “program de achiziții de urgență în fața pandemiei” va fi realizat până la sfârșitul anului, a precizat instituția într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni telefonice a consiliului guvernatorilor.
El se adaugă la o primă anvelopă de 120 de miliarde de euro deja deblocate în confruntarea cu epidemia.
Gardienii euro vor pune capăt acestui program când se va considera că “faza crizei coronavirusului Covid-19 s-a încheiat, dar în orice caz nu înainte de sfârșitul anului”, precizează comunicatul. Cumpărând astfel masiv datoria statelor și întreprinderilor din zona euro de pe piețe, BCE speră să ajute băncile și să le incite să-și mențină sau chiar să relanseze împrumuturile pentru particulari și companii și astfel să susțînă producția și locurile de muncă. Acest spriin trebuie să contribuie să fluidizeze fluxurile financiare într-un sistem economic gripat, în care multe societăți sunt obligate să-și suspende activitatea și unele vor fi în curând amenințate de faliment.
Prin comparație, din martie 2015 până în decembrie 2018, BCE a cumpărat valori în fiecare lună pe piețele financiare de 2.600 de miliarde de auro pentru a susține zona euro.
Ea și-a reluat achizițiile la finalul lui 2019, câte 20 de miliarde de euro pe luna, adăugând anvelopa de 120 de miliarde de euro pe 12 martie ca prim răspuns la criza coronavirus.
Un plan mai mare decât cel al FED
Planul BCE prezentat miercuri este mai mare decât cel al băncii centrale americane (FED), care a anunțat luni cumpărarea de titluri de Tezaur în valoare de 500 de miliarde de dolari și titluri ipotecare în valoare de 200 de miliarde de dolari, pentru “a susține buna funcționare” a acestor piețe “care sunt în centrul fluxurilor de credit pentru particulari și companii.
BCE a mai anunțat miercuri că va face “tot ce este necesar în cadrul mandatului său”, reluând expresia “orice ar fi” („whatever it takes”) rostită de fostul său președinte Mario Draghi în punctul culminant al crizei datoriilor publice în 2012. O promisiune care a contribuit în mare măsură la rezolvarea crizei. Răspunsul BCE de miercuri este “masiv la toate nivelurile – dimensiune, flexibilitate, importanță și angajamentul de a revizui limitele emitenților”, a apreciat analistul Frederik Ducrozet, strateg la Pictet Wealth Management. “Cu condiția ca răspunsul bugetar (al statelor) să continue să crească, acest lucru va chimba situația pentru economia zonei euro și a piețelor de credit”, a adăugat el.
După BCE, Macron face apel la „solidaritatea financiară” a zonei euro
Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel joi la statele UE să prelungească ajutorul excepțional al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economie printr-o “mai mare solidaritate financiară a zonei euro”. “Sprijin deplin pentru măsurile excepționale luate în această seară de BCE”, a scris dl Macroon pe Twitter, reacționând la cele 750 de miliarde de euro deblocate de BCE în confruntarea cu criza declanșată de epidemia de coronavirus.
“Noi, statele europene, trebuie să fim prezente prin intervențiile noastre bugetare și o mai mare solidaritate financiară în cadrul zonei euro. Popoarele noastre și economiile noastre au nevoie de asta”, a adăugat el. El nu a precizat prin ce mecanisme ar putea fi întărită această “solidaritate financiară”.
Cele 19 state ale zonei euro sunt legate de un Mecanism de stabilitate european instituit ca răspuns la criza datoriei publice de la începutul anilor 2010.
Acest fond își ia resursele de pe piața datoriei publice pentru a putea credita apoi, în anumite condiții, țărille membre care trec prin dificultăți economice și bugetare.
Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii