Banca Gazprom și trei televiziuni rusești intră sub sancțiuni SUA/ Se suspendă licențele exporturilor de materiale nucleare speciale în Rusia/ Americanii nu mai pot da consultanță financiară rușilor
Banca Gazprom, exportatorul de gaze rusesc, și trei televiziuni apropiate Kremlinului intră sub sancțiuni SUA, anunță BBC, în urma întâlnirii G7. De asemenea, Comisia de reglementare nucleară a SUA suspendă licențele exporturilor de materiale nucleare speciale către Rusia. Tototdată, americanii nu mai au voie să dea consultanță financiară sau să țină contabilitatea rușilor.
Măsurile luate împotriva executivilor Gazprombank au fost primele care au implicat brațul comercial al gigantului rus al gazelor.
Până acum, SUA și aliații săi au evitat să impună măsuri împotriva băncii exportatorului de gaze, pe fondul temerilor că acestea ar putea duce la penurii de gaze pentru clienții din UE.
Noile restricții de control al exporturilor au fost menite să afecteze în mod direct efortul de război al lui Putin, inclusiv controale asupra motoarelor industriale, motoarelor și ventilatoarelor. În tandem, UE va impune, de asemenea, controale suplimentare asupra produselor chimice care contribuie la efortul militar rusesc, a declarat oficialul.
Casa Albă a mai spus că Comisia de reglementare nucleară va suspenda licențele pentru exporturile de materiale nucleare speciale către Rusia.
Liderii celor mai industrializate șapte economii ale lumii – G7 – au adoptat, de asemenea, o declarație comună în urma unei întâlniri online la care a participat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite BBC. Întâlnirea a avut ca scop un dialog despre cum poate fi ajutată Ucraina mai mult în războiul declanșat de Rusia în 24 februarie.
Context
În aceeași zi de duminică, atunci când a avut loc întâlnirea G7, ambasadorii statelor membre ale UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta cea de-a șasea rundă de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care de data aceasta ar trebui să includă o interdicție treptată a importurilor de petrol rusesc.
Tot duminică, cinci lideri mondiali au fost în Ucraina doar duminică, cu o zi înainte de 9 mai, când specialiștii se așteaptă la dezlănțuirea Rusiei în Ucraina. Jill Biden, Justin Trudeau, Baerbel Bas (șefa Parlamentului german), Andrej Plenkovic (premierul Croației) și Gordon Grlic Radman (ministrul de Externe al Croației) au fost duminică în zone de război din țara aflată în a 74-a zi de bombardamente. Citește toate detaliile aici.
8 mai este ziua în care Europa celebrează sfârșitul războiului, iar URSS și astăzi Rusia, prin falsificarea unor documente, au stabilit ca Ziua Victoriei să fie celebrată în 9 mai, pentru ca sovieticii să aibă o zi proprie de sărbătoare. Vezi de ce aici.
Specialiștii se așteaptă ca atacurile rușilor să devină și mai brutale începând cu 9 mai, iar unii dintre specialiști au vorbit chiar despre o declarare oficială a războiului în 9 mai, moment în care Vladimir Putin ar putea convoca întreaga armată rusă. Citește detalii aici.
Mai mult, presa britanică a lansat același scenariu în 3 mai conform căruia Vladimir Putin ar urma să declare, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, pentru a putea mobiliza complet forțele de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care Ucraina continuă să reziste în pofida unor atacuri sălbatice și bombardamente dezlănțuite, neîntrerupte de 74 de zile.
Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg, liderul NATO, a avertizat, într-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, asupra unor intensificări a bombardamentelor: “Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale”. Stoltenberg a precizat însă că NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei.
Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii