Banii și puterea în București: cele două mari mize ale războiului declanșat de Daniel Băluță contra lui Nicușor Dan
Conflictul apărut între Daniel Băluță (PSD) și Nicușor Dan (independent) are două mize majore. Prima e cea financiară: contractul de aproape 900 de milioane de lei pentru planșeul Unirii. A doua e una de putere: referendumul pentru stabilirea atribuțiilor primarului general și ale primarilor de sector, scrutin pe care Nicușor Dan vrea să îl organizeze odată cu alegerile prezidențiale.
Scandalul a luat o turnură aproape fizică luni, când Nicușor Dan a mers cu câțiva angajați ai Poliției Locale să desființeze șantierul aprobat de Daniel Băluță în parcul din Piața Unirii. Băluță susține că a primit o autorizație validă de construcție de la Robert Negoiță (PSD, sectorul 3), în timp ce Nicușor Dan spune că autorizația e ilegală. Anterior, Băluță ceruse Primăriei București să îi dea o autorizație în regim de urgență pe motiv că expertiza arată un pericol iminent de prăbușire a plafonului Unirii, dar Nicușor Dan a respins expertiza și a spus că va da autorizație în regim normal, după ce Primăria Sector 4 ia toate avizele de la firmele de utilități și instituțiile care au infrastructuri în zona Unirii – SRI, STS, MAI, MApN etc.
Miza financiară a proiectului e una enormă: 867 de milioane de lei. Primăria Sectorului 4 a atribuit deja contractul unei asocieri de firme condusă de Erbașu Construct, abonată la contracte publice în ultimii ani. De notat că fondurile provind de la bugetul de stat și nu din banii UE.
De ce e importantă diferența între o autorizație în regim de urgență (cererea lui Băluță) și una în regim normal (versiunea lui Dan)? Trei motive principale: ar câștiga câteva luni, ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare de la instituțiile și firmele din Piața Unirii și ar putea trage mai repede prima tranșă din finanțarea de la guvern. Cu cât lucrările încep mai repede și fără piedici administrative, cu atât banii vin mai rapid.
Și miza politică e semnificativă: atribuțiile primarului general și cele ale primarilor de sector. Cel care a deschis subiectul, din senin, a fost chiar Daniel Băluță, care și-a încheiat conferința de presă de luni cu o diatribă neobișnuită împotriva lui Nicușor Dan, în care îl acuza că vrea mai multă putere.
Explicația ieșirii lui Daniel Băluță e simplă: Nicușor Dan vrea să organizeze odată cu turul 1 al alegerilor prezidențiale un referendum local prin care să ceară părerea bucureștenilor despre atribuțiile primarilor. Dan anunțase încă din 2 octombrie intenția de a organiza referendum privind modul de alocare a fondurilor între municipalitate şi sectoare, dar și pentru eliberarea autorizațiilor de construire în Bucureşti.
E răspunsul lui Nicușor Dan la amenințare lui Marcel Ciolacu din luna aprilie. Atunci, șeful PSD spunea că e nevoie de o lege specială a Capitalei și că „este evident” că dependenţa primarilor de sector „nu trebuie să fie atât de mare de primarul general”. Cu alte cuvinte, la avertismentul că îi vor fi tăiate prin lege atribuțiile, Nicușor Dan vrea să răspundă cu un referendum, să se blindeze politic cu eventuala susținere a bucureștenilor.
PSD are în momentul acesta trei din șase primari de sector și are tot interesul să le crească puterile și bugetele în detrimentul primarului general. Nu ar fi prima oară când PSD recurge la această metodă: a făcut-o și în 2001, când primar general era Traian Băsescu.
Practic, scandalul declanșat de Daniel Băluță prin începerea intempestivă a proiectului de la Piața Unirii e debutul campaniei electorale la referendumul pentru București.
- Iată și declarația prin care Daniel Băluță a anunțat de facto că va lupta împotriva creșterii atribuțiilor primarului general: ”Sunt profund dezamăgit de maniera de lucru a primarului general. Iar azi, când devine evident cât de departe e de problemele lor, aflăm că vrea și mai multă putere. Ce a făcut și ce face cu puterea pe care o are acum? Primarul General a început să pună bețe în roate, blocând proiecte absolut necesare. Ce va face cu mai multă putere dacă o va primi? Blocajele se vor amplifica. Bucureștiul va fi paralizat de lipsă de responsabilitate, de nepăsare, o indolență care se va cocoța și mai sus, la înălțimea la care Nicușor Dan poftește să urce pentru a fi și mai departe de realitatea din jur. Blocate și lăsate fără resurse, sectoarele nu vor mai putea oferi cetățenilor serviciile administrative esențiale pentru a menține și dezvolta calitatea vieții. Acest coșmar administrativ trebuie să înceteze. Cetățenii ne aleg în funcții publice pentru a le rezolva problemele, nu pentru vise de putere golite de viziune și rezultate concrete”.
În replică, Nicușor Dan a spus despre mișcarea în forță a lui Daniel Băluță că reprezintă ”mofturile unui primar care vrea să ia niște bani înainte să ia avizele necesare”.
Cât despre disputa privind urgența problemelor de la Planșeul Unirii, chestiunea a intrat deja în zona juridică. Ambii primari se amenință cu justiția, care va decide cine are dreptate.
Pe de altă parte, atât Daniel Băluță cât și Nicușor Dan sunt politicieni cu ambiții pe termen lung. Primarul sectorului 4 speră ca într-o bună zi să ajungă primar general al Capitalei. Doar conjunctura nefavorabilă l-a împiedicat să candideze la localele din primăvară împotriva actualului primar general. La rândul său, Nicușor Dan a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi interesat de președinția României după ce-și încheie al doilea mandat de primar.
Altfel spus, conflictul dintre Daniel Băluță și Nicușor Dan este și despre ei, nu doar despre putere și bani, ci și despre ambiții personale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii