Barajul de la Kurahove, din estul Ucrainei, ”avariat” după un atac rusesc
Un baraj din estul Ucrainei a fost ”avariat” într-un atac rus şi a provocat o creştere a nivelului apei pe un râu situat în apropierea frontului, creând ”o ameninţare” a unor inundaţii ale unor localităţi vecine, anunţă guvernatorul regiunii Doneţk Vadim Filaşin, relatează AFP, transmite News.ro.
”Ruşii au avariat barajul Lacului de Acumulare de la Kurahove”, în regiunea Doneţk, a anunţat luni pe Telegram guvernatorul.
Barajul se află în apropierea satului Starî Ternî.
”Acest atac ameninţă locuitorii localităţilor situate pe râul Vovcea, în regiunile Doneţk şi Dnipropetrovsk”, avertizează el.
Nivelul apei acestui râu ”a crescut cu 1,2 metri” în apropierea satului Velika Novosilka, însă ”până în prezent nu s-a semnalat nicio inundaţie”, anunţă guvernatorul.
Lacul de acumulare se află în apropierea oraşului Kurahove, care avea aprocimativ 10.000 de locuitori înainte de război şi care se află în prezent în mediata apropiere a frontului, într-un sector în care trupele ruse avansează de câteva săptămâni.
Şeful Administraţiei Militare din Kurahove, Roman Padun, a declarat unei publicaţii ucrainene că nivelul apelor a crescut în mai multe sate situate în aval de lac.
”Nu putem să confirmăm tipul pagubelor şi nici gravitatea acestora”, a anunţat acest aoficial, citat de site-ul televiziunii Suspilne.
”Nu putem să examinăm barajul din cauza bombardamentelor neîntrerupte”, a anunţat el.
În iunie 2023, un baraj uriaş din epoca sovietică, situat în regiunea Herson (sud), a fost distrus parţial, antrenând deversarea a miliarde de litri de apă în aval şi inundarea a zeci de sate pe afluenţii fluviului Nipru.
Kievul a acuzat Rusia, ale cărei trupe controlau barajul la acea vreme, de faptul că a aruncat barajul în aer pentru a contracara o contraofensivă ucraineană care se afla în pregătire.
Moscova a acuzat, la rândul său, Ucraina.
Zeci de persoane au murit atunci în inundaţiile care au urmat ruperii barajului, care a cauzat pagube importante de mediu în sudul Ucrainei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank