G4Media.ro

(OP-ED) Banii europeni și statul de drept, divergența care blochează 1.800 de…

Sursa Foto: Facebook/ Ovidiu Nahoi

(OP-ED) Banii europeni și statul de drept, divergența care blochează 1.800 de miliarde de euro

Liderii celor mai mari patru grupuri politice din Parlamentul European, cu trimis Consiliului European, Consiliului Uniunii și Comisiei Europene un mesaj ferm în legătură cu relația fintre finanțările europene și statul de drept.

Mesajul este semnat de Dacian Cioloș, președintele Grupului Renew Europe, Manfred Weber, președintele Grupului PPE, Iratxe Garcia Pérez, președintele Grupului Socialiștilor și Democraților, Ska Keller și Philippe Lamberts, copreședinți ai Grupului Verzilor / Alianța Liberă Europeană.

Adoptarea Bugetului Uniunii Europene și a planului de redresare New Generation EU se află încă în impas. Cele 1800 de miliarde, sub formă de subvenții și credite, cuprinse în cele două dispozitive, ar trebui să fie disponibile încă din prima zi a anului viitor. Dar actele normative nu pot fi adoptate din cauza divergențelor majore ditre cele două entități legislative ale Uniunii Europene, Parlamentul și Consiliul.

O scrisoare semnată de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European ilustrează cum nu se poate mai bine blocajul în care s-a ajuns. Documentul a fost publicat în mai multe medii europene, iar în România pe pagina Digi24.ro

Pe scurt, mărul discordiei este felul în care finanțările vor fi legate de respectarea de către statele membre a normelor privind statul de drept.

Cei patru semnatari din partea Parlamentului European insistă ca decizia cu privire la posibile sancțiuni să fie delegată Comisiei și să poată fi anulată numai prin vot cu majoritate calificată în Consiliu.

În plus, Comisia ar trebui să își fundamenteze concluziile pe noul raport anual al statului de drept, bazându-se și pe un grup independent de experți.

O poziție fundamental diferită de cea a Consiliului, instituție care dorește să decidă ea sancțiunile, la propunerea Comisiei. În plus, statul membru în cauză ar putea cere amânarea sancțiunilor, până la următoarea reuniune a Consiliului.

Nu ar trebui să fie permisă nicio formă de scăpare și nicio posibilitate de a amâna verdictul, sunt însă de părere liderii grupurilor parlamentare.

Ei consideră că în acest moment, ”sistemul nostru de justiție este în criză. Întregul nostru edificiu juridic european se clatină atunci când unul dintre guvernele noastre le pune botniță judecătorilor și creează un climat de frică și control la toate nivelurile sistemului său judiciar”.

Cei patru lideri deplâng, de asemenea, atacurile la adresa libertății presei și atrag atenția că și piața internă se află sub amenințare, câtă vreme, în unele state membre, ”o mână de oameni preiau controlul fondurilor publice, al sistemelor de achiziții și, astfel, corupția devine normă”.

Adevărul este că a decide cine să aibă rolul principal în declanșarea sancțiunilor este o chestiune foarte complicată, care atinge chiar inima sistemului european.

Comisia este în esență, un organism tehnic, care ar trebui să se bazeze pe un alt document tehnic, raportul anual privind justiția. Verdictul ar fi rapid și implacabil.

Consiliul este însă un organism politic, unde hotărârile se iau prin majoritate calificată sau unanimitate. Ceea ce le permite unor state membre să blocheze decizii care nu le convin. Consiliul este bazat pe negocieri și conferă guvernelor statelor membre numeroase pârghii de acțiune.

Dacă decizia privind legarea fondurilor de statul de drept ar reveni Comisiei, atunci o bucățică din puterea statelor membre s-ar transfera către instituțiile de la Bruxelles. Ar fi încă un pas către Europa federală, după remarcabila străpungere a emiterii de datorii comune.

Vor accepta statele membre? Aceasta-i întrebarea.

Notă: Ovidiu Nahoi este redactor șef la Radio France Internationale/Text apărut inițial pe site-ul RFI și preluat cu acordul autorului

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Imposibil in Romania unde retelele de crima organizata institutionala au uzurpat statul de drept si inscaunat corupti santajabili in varful statului.

  2. Vor accepta , nu au ce face , pandemia le-a retezat aripile multor nationalisti- populisti de carton . Vreti bani – respectati statul de drept – nu vreti -faliment scrie pe usa voastra – .Nu are cine ii ajuta pe acest cai troieni ai UE. Rusia nu are bani , America este acum la greu , M.B. daca nu accepta conditiile UE, este sub embargou . UE este o forta teribila dar umana si juridic de exceptie .

  3. Cu asa conducatori am ajuns ca vai de noi. Suntem in fundul prapastiei. Geaba clameaza Presedintele: „In Romania avem acum democratie”. Ma intreb: Am avut vreodata? Cu Orban si Predoiu nu avem nici acum, domnule Presedinte. Imi pare rau, dar nu avem. De un an de zile nu ati schimbat nimic in favoarea democratiei.

    • nu stii nici macar acum de ce ?

    • @m: „de ce”??!!
      Uite „de ce”: Ieri in Plenul PE, 12 europarlamentari romani majoritatea PNListi de-ai lui Johannis, au Votat IMPOTRIVA unei Rezolutii a PE pe tema coruptiei din Bulgaria!
      Relevant, nu?!!!

    • eu stiu doar de unul singur

    • Lili vezi mai bine de elefantul cel roz ce inca zboara prin tara , lasa aprecierile , stim care este oful tau .

    • lili !nici asta nu stii ? se voteza politic

    • @quo: Cand PSD vota politic in Plenul PE, tot asa ati comentat??!
      Limbaj dublu, ipocrizie se numeste, rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Chestia cu rusinea este discutabila ,dar nu vreau sa va pun intr-o situatie jenanta . Nu mai faceti aprecieri pe ceva ce nu stiti .N,u stiti nici cum reactionez nu stiti nici daca folosesc -dublu limbaj – doar presupuneti conform principiului – daca si cu parca …..

    • @quo: Scuzati-ma, dar ati inteles gresit!
      Ma refeream la limbajul dublu al politicienilor, al celor din PNL care Joi au votat in plenul Parlamentului european IMPOTRIVA Rezolutiei privind coruptia din Bulgaria!
      Si tot lor le-am spus: RUSINE!
      Nu am treaba cu opiniile dvs, vorbim despre Politicieni, NOI i-am ales si sunt la Brussels unde o duc bine mersi, cu RESPONSABILITATI fata de noi, votantii, carora ar trebui sa iasa si sa le EXPLICE de ce europarlamentarii din PNL au votat in plenul PE impotriva Rezolutiei privind coruptia din Bulgaria!
      Ii vedeti cum tac chitic, sa le fie rusine, abia astept minciunile lui Rares Bogdan si ale lui Siegfrid Muresan, de la care chiar aveam alte asteptari pe subiect!
      Ce minciuni vor debita?
      Asta m-am referit cand am vorbit despre limbaj dublu… nu are treaba cu afirmatiile dvs, dvs nu imi dati mie socoteala, ei DA, ei traiesc acolo bine mersi pe Salarii uriase si apoi vor avea Pensii si mai uriase(4000 Euro/Luna e Pensia unui europarlamentar dupa 1 Mandat intreg de 5 Ani la Parlamentul European!) din BANI PUBLICI, din MUNCA Romanilor!
      Romania, ca stat membru UE, contribuie Anual la Bugetul UE cu 1% din PIB, adica cu suma de ~2,3 Miliarde Euro/An!
      Si a-propos, din cele 80 Milairde Euro pe care ii tot asteptam ca ii va primi Romania in perioada 2021-2027 de la UE, trebuie sa SCADEM:
      – Contributia asta anuala de 1% din PIB, ~ 2,3 Miliarde Euro/An, care poate reprezenta in cei 7 Ani aproximativ 15-20 Miliarde Euro
      – Nivelul Subventiilor agricole DIRECTE(la Hectar sau pe cap de Animal) care se platesc prin APIA, cu care NU se construiesc nici Sosele, nici Autostrazi si nici Spitale, care reprezinta acum ANUAL in medie aproximativ 2,5 Miliarde Euro!!
      Pe 7 Ani(2021-2027), Suma s-ar ridica la minim 15 Miliarde Euro!
      Am gasit informatia:
      „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat la plată, în campania aferentă anului 2019, respectiv în perioada 16 octombrie 2019 – 30 iunie 2020, suma de 2,89 miliarde de euro.”)
      In total, din cele 80 Miliarde Euro, trebuie sa scadem dintr-un foc sastia minim 30 Miliarde!(astia sunt BANI pe care SIGUR ii punem la socoteala: Romania plateste Contributia la UE iar Subventiile agricole vin DIRECT, fara Proiectele alea greu de facut!).
      Asa ca, mai usor cu umflatul in pene al politrucilor!!
      Pariez ca mare branza nu va face Romania cu astea „80 de miliarde Euro de la Brussels”!