Banii americani pentru Ucraina se vor termina în septembrie. Ce va face Biden?
Fondurile pentru ajutoarele militare pe care Statele Unite le-au oferit guvernului de la Kiev până în acest moment, totalizând aproape 50 de miliarde de dolari, sunt pe cale să se termine în toamna acestui an, iar Administrația Biden nu se grăbește să solicite un nou pachet de susținere pentru Ucraina, dezvăluie o analiză a datelor Departamentului Apărării de la Washington. Experții se întreabă de ce Casa Albă nu se grăbește să ceară Congresului noi ajutoare pentru țara atacată de Rusia, printre motive fiind cel mai probabil campania electorală din Statele Unite pentru alegerile din noiembrie 2024, precum si negocierile interminabile dintre liderul democrat si republicani privind plafonul datoriei publice.
Ajutoare vitale
Fluxul de ajutor militar al SUA, vital pentru apărarea Ucrainei, va încetini sau chiar se va opri până în luna august a acestui an, cu excepția cazului în care Congresul aprobă noi fonduri, potrivit unei revizuiri a datelor Pentagonului realizate de către publicația online Defense One.
Astfel, din momentul în care trupele Moscovei au atacat Ucraina, la 24 februarie 2022, legislativul american a aprobat oferirea de 48,9 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina. Până pe 15 mai, 36,4 miliarde de dolari din aceste fonduri au fost livrate, contractate sau angajate în diferite moduri (bani oferiți direct, livrări de arme, echipamente militare, sisteme de apărare etc.).
Dacă se ține cont de ritmul mediu de livrare a acestor fonduri din momentul invaziei, restul de 12,5 miliarde de dolari se vor epuiza în aproximativ patru luni, precizează jurnaliștii americani, care adaugă că Ucraina ar putea avea nevoie disperată de ajutoare suplimentare chiar în acel moment. Aceasta deoarece campania iminentă de eliberare a teritoriilor ocupate de forțele rusești – anunțată pentru această primăvară sau pentru lunile de vară – va necesita o cheltuială semnificativă în personal și echipamente militare, cred experții.
Defense One a scris că Congresul de la Washington ar trebui să aprobe un al cincilea pachet de cheltuieli suplimentare pentru Ucraina, care să se adauge la cele aprobate anul trecut în martie (13 miliarde de dolari), mai (40 miliarde de dolari), septembrie (14 miliarde de dolari) și decembrie (45 de miliarde de dolari). Din totalul de aproape 113 dolari oferiți până acum, circa 50 de miliarde de dolari au fost ajutoare militare, care acoperă echipamentele transferate din stocurile din SUA, echipamente noi achiziționate și instruire pentru militarii ucrainieni.
Cu toate acestea, Administrația Biden nu a solicitat încă formal un astfel de pachet, iar oficialii evită să ofere informații. Departamentul Apărării, National Security Council și Casa Albă fie nu au oferit detalii legate de un nou pachet financiar pentru Kiev, fie nu au răspuns deloc la întrebările pe această temă.
Motivele întârzierii
Defense One a încercat să afle motivele pentru care Administrația Biden nu a solicitat legislativului de la Washington aprobarea unui nou pachet de ajutor pentru Kiev. Potrivit publicației online, unele voci din Congresul american dar și din Ucraina și-au exprimat temerile cu privire la această situație, chiar dacă recunosc jocul politic la care recurge administrația.
„Convingerea mea, bazată pe unele discuții, este că administrația planifică să continue cu un pachet serios de ajutor în acest an calendaristic,” a declarat John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina.
Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a vorbit despre unele considerații „de natură politică.” Expertul a spus că Casa Albă „nu dorește să avanseze cu un număr mare cu toate atenția și rezistența pe care un astfel de număr mare ar implica-o, înainte de a fi nevoie de acest lucru.”
Ziariștii americani amintesc că o minoritate vocală de republicani și democrați s-au opus politicilor Casei Albe în legătură cu Ucraina. Pe 20 aprilie, un grup de 17 republicani au semnat o scrisoare cerând încheierea ajutorului pentru Ucraina.
„Ajutorul nelimitat al SUA pentru #Ucraina trebuie să se încheie și ne vom opune ferm tuturor pachetelor de ajutor viitoare, cu excepția cazului în care acestea sunt legate de o strategie diplomatică clară menită să ducă acest război la o încheiere rapidă,” au scris Marjorie Taylor Greene, Matt Gaetz, JD Vance și alți republicani în epistola trimisă Casei Albe.
De partea lor, unii democrați progresiști i-au cerut și ei preşedintelui Biden în octombrie trecut să sporească eforturile diplomatice şi să angajeze negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului. „Vă îndemnăm să însoţiţi sprijinul economic şi militar pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv şi să vă dublaţi eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului,” au spus progresiștii în scrisoarea lor, arătând clar că sunt împotriva invaziei „ilegale şi scandaloase” a Ucrainei şi că orice soluţie ar urma trebuie să fie aprobată de Kiev.
„Dar, în calitate de legiuitori responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiţi în asistenţă militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile,” au adăugat ei. Printre semnatarii scrisorii s-au numărat Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar şi Pramila Jayapal, figuri ale aripii progresiste a partidului.
Aleşii i-au cerut preşedintelui Biden „să desfăşoare eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, să se angajeze în discuţii directe cu Rusia şi să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate european acceptabil pentru toate părţile.”
Ulterior, lidera facțiunii progresiste din Partidul Democrat, Pramila Jayapal, a retras scrisoarea controversată semnată de 30 de membri, după ce aceasta a stârnit furie în rândul formațiunii de stânga si a subminat pozitia presedintelui.
Nu doar politicienii americani pun însă sub semnul întrebării ajutoarele pentru Ucraina. Sprijinul publicului de peste ocean pentru război este, de asemenea, în scădere. Atât alegătorii democrați, cât și cei republicani, sunt mai puțin dispuși să plătească pentru război, conform unui sondaj realizat recent de institutul de cercetare Brookings Institution. De exemplu, proporția de respondenți democrați dispuși să sprijine Ucraina – chiar dacă acest lucru ar însemna creșterea prețurilor la energie – a scăzut de la 80% în luna octombrie a anului 2022 la 65% în ultima lună.
Administrația, arătată cu degetul
Unii legiuitori spun că Administrația Biden, nu Congresul, este cea „care nu ia suficient de serios ajutorul acordat Ucrainei.”
Un consilier senior de pe Capitol Hill s-a plâns de example de o percepție a lipsei de planificare a Casei Albe, dincolo de mult discutata contraofensivă a Ucrainei.
Administrația trebuie să facă „verificarea prealabilă pentru ceea ce se întâmplă după ofensiva de primăvară,” a afirmat consilierul. „Multe persoane din Congres presupun că administrația speră că după ofensiva de primăvară, condițiile pentru un fel de negocieri vor reveni.”
Un alt consilier senior din legislativul american a prevăzut că administrația nu va avea multă răbdare pentru continuarea luptelor în Ucraina în cazul în care contraofensiva ucraineană va eșua. „Nu cred că Biden vrea asta în timpul campaniei (electorale),” a spus consilierul, referindu-se la faptul că liderul democrat și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă la 25 aprilie. Alegerile pentru Biroul Oval vor avea loc în noiembrie 2024.
Consilierul a spus că Casa Albă nu a inclus încă membri interesați din Congres în discuțiile privind un nou proiect de lege care să suplimenteze ajutoarele militare pentru Ucraina. Un alt consilier a afirmat, de asemenea, că congresmenii au cerut informații despre următorul proiect suplimentar de ajutor, dar au primit în schimb „tăcere” din partea Casei Albe.
În ciuda îngrijorărilor celor din Team Biden că republicanii, având acum majoritatea în Camera Reprezentanților, ar putea torpila un nou proiect de lege privind cheltuielile pentru Ucraina, proiectele suplimentare anterioare au fost adoptate cu sprijinul a aproximativ trei sferturi din legislatorii republicani. De asemenea, speakerul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a promis în toamnă să nu ofere „un cec în alb” pentru Ucraina, și-a reafirmat recent susținerea necondiționată pentru Kiev și a condamnat Rusia pentru violența din Ucraina.
„Ați spus că nu susțin ajutorul pentru Ucraina? Nu, am votat pentru ajutorarea Ucrainei! Eu susțin ajutorul pentru Ucraina. Nu susțin ceea ce a făcut țara dumneavoastră cu Ucraina. Și nu susțin uciderea copiilor. Ceea ce vreau să spun este că ar trebui să vă retrageți trupele. Nu cred că ceea ce se întâmplă este corect. Și vom continua să sprijinim Ucraina pentru că întreaga lume vede ce se întâmplă cu adevărat,” i-a răspuns republicanul unui reporter de la RIA Novosti care-l întrebase dacă SUA vor schimba politica de înarmare a Ucrainei.
Defense One s-a mai referit la un lucru, citându-l pe Luke Coffey, cercetător senior la Hudson Institute. Acesta a declarat că Administrația Biden nu a investit încă suficient capital politic în a le explica americanilor de ce ar trebui să sprijine Ucraina. „Unde este discursul de la oră de vârf al președintelui Biden, explicând poporului american de ce este în interesul nostru să sprijinim Ucraina?” a spus Coffey.
În schimb, administrația menționează în mod frecvent că sprijină Ucraina pentru a apăra „ordinea internațională bazată pe reguli”, un termen pe care, conform lui Coffey, puțini americani îl cunosc. Așa cum a făcut-o, de exemplu, președintele Biden în timpul unui discurs „Privind Eforturile Unite ale Lumii Libere pentru Sprijinirea Poporului Ucrainei” și ținut la Palatul Regal din Varșovia în martie 2022.
„Ei (Casa Albă) le oferă Ucrainei doar suficient pentru a supraviețui,” a spus Coffey. „Există multe felicitări și bătăi prietenește pe spate pentru o baterie de rachete Patriot.”
Între timp, ambiguitatea care domnește la Washington îi îngrijorează cel puțin pe unii oficiali ucraineni cu privire la intențiile Statelor Unite, a scris Defense One. Lipsa de sprijin financiar ar fi „foarte periculoasă,” a afirmat Oleksandra Ustinova, șefa fracțiunii partidului Holos în parlamentul ucrainean, la un eveniment al Fundației German Marshall organizat în aprilie la Washington D.C.
Washingtonul nu ar trebui să presupună că războiul poate lua sfârșit printr-un armistițiu care lasă trupele rusești pe teritoriul ucrainean, a spus Ustinova. „Noi am încercat asta,” a afirmat ea, referindu-se la negocierile diplomatice dinaintea începerii invaziei Rusiei în februarie 2022. „Nu funcționează.”
O altă chestiune delicată, și care complică discuțiile despre ajutorarea Ucrainei, o reprezintă negocierile dintre Biden și republicani legate de un acord privind plafonul datoriei publice. Statele Unite ar putea fi în incapacitate de plată chiar de la 1 iunie, dacă nu se ajunge la un acord în Congres pentru a ridica plafonul datoriei, a avertizat din nou luni secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. Negocierile dintre cele două părți continuă și se speră că vor avea succes, însă până la obțiunerea unei înțelegeri e cale lungă. Ajutorul financiar pentru Ucraina este afectat și el de această stare de incertitudine.
Cereri de ajutor
În acest timp, multe voci influente de peste ocean solicită Congrrsului si Casei Albe aprobarea de noi ajutoare pentru Ucraina.
„Este timpul să-l facem pe Prigojin, Putin și toți ceilalți din Kremlin să înjure și mai mult. Ucrainenii au cerut avioane, sisteme cu rază mai lungă de acțiune și mai multă artilerie. Statele Unite au trimis sisteme de apărare aeriană Patriot, Regatul Unit a furnizat sistemul de rachete Storm Shadow, iar Germania a livrat mai multe tancuri Leopard. Dar nu este suficient. Ucrainenii utilizează muniție într-un ritm ridicat și încă au nevoie de ajutor pentru a opri atacurile cu rachete ale Rusiei. Occidentul poate face mai mult pentru a se asigura că contraofensiva ucraineană reușește,” a pledat The Atlantic într-un material despre necesitatea intensificării ajutorului pentru Ucraina.
De asemenea, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a scris că ajutorul pentru Kiev este „crucial pentru supraviețuirea Ucrainei,” insistând că „rezistența ucraineană necesită un ajutor continuu din partea susținătorilor externi, în special a Statelor Unite. Până acum, acesta a fost dat. Cu toate acestea, pe măsură ce oponenții ajutorului solicită din ce în ce mai mult negocieri, o luptă politică va fi declanșată atunci când ajutoarele alocate în prezent se vor epuiza în vară. Deși susținătorii (ajutorului) vor predomina probabil, ar putea exista unele schimbări în politică, iar termenul lung este incert. În orice caz, cererile ucrainene și epuizarea stocurilor vor determina unele schimbări în compoziție… Multe voci recomandă Statelor Unite să crească ajutorul pentru a întări Ucraina pentru ofensiva așteptată de primăvară. Echipamentul suplimentar ar putea distruge forțele ruse și le-ar putea determina să se retragă.” (https://www.csis.org/analysis/whats-future-aid-ukraine)
Mingea este acum în terenul Administrației Biden, iar experții se întreabă când va solicita Casa Albă un nou pachet de ajutor și dacă acesta va fi suficient de mare pentru a acoperi nevoile Kievului. „Este esențial ca administrația să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie la timp pentru a-și apăra și a-și lua înapoi teritoriul suveran,” le-a spus senatoarea republicană Susan Collins liderilor de la Pentagon în timpul unei audieri recente. „Ne așteptăm ca administrația să nu aștepte până în ultimul moment dacă ucrainenii au nevoie de mai mult înainte de sfârșitul anului fiscal.”
Surse: Defense One, The Guardian, USA Today, The Atlantic, Politico, CSIS, White House, Brookings, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii