G4Media.ro

Banchiza Antarcticii se află la cel mai scăzut nivel din toate timpurile,…

wikimedia

Banchiza Antarcticii se află la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, de la începutul măsurătorilor

Banchiza Antarcticii a atins luna trecută cea mai mică suprafață înregistrată vreodată pentru luna iulie în cei 44 de ani de înregistrări prin satelit, a avertizat serviciul european de schimbări climatice Copernicus, confirmând un an alarmant, potrivit Le Figaro.

Începând cu 1979, oamenii de știință dispun de măsurători foarte precise ale mărimii suprafețelor banchizelor de la polul nord și de la polul sud, datorită sateliților. Banchiza este gheața care plutește pe ocean, astfel încât topirea ei nu crește nivelul mării, dar contribuie indirect la încălzirea globală, deoarece oceanul deschis absoarbe mai multă căldură. Pe termen lung, topirea este rapidă în Groenlanda și în Arctica, dar, în schimb, în Antarctica, tendința a fost de creștere modestă, în ciuda unor variații anuale și regionale semnificative, fără o înțelegere clară a fenomenului.

Banchiza Antarcticii s-a refăcut doar în luna iulie (iarna în emisfera sudică) pe o medie de 15,3 milioane de kilometri pătrați, adică cu 1,1 milioane de kilometri pătrați mai puțin (-7%) decât media pentru acea lună între 1991 și 2020, au constatat cercetătorii de la Copernicus (C3S). Până la sfârșitul verii australe, în februarie, banchiza s-a retras la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Acesta a fost cu 30% mai mică decât media celor trei decenii dintre 1981 și 2010. Din februarie, acesta a rămas sub mediile sezoniere, potrivit C3S. Iar în iunie, aceasta atinsese deja cel mai scăzut nivel din istorie pentru luna respectivă.

În Arctica, suprafața banchizei a fost cu 4% sub medie în iulie, potrivit Copernicus, fiind a 12-a cea mai mică extindere înregistrată vreodată în iulie. Ilustrând înțelegerea imperfectă a fenomenului de încălzire din Antarctica, Copernicus subliniază că banchiza de acolo era peste medie cu un an în urmă, în iulie 2021. 2022 este un an cu recorduri meteorologice în întreaga lume. Luna iulie a fost una dintre cele mai fierbinți trei luni înregistrate la nivel mondial, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), o agenție specializată a ONU cu sediul la Geneva.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. nu mai rispiti, bucurestenilor, ploiestenilor, galatenilor! spalati-va cu apa rece!

  2. De la anomalia PSD + PNL ni se trage

  3. Haide trolii, cum e aia frecventata de trump? „There is no global warming!”

    • Da unde naiba s-a dus toata apa aia din ghetari, ca-i pamantul ars de seceta. Si nici oceanul nu se prea inalta.
      In atmosfera? Poate, dar asta inseamna sa ne asteptam la niste ierni crancene. Bine, o sa ni se explice ca asa se manifesta incalzirea globala, prin scaderea temperaturii datorata umiditatii atmosferice in exces, generata de incalzirea brusca si evaporare etc.

  4. Nu e domne adevarat… ne minte astia cu televizorul! 🤣🤣🤣
    Sosoaca tu esti?
    Ai lins o icoana si te-ai iluminat?

  5. Cum poți sa mai negi asta când simți pe pilelea ta ce e afara.Și sa nu îmi zici ca a mai fost,atmosfera așa umeda,și fierbinte in același timp,nu se compara deloc cu ce am mai trăit in ultimii 35 de ani

  6. drobu de sare…