G4Media.ro

Bani tocați netransparent. Cazul comunei cu zeci de achiziții directe pentru firmele…

sursa foto: Info Sud-Est / Andreea Pavel

Bani tocați netransparent. Cazul comunei cu zeci de achiziții directe pentru firmele de casă și un parc de 1,2 milioane de euro cu ”coloane dorice” (ISE)

O comună din Constanța a dat 20 de achiziții directe și licitații simplificate, din 2023 până acum, către două firme ”abonate” la banii primăriei: În total, peste 3 milioane de euro, transmite publicația Info Sud-Est. 

Doar în primele trei luni din 2024, comuna Cogealac, cu mai puțin de 5000 de locuitori, a cheltuit 1,1 milioane de euro exclusiv pe achiziții directe, mai mult decât municipiul Constanța, care are o populație de 50-60 de ori mai mare.

Contractele finanțate exclusiv cu bani de la bugetul local au fost date direct, pe bandă rulantă, mai multe în aceeași zi sau la câteva zile, către două firme înființate de aceeași persoană. Primăria Cogealac a ajuns astfel pe locul 20 din cele aproape 3000 de comune din țară care au tocat banii pe achiziții fără licitații.

Reporterii ISE au fost în localitatea Cogealac să vadă cum arată în teren proiectele plătite de primărie prin achiziții directe sau licitații simplificate cu un singur ofertant. Pe unele zac lacătul și praful, unele par abandonate, iar altele abia au demarat în scripte. În hârtii am găsit, însă, parcuri fantasmagorice de 1,2 milioane de euro bucata, iar în clipurile electorale o comună întreagă-SF.

Primarul comunei, Hristu Cati, a fost implicat în mai multe scandaluri penale, de la acuzații de corupere a alegătorilor la apologia infracțiunilor sau înșelăciune, a fost reținut sau condamnat în primă instanță, dar în cele din urmă achitat. În declarațiile de avere nu are terenuri, case, conturi sau firme, dar susține că în 2022 și-a împrumutat soția cu 150.000 de euro, deși în hârtii are doar un salariu lunar de nici 6.000 de lei.

Primarul Hristu Cati a avut telefoanele închise mai multe zile la rând și nu a putut fi contactat, Primăria Cogealac nu a transmis un punct de vedere la solicitarea ISE, iar reprezentantul uneia dintre firme susține că lucrările sunt blocate pentru că primăria nu mai are bani.

cogealac hristu cati 2
Foto: Hristu Cati, primarul comunei, într-un clip electoral din 2024 / sursa foto: Captură video

În 2023 și prima jumătate a anului 2024, Primăria constănțeană Cogealac a făcut achiziții directe în valoare totală de 2,4 milioane de euro, iar 75% din această sumă a fost direcționată către două firme înființate de aceeași persoană, Dumitru Duță:

  • 1 milion de euro s-a dus la firma New Construct Black Sea, prin 11 contracte în 2023 și 2024;
  • 420.000 de euro s-au dus la firma Anything Construct prin 7 contracte în 2024.

La acești bani se mai adaugă două licitații simplificate cu un singur participant, New Construct Black Sea, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Informația relevantă despre achizițiile directe și firmele abonate la ele

  • Înființată în 2009, are o cifră de afaceri de 2,26 milioane de lei aferentă anului 2023, 9 angajați, iar obiectul de activitate este ”lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.
  • În perioada 2017-2021 a obținut 8 contracte publice cu trei primării și Garda de Coastă din Constanța, în valoare totală de aproximativ 200.000 de lei, iar începând cu 2023 a obținut contracte publice exclusiv de la Primăria Cogealac: 11 contracte în valoare de 1 milion de euro;
  • Din cele 11 contracte din 2023-2024:
  • A primit patru contracte în aproximativ 3 ore, în 14 martie 2024. În total, 400.000 de euro (TVA inclus), pentru renovări interioare și reparații acoperiș, gard și clădiri;
  • A câștigat, în mai 2023, o achiziție directă pentru modernizarea străzilor din Cogealac, de 48.000 de euro. A obținut-o în mai puțin de trei ore;
  • În perioada iunie-octombrie 2023, a primit alte șase contracte fără licitație, în valoare totală de 600.000 de euro, pentru studii de fezabilitate, amenajare și întreținere spații verzi, renovări spații interioare și reabilitare termică;
  • A câștigat și două licitații prin procedură simplificată, unde a fost singura participantă. Ambele contracte au fost semnate în 26 martie 2024 și au o valoare totală de aproape 1,7 milioane de euro, cu care firma ar trebui să amenajeze două parcuri în comună.
  • Compania a fost înființată de Ioana Ciceu și Dumitru Duță și este deținută în prezent de Tița Pop.
  • Înființată în 2002, firma nu a mai depus un bilanț contabil, conform ANAF și termene.ro, din 2019, când societatea apărea cu cifra de afaceri zero, la fel ca în 2018 și 2017, și fără angajați;
  • Are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”;
  • Singurele contracte cu instituții publice sunt cele încheiate cu Primăria Cogealac, în 2024;
  • Primăria a încheiat cu societatea șapte achiziții directe în doar trei zile, în perioada 12-14 martie 2024. A primit astfel 400.000 de euro pentru studii de fezabilitate. Patru din achiziții au fost finalizate în aceeași zi;
  • S-a înscris în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) în 6 martie, cu mai puțin de o săptămână înainte să primească achizițiile directe;
  • La datele de contact din SEAP este trecut un site, anythingconstruct.ro, care nu este funcțional, iar domeniul apare ca fiind liber pe RoTLD;
  • Compania a fost înființată de Dumitru Duță și este deținută în prezent de Mihai Cosmin Șerb.

Citește investigația integrală pe Info Sud-Est

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Incredibil cati bani de tocat sunt alocati si neurmariti de generosul stat român si si mai incredibil ce melteni ordinari din localitati-văgăuni ii prapadesc prin virarea la propriu in conturile unor firme căpușă. Daca inmultim jaful prezentat aici cu o suta, pare mare paguba. Dar cred ca ar trebui inmultit cu mai multe sute, apoi cu inca vreo 10-20 (anii de prăduială) si avem adevarata imagine catastrofala.

    • Revin. De fapt, scrie in articol ca sunt 3000 de localitati din tara cu sume alocate direct. Sunt un ignorant banal cu ale mele calcule.

  2. Coloane dorice!!?! La Cogealac?
    In timpul asta, cetatea Histria, cade in uitare (chiar si turistica), desi acolo, cu ceva investitii, chiar s-ar putea intoarce bani frumosi la buget.
    Noroc ca pe drum se afla si satul lui Hagi, ca sa-i mai dea ceva importanta…