Banii americani pentru Ucraina, în pericol? Republicanii anunță un audit masiv al ajutorului pentru Kiev
Tot ajutorul economic și militar acordat Ucrainei va fi supus unei verificări minuțioase, au anunțat republicanii din Comitetul de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, după informații că miliardele de dolari trimise guvernului de la Kiev sunt greu de monitorizat. Într-o scrisoare trimisă Casei Albe, legiuitorii conservatori au anunțat începutul a ceea ce promite a fi cel mai cuprinzător audit al efortului de război de până acum, în contextul în care administrația președintelui democrat Joe Biden a promis că ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina va continua „atât timp cât va fi necesar.”
Un audit cuprinzător
James Comer, republicanul care conduce House Oversight Committee, a solicitat miercuri Administrației Biden să predea toate documentele și comunicările interne „cu privire la orice program de asistență economică pentru guvernul ucrainean” și să predea materiale similare „cu privire la orice eforturi anticorupție,” în ceea ce privește atât ajutorul financiar, cât și cel militar pentru Ucraina.
Într-o scrisoare publicată de RealClearPolitics, Comer a afirmat că „oferirea de securitate și asistență umanitară în scopuri de război și reconstrucție vine cu un risc inerent de fraudă, risipă și abuz,” insistând că SUA trebuie să dezvolte „mecanisme de supraveghere” pentru a atenua riscurile agravate de mandatele ce solicită cheltuirea „rapidă” a banilor.
În ceea ce se presupune a fi cel mai cuprinzător audit al efortului de război de până acum, republicanii anunță o investigație pe scară largă. Comitetul dorește o prezentare cuprinzătoare a „strategiilor pentru monitorizarea utilizării finale a armelor, echipamentelor, asistenței bugetare directe și a oricărei alte forme de asistență economică sau de securitate pentru poporul ucrainean.” Legiutorii americani solicită, de asemenea, toate materialele legate de câți bani federali au fost cheltuiți până acum „și câți mai rămân de cheltuit.”
În plus, Comer a precizat că dorește să afle toate informațiile despre materiale legate de „orice criterii de succes” ale programelor de ajutor, precum și „orice condiții impuse fondurilor furnizate ca asistență Ucrainei.” Șeful House Oversight Committee a cerut Administrației Biden să ofere toate materialele legate de acest aspect.
Scrisoarea, care a fost adresată secretarului de stat Antony Blinken, secretarului apărării Lloyd Austin și administratorului USAID, Samantha Powers, nu a venit ca o surpriză. Kevin McCarthy, speakerul Camerei Reprezentanților, declarase înainte de alegerile intermediare din toamna anului trecut că o majoritate republicană nu va scrie „un cec în alb” Ucrainei, analiștii prognozând atunci că va fi doar o chestiune de timp până când Partidul Republican își va îndeplini promisiunea de a supraveghea atent robinetul cu bani pentru Ucraina.
Ceea ce face însă ca această scrisoare să fie diferită o reprezintă momentul ales de republicani, cu doar două zile înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia. În plus, prin anunțarea unui audit masiv al ajutorului pentru Kiev, House Oversight Committee diminuează succesul turneului european al lui Biden și aruncă o umbră de îndoială asupra declarațiilor făcute de acesta în fața președintelui Volodimir Zeleski. Liderul de la Casa Albă a promis luni că linia de salvare a ajutorului economic și militar american pentru Ucraina, care depășește cu mult 100 de miliarde de dolari, nu va slăbi și că Statele Unite vor fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi necesar.”
De la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie 2022, Congresul de la Washington a alocat 113 miliarde de dolari în ajutor economic și de securitate Ucrainei.
Pentagonul a cheltuit 62,3 miliarde de dolari în 2022 pe Ucraina pentru arme, muniții, antrenament, logistică, provizii, salarii și burse. Departamentul de Stat și USAID au cheltuit 46 de miliarde de dolari pentru diferite activități, de la securitatea frontierei la fonduri pentru servicii guvernamentale de bază, cum ar fi utilități, spitale, școli și stingerea incendiilor. Alte agenții guvernamentale, inclusiv Departamentul Agriculturii, au cheltuit încă 5 miliarde de dolari.
Prin comparație, pe parcursul a două decenii, SUA au cheltuit 146 de miliarde de dolari pentru a trimite ajutor militar și umanitar în Afganistan.
Motive de îngrijorare
Ziariștii americani au scris că congresmenii de la Washington au motive reale de îngrijorare. În timp ce Zelenski a ajuns la putere pe o platformă anticorupție, Ucraina are o istorie de fraudă și corupție guvernamentală generalizate. Țara est-europeană se clasează în mod regulat pe ultimele locuri în indici internaționali de corupție. De exemplu, Ucraina a ocupat locul 116 din 180 de țări în cel mai recent Indice de Percepție a Corupției al Transparency International. (https://www.transparency.org/en/cpi/2022) Este un istoric care îi îngrijorează până și pe susținătorii cei mai înfocați ai războiului purtat de Kiev împotriva agresorilor ruși.
RealClearPolitics s-a referit, de exemplu, la o vizită făcută de senatorul Angus King (Maine) în Ucraina luna trecută. Politicianul american a declarat că l-a avertizat pe Zelenski că deturnarea de fonduri sau pierderea armamentului ar putea submina sprijinul de care ucrainienii se bucură în Occident în acest moment: „Am spus că un scandal chiar va strica acest lucru.”
Mesajul a fost bine primit, a afirmat King. Potrivit politicianului american, Zeleski „l-a înțeles imediat.” Dar, conform analiștilor americani, asigurările verbale nu sunt suficiente pentru a diminua îngrijorările republicane.
Potrivit raportului Joint Strategic Oversight Plan for Ukraine Response, publicat recent, Administrația Biden s-a chinuit să explice exact toate miliardele de dolari cheltuite pentru Ucraina. De exemplu, inspectorul general al Pentagonului a avertizat că departamentul „nu poate asigura monitorizarea utilizării finale – a banilor și armamentului – în conformitate cu politica DoD.”
De altfel, inspectorul general special care a supravegheat ajutorul pentru Afganistan după 2012 a avertizat și el asupra necesității unei supravegheri mai stricte a ajutorului militar și umanitar acordat Ucrainei, mai ales când se au în vedere sumele enorme.
„Când cheltuiți atât de mulți bani atât de repede, cu atât de puțină supraveghere, veți avea fraudă, risipă și abuz,” a declarat John Sopko, inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului. „Sume masive,” a adăugat el pentru USA Today. (
Unul dintre domeniile specifice în care Comer cere răspunsuri este cel al politicii care prevede urmărirea numerelor de serie ale armelor și munițiilor pentru a se asigura că acestea sunt utilizate conform intențiilor.
În Afganistan, Pentagonul a avut trupe la sol pentru a monitoriza ajutorul militar cu 100.000 de membri în serviciu pe teren, în momentul de vârf al implicării SUA. De asemenea, acel conflict a fost mult mai costisitor pentru americani: cheltuielile totale ale SUA pentru război și reconstrucție din Afganistan sunt estimate la 899 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului. În Ucraina insa, implicarea SUA este limitată în mare parte la personalul ambasadei. În Ucraina, nu există trupe americane, iar președintele Biden s-a angajat să le țină departe de teatrul de război.
Printre miile de arme și milioanele de cartușe de muniție, Pentagonul a trimis peste 1.600 de rachete antiaeriene Stinger portabile. Fără garanții adecvate, acestea ar putea cădea în mâini greșite, a spus Sopko. „Dacă acele lucruri sunt deturnate, cine știe ce s-ar putea întâmpla?” s-a întrebat el.
Cu puține trupe americane sau personal al Departamentului de Stat în Ucraina, păstrarea inventarelor este dificilă, se arată în raportul Joint Strategic Oversight Plan for Ukraine Response. Mai mult, sumele mare de bani complică efortul. Raportul notează pericolul ca oficialii corupți din Ucraina să fure acești bani.
„Departamentul de Stat supraveghează niveluri fără precedent de asistență în materie de securitate în Ucraina, prezentând un risc semnificativ de utilizare abuzivă și diversiune, având în vedere volumul și viteza asistenței și mediul de operare din timpul războiului,” potrivit raportului.
Pentagonul a respins ideea că echipamentele militare trimise ucrainienilor ar putea fi „pierdute,” spunând că au fost instituite garanții pentru a se asigura că armele americane sunt monitorizate de forțele ucrainene după ce sunt transferate.
„Departamentul ia în serios angajamentul nostru față de Ucraina, motiv pentru care am implementat măsuri puternice pentru a urmări capabilitățile pe care le oferim pentru a echipa Ucraina,” a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct al Pentagonului.
Singh a precizat că monitorizarea armelor SUA este realizată cu ajutorul Ucrainei. „Prin personalul nostru dedicat, facem înregistrări complete ale donărilor de arme ale SUA la centrele noastre de distribuție imediat înainte de transferul în Ucraina și apoi, odată ajunse acolo, ucrainenii înregistrează și urmăresc articolele din SUA și furnizează rapoarte de cheltuieli și daune,” a spus Singh.
Răspunsul Administrației Biden
Administrația Biden a insistat de altfel că ia în serios corupția și a luat măsuri pentru a o combate încă de la începutul conflictului. John Kirby, coordonatorul comunicațiilor pentru Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă, a afirmat luna trecută că nici asistența militară, nici cea financiară „nu au căzut pradă vreunui fel de corupție în Ucraina.”
Când i-a cerut să confirme că administrația nu a identificat încă în Ucraina vreo utilizare greșită a echipamentelor militare sau deturnare de fonduri din Statele Unite, Kirby a răspuns „corect,” fără însă să ofere detalii.
Comisia de Supraveghere a evidențiat acest schimb de replici în lumina rapoartelor conform cărora Zelenski ar fi concediat mai mulți oficiali care ar fi fost implicați în luare de mită și abuz de fonduri publice. „Pe baza observațiilor domnului Kirby,” a scris Comer în scrisoare, „Consiliul de Securitate Națională al SUA pare să nu cunoască acest scandal de corupție, ceea ce amplifica îngrijorarea că agențiile americane nu supraveghează asistența contribuabililor pentru Ucraina.”
Dar, răspunzând direct la aceste rapoarte, Kirby le-a spus reporterilor că concedierea unor înalți oficiali ucraineni a demonstrat modul în care Zelenski și SUA împărtășesc îngrijorări cu privire la acuzațiile de corupție „și este evident că (Zelenski) o ia în serios.” Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice, a împărtășit acest sentiment, spunând Comitetului pentru Relații Externe a Senatului că schimbările de personal de la Kiev au transmis „un semnal foarte puternic celorlalți care vor încerca să jecmănească acest efort de război.”
Acest lucru nu l-a liniștit pe președintele Comisiei de Supraveghere din Camera Reprezentanților. Comer a scris că agențiile americane trebuie să lucreze suplimentar pentru a se asigura că dolarii contribuabililor din SUA cheltuiți în Ucraina sunt folosiți „în scopul pentru care au fost oferiți pentru a preveni și reduce riscul de risipă, fraudă și abuz.”
Republicanul din Kentucky a cerut Administrației Biden să ofere informații detaliate legate de orice eforturi anticorupție în Ucraina începând cu 24 februarie a anului trecut, data de la care a început invazia rusă. Comitetul a anunțat că așteaptă aceste materiale „cât mai curând posibil,” dând administrației democrate un termen limită de două săptămâni. Comitetul de Supraveghere se așteaptă la această informație „cel târziu până la 8 martie 2023.”
RealClearPolitics a citat declarația unui înalt oficial al Administrației de la Washington, care a declarat în ianuarie că Biden consideră că „supravegherea este esențială” și că administrația ia „foarte în serios responsabilitatea de a lucra cu guvernul ucrainean pentru a ne asigura că există garanții adecvate, astfel încât asistența finanțată de SUA să ajungă la cei pentru care aceasta este destinată.”
Oficialul a reiterat că Casa Albă „nu a văzut dovezi credibile” că ajutorul militar al SUA ar fi folosit altundeva în afara câmpului de luptă și s-a referit la planul guvernului „de prevenire și contracarare a deturnării ilicite a armelor și echipamentelor militare.” Acest plan a fost lansat de Departamentul de Stat în octombrie anul trecut, la opt luni de la începutul conflictului și mult după ce ce Congresul trimisese deja zeci de miliarde de dolari în ajutor în Ucraina.
În plus, oficialul din Administrația Biden a remarcat, de asemenea, că asistența economică este administrată de Banca Mondială. Administrația are un contract cu firma de consultanță Deloitte în calitate de monitor terț „pentru a revizui controalele financiare și procedurile utilizate de guvernul Ucrainei pentru a urmări și a supraveghea fondurile SUA.” USAID administrează asistență umanitară și, potrivit oficialului, agenția are garanții interne pentru a contracara frauda, angajând totodată un contractant terț nenumit pentru a monitoriza fondurile.
Republicanii spun că acești pași sunt vagi și puțini eficienți, ținând cont de cele întâmplate în ultimele două decenii cu asistența pentru Afganistan. Când vine vorba de Banca Mondială și organizații non-guvernamentale, republicanii solicită toate materialele legate de modul în care au fost angajate aceste organizațiile și doresc „toate informațiile cu privire la mecanismele de supraveghere.”
„Am învățat din eforturile din Afganistan că Banca Mondială nu are întotdeauna o monitorizare și o contabilitate eficiente a fondurilor și că deseori îi lipsește transparența,” a scris Comer, înainte de a adăuga că „planificările și așteptările nerealiste care prioritizează cheltuielile rapide duc la creșterea corupției și la reducerea eficienței programelor.”
Analiștii de peste ocean au notat că conservatorii americani s-au ferit întotdeauna de cheltuielile guvernamentale masive. Nimic nu se schimbă doar pentru că este un război în desfășurare, a spus Comer luna trecută. „Odată cu orice cheltuieli guvernamentale masive vine și oportunitatea de risipă, fraudă, abuz și management defectuos. Ajutorul acordat Ucrainei nu este diferit.”
În timp ce Casa Albă acordă Ucrainei note mari pentru pașii pe care i-a luat pentru a elimina abaterile, oficialii americani insistă că sunt atenți la modul în care sunt cheltuite ajutoarele. La urma urmei, a spus Kirby reporterilor luna trecută, corupția rămâne un pericol mereu prezent în toate conflictele. „Nu putted uita asta,” a spus el. „Vreau să spun, este un război.”
Temeri reale
Asigurările Casei Albe nu au redus insa temerile republicanilor și celor îngrijorați de lipsa de transparență. Corupția corodează încrederea publicului în guvern, a spus Sopko, inspectorul general special pentru Afganistan.
Elitele din Afganistan au furat banii din ajutoarele SUA, iar corupția evidentă i-a afectat pe afgani. Talibanii au cucerit capitala Kabul aproape fără luptă în vara anului 2021, deoarece afganii nu aveau încredere în guvernul lor. Sopko a avertizat că același lucru se poate întâmpla în Ucraina fără un organism de supraveghere la fața locului.
Declarațiile Administrației Biden privind supravegherea ajutoarelor „nu sunt suficiente,” a insistat și congresmanul Michael Waltz (Florida), membru al Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei. Pentagonul are nevoie de mai mulți inspectori la sol în Ucraina pentru a se asigura că armele sunt utilizate în mod corespunzător, a spus el.
Iar cererile republicanilor ar putea fi îndeplinite în curând. Wall Street Journal a scris recent că autoritățile de supraveghere din Pentagon, Departamentul de Stat și USAID fac presiuni pentru a trimite auditori și anchetatori direct în zona de război pentru a consolida monitorizarea pe măsură ce amploarea și sfera asistenței americane se extind.
Acestea au declarat că, până acum, au reușit să efectueze sarcini critice de supraveghere de la distanță folosind personal din Washington, Polonia și Germania. Dar, în urma unei călătorii la Kiev la sfârșitul lunii ianuarie, inspectori de la cele trei agenții americane au spus că vor face presiuni pentru a pune pe teren, în Ucraina, unii dintre cei 177 de auditori și anchetatori care examinează ajutorul pentru Kiev.
Cei trei inspectori generali au spus că nu au văzut dovezi de fraudă majoră, dar doresc personal în zona de război din Ucraina pentru a urmări armele și a ajuta de aproape cu operațiunile de supraveghere a celor peste 100 de miliarde de dolari trimise de America.
Experții cred că acest lucru ar răspunde și temerilor americanilor legate de banii trimiși în Ucraina. În rândul publicului din SUA, sprijinul pentru rezistența ucrainienilor la invazia neprovocată a Rusiei rămâne puternic, dar scade vizibil. Un sondaj Associated Press realizat la sfârșitul lunii ianuarie a arătat că 48% dintre adulții americani spun că sunt în favoarea furnizării de arme Ucrainei de către SUA, cu 29% împotrivă și 22% spunând că nu sunt nici pentru, nici împotriva. Este o scădere față de mai 2022, când 60% dintre adulții din SUA au declarat că sunt în favoarea trimiterii de arme Ucrainei.
Sprijinul ar putea eroda și mai mult printre americani și ucraineni, fără o mai mare transparență și responsabilitate pentru zecile de miliarde cheltuite, cred analiștii. Aceasta mai ales în condițiile în care costurile pentru contribuabilii americani sunt de așteptat să crească pe măsură ce Administrația Biden trimite arme din ce în ce mai sofisticate și mai scumpe în Ucraina, inclusiv tancuri de luptă Abrams.
Asigurarea că ajutorul ajunge în mâinile potrivite necesită o supraveghere mai mare, potrivit republicanilor care au anunțat auditul miliardelor de dolari pentru Ucraina si vor ca banii si armele trimise la Kiev sa fie contabilizate mai eficient.
Surse: RealClearPolitics, Wall Street Journal, USA Today, New York Times, AP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank