Bande înarmate din Haiti încearcă să preia controlul asupra aeroportului din Port-au-Prince, pentru a împiedica revenirea premierului în țară
Autoritățile din Haiti au trimis soldați pentru a apăra aeroportul din capitala haitiană, Port-au-Prince, de un asalt al unor bande înarmate, scrie BBC.
Martorii au declarat că au auzit împușcături în apropierea aeroportului Toussaint Louverture, în timp ce forțele de securitate se confruntau cu bărbați înarmați.
Scopul bandelor este de a împiedica întoarcerea în Haiti a premierului Ariel Henry, despre care se crede că se află în străinătate.
Violențele s-au intensificat în absența acestuia, bandele criminale cerându-i acestuia să demisioneze.
Henry a părăsit Haiti săptămâna trecută pentru a participa la un summit regional în Guyana. De acolo, el a călătorit în Kenya pentru a semna un acord privind desfășurarea unei forțe de poliție multinaționale în Haiti.
Nu se știe unde se află în prezent, dar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat: „Am înțeles că prim-ministrul se întoarce în țară [Haiti]”.
În timp ce acesta se afla în Kenya, o coaliție de bande condusă de un fost ofițer de poliție, Jimmy “Barbecue” Chérizier, a trecut la ofensivă, atacând secții de poliție și luând cu asalt două dintre cele mai mari închisori din Haiti.
Aproximativ o duzină de persoane au fost ucise în atacul asupra închisorilor. Mii de deținuți au evadat și sunt încă în libertate.
Un ministru care a asigurat interimatul în lipsa premierului Henry a declarat starea de urgență pentru 72 de ore.
Cum au ajuns bandele să domine Haiti
Ziarul haitian Le Nouvelliste relatează că atât zborurile comerciale internaționale, cât și cele naționale au fost suspendate în ultimele zile din cauza violențelor. Le Nouvelliste a adăugat că nici un avion privat nu a aterizat sau decolat de pe aeroport.
O tentativă a unor bărbați înarmați de a pătrunde în incinta aeroportului printr-o gaură într-un zid ar fi fost respinsă de forțele de securitate.
Controlul aeroportului este esențial pentru obiectivul bandelor de a-l împiedica pe premierul Henry să se întoarcă în țară.
Liderul bandei cunoscut sub numele de “Barbecue” a cerut înlăturarea acestuia de când premierul a fost învestit ca succesor al președintelui Jovenel Moïse în iulie 2021.
Violența deja galopantă a bandelor a fost alimentată și mai mult de uciderea președintelui Moise de către mercenari columbieni, care a lăsat un vid de putere în țară.
În ultimii ani, bandele înarmate, care folosesc arme aduse ilegal din SUA, au preluat controlul asupra a aproximativ 80 % din capitală.
Prim-ministrul Henry a cerut comunității internaționale să trimită trupe pentru a ajuta la combaterea bandelor. Însă planul Kenyei de a trimite 1.000 de polițiști pentru a ajuta la limitarea violențelor a fost blocat de Înalta Curte kenyană.
Premierul Henry se afla la Nairobi pentru discuții cu președintele kenyan William Ruto când au izbucnit ultimele violențe.
Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Barbecue a declarat săptămâna trecută că „primul obiectiv al luptei noastre este să ne asigurăm că guvernul lui Ariel Henry nu rămâne la putere”.
Sâmbătă, banda sa a atacat mai multe secții de poliție înainte de a elibera mii de deținuți din Penitenciarul Național și din închisoarea Croix des Bouquets.
Doar aproximativ 100 de deținuți au rămas în celulele lor de la Penitenciarul Național, au declarat oficialii penitenciarelor.
Printre cei care au rămas în închisori se aflau 17 foști soldați columbieni suspectați că au comis asasinarea președintelui Moïse.
Într-o înregistrare video, aceștia au implorat ajutor, spunând că alți deținuți încercau să îi determine să părăsească celulele și că urmau să îi folosească „ca carne de tun”.
Ministerul columbian de Externe a anunțat ulterior că cei 17 au fost transferați într-o altă închisoare.
Luni, doar câteva persoane s-au aventurat să-și părăsească casele pentru a face rost de apă potabilă sau alimente, a relatat agenția de presă AFP.
Vorbind din Haiti, Serge Dalexis, de la Comitetul Internațional de Salvare, a declarat că a devenit extrem de dificil pentru oameni să aibă acces la servicii de bază, cum ar fi asistența medicală, hrana și apa.
„În prezent, în Port-au-Prince lipsește totul”, a declarat Dalexis, adăugând că în multe zone ale orașului se înregistrează împușcături.
Se estimează că 15.000 de persoane au fost strămutate din casele lor în ultimele săptămâni din cauza violențelor.
Țara caraibeană are o population de aproximativ 11,5 milioane de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank