Banca Naţională Elveţiei a decis cea mai mare reducere de dobândă din ultimul deceniu
Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis joi o scădere a dobânzii de bază cu 50 de puncte de bază, cea mai mare reducere a costului creditului din ultimii 10 ani, în încercarea de a o lua înaintea altor mari bănci centrale care vor să reducă şi ele dobânzile şi a ţine sub control aprecierea francului, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
SNB a redus dobânda de politică monetară, de la 1% până la 0,5%, cel mai redus nivel de după luna noiembrie 2022.
Chiar dacă pieţele financiare se aşteptau la o astfel de reducere, peste 85% dintre economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o reducere mai mică, de doar 25 de puncte de bază.
Este vorba de cea mai abruptă reducere a costului creditului adoptată de SNB după scăderea de urgenţă decisă în luna ianuarie 2015, când Banca Naţională Elveţiei a eliminat plafonul impus cursului minim de schimb al francului în raport cu moneda euro.
„Presiunile inflaţioniste s-au redus din nou în acest trimestru. Decizia de astăzi a SNB de relaxare a politicii monetare ţine cont de această evoluţie. SNB va continua să monitorizeze situaţia cu atenţie şi va ajuta politica monetară dacă va fi necesar pentru a se asigura că inflaţia rămâne în limitele unui interval consistent cu stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, a informat instituţia monetară într-un comunicat de presă.
Decizia de joi, prima din mandatul noului preşedinte al SNB, Martin Schlegel, a fost posibilă graţie faptului că inflaţia din Elveţia în luna noiembrie a fost una de 0,7%, şi este în limitele intervalului 0%-2% avut în vedere de SNB încă din luna mai 2023.
Banca Centrală a Canadei a decis şi ea, miercuri, reducerea dobânzii de bază cu 50 de puncte iar analiştii se aşteaptă ca, joi, şi Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile. O nouă reducere de dobândă este aşteptată şi la finalul reuniunii de politică monetară, din 18 decembrie, a Rezervei Federale americane.
Diminuarea diferenţialului de dobândă între Elveţia şi alte ţări creşte atractivitatea francului, o valoare tradiţională de refugiu, ceea ce impulsionează moneda elveţiană. Însă aprecierea francului dă bătăi de cap exportatorilor elveţieni, pentru că produsele lor devin mai scumpe într-un moment în care se confruntă deja cu o cerere mai mică în Europa şi China.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank