G4Media.ro

Banca Mondială şi România semnează un împrumut de 600 milioane euro pentru…

Banca Mondială şi România semnează un împrumut de 600 milioane euro pentru tranziţia către o economie verde/ Anna Akhalkatsi (Banca Mondială): ”Populaţia încă are unul dintre cele mai ridicate niveluri de săracie şi inechitate din UE”

Banca Mondială şi România, prin Ministerul Finanţelor, au semnat marţi un împrumut de 600 milioane euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe creştere economică incluzivă şi verde. „Recenta trecere a României în categoria ţărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populaţia încă are unul dintre cele mai ridicate niveluri de săracie şi inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi adiţionale”, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România al Băncii Mondiale.

”Aprobat la 30 iunie de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale, acest împrumut este primul dintr-o serie programatică de două operaţiuni de finanţare şi este complementat de o asistenţă financiară nerambursabilă de 24,2 milioane USD acordată din Fondul BIRD pentru Soluţii Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund), semnată tot astăzi. Împrumutul şi asistenţa financiară nerambursabilă sprijină autorităţile române în realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea socială (inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară), pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării şi pentru îmbunătăţirea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice”, precizează Ministerul Finanţelor.

„Recenta trecere a României în categoria ţărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populaţia încă are unul dintre cele mai ridicate niveluri de săracie şi inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi adiţionale. Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea socială şi pentru a răspunde constrângerilor ce împiedică o creştere economică sustenabilă şi cu impact pozitiv asupra mediului, în România”, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România, Banca Mondială.

În ultimele două decenii, România a progresat în ceea ce priveşte reducerea sărăciei şi creşterea performanţei economice. Cu toate acestea, diferenţele regionale, în ceea ce priveşte veniturile şi furnizarea de servicii, rămân mari şi există, în continuare, loc pentru eforturi, ce pot sprijini o creştere economică stimulată prin măsuri orientate către eficientizarea instituţiilor, inclusiv prin îmbunătăţirea ratei de colectare a taxelor şi a eficienţei cheltuielilor, prin extinderea acoperirii unei asistenţe sociale adecvate, precum şi prin sprijinirea adaptării la schimbările climatice şi aplicarea de măsuri menite să atenueze impactul acestora. Conform Raportului Economic Periodic al Uniunii Europene („EU RER”), publicat luni de Banca Mondială, pandemia şi războiul din Ucraina au deteriorat şi mai mult mediul de dezvoltare şi au încetinit convergenţa României cu Uniunea Europeană.

Guvernul României s-a angajat să rezolve aceste provocări şi să implementeze reforme, care sunt esenţiale pentru consolidarea creşterii potenţiale şi pentru reducerea efectelor negative recente asupra economiei.

„Acordarea acestui împrumut şi, respectiv, a asistenţei financiare nerambursabile, semnate astăzi, confirmă recunoaşterea de către Banca Mondială a stabilităţii cadrului macro-economic al ţării noastre şi, totodată, a progreselor înregistrate în ceea ce priveşte acţiunile de răspuns la actuala criză umanitară şi reformele structurale privind eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscală, energia regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Pe de altă parte, prin această operaţiune se reconfirmă rolul activ al Băncii Mondiale în a răspunde prompt, prin finanţare şi expertiză tehnică, nevoilor specifice şi eforturilor autorităţilor române de a spori potenţialul de creştere al ţării noastre.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Împrumutul este însoţit de servicii de asistenţă tehnică oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida instituţiile din sectorul public şi de a susţine o abordare integrată a implementării reformelor necesare. Pachetul de finanţare şi asistenţă tehnică vizează domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistenţa socială, reforma pensiilor şi salariilor din sectorul public, politica şi administrarea fiscală, acestea fiind esenţiale pentru consolidarea managementului fiscal şi încurajarea sustenabilităţii fiscale pe termen mediu. De asemenea, împrumutul susţine mobilizarea finanţării şi investiţiile private în primul rând în energia regenerabilă, eficienţa energetică şi silvicultură, sprijinind, în acelaşi timp, dezvoltarea infrastructurii şi mediul de afaceri.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de parteneriat între Grupul Băncii Mondiale şi România. Portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este compus din 10 proiecte de investiţii în valoare totală de 1,78 miliarde USD şi 31 de servicii de asistenţă tehnică şi analitică, în valoare de 104 milioane USD. La 1 iulie 2022, portofoliul angajat al Corporaţiei Financiare Internaţionale (CFI) era de 1,272 miliarde USD derulat împreună cu peste 30 de clienţi. 55% din portofoliu reprezintă investiţii în instituţii financiare, iar restul de 45% în sectorul real. Portofoliul excepţional al CFI este cel mai mare din regiunea Europa, nou creată în interiorul instituţiei.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu avem PNRR pentru asta?

  2. Fara regionalizare nu se face nimic.Miile de.primarii la localitati sub 5000 loc care.plesnesc de.ineficienta si pile.politice sunt o piatra de.moara a dezvoltarii durabile a RO .RO este ultima la digitalizare cu o oligarhie de stat ineficienta si antireforma pe model de stat sarac din anul 1950. Inca mai avem casierii de cash in primarii si institutii de stat in 2022. Se incaseaza chirii ANL cash in birouri cu registre si cate 4-5 taietori de frunza la caini si plimbatori de hartii…..suntem de maxim ev mediu. Reformele trebuie sa fie de anvergura dure si profunde cu eliminarea interfetei cetatean functionar definitiv in majoritatea cazurilor digitalizabile pe model occidental.

  3. Un documentar mai vechi in care cercetatori din UK explica de ce Co2 nu e cauza incalzirii globale. Restul e doar politica pentru muls oile.

  4. Ah da, Patrick Moore, adica asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=ovKw6YjqSfM

    Acelasi individ care afirma ca o substanta nu periculoasa, dar ca nu o bea pentru ca nu e prost.

    Don’t look up!