G4Media.ro

Bărbații cu chelie nu sunt, de fapt, lipsiți de păr. Cum susțin…

Photo 38528682 © CristinaConti | Dreamstime.com

Bărbații cu chelie nu sunt, de fapt, lipsiți de păr. Cum susțin specialiștii că ar putea fi rezolvată problema care provoacă anxietate în cele mai multe dintre cazuri

Apariția căderii părului poate fi devastatoare pentru unii bărbați. Dar cercetările privind terapia celulară experimentală oferă speranța că bărbații ar putea în curând să țină chelia la distanță, arată un reportaj The Guardian. 

Paul Kemp a cunoscut problema chelirii brusc, în timp ce se tundea. Avea 20 de ani. „Îmi amintesc că fata care mă tundea s-a uitat în jos și a spus: „Dumnezeule, vei cheli în partea de sus”.

Kemp, acum în vârstă de 60 de ani, a fost consternat de această descoperire, dar ea a marcat și începutul unui interes profesional de o viață în știința căderii părului și în modul de a o opri. Kemp este cofondatorul și directorul executiv al HairClone, o companie care dezvoltă un tratament experimental de terapie celulară pentru chelie masculină și al cărei slogan este „a face istorie în ceea ce privește căderea părului”.

Calviția masculină afectează aproximativ 85% dintre bărbați până la vârsta de 50 de ani, iar pierderea părului poate fi o sursă de anxietate și de stimă de sine scăzută. Există medicamente care pot încetini căderea părului, transplanturi pentru a redistribui părul în jurul capului sau coafuri strategice pentru a masca linia părului și punctele de chelie. Nu există nimic care să inverseze procesul, dar acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe.

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că chelia își are originea în pierderea celulelor specializate ale pielii, numite papile dermice, care se află la baza foliculilor de păr. Aceste celule sunt esențiale pentru reglarea grosimii, creșterii, texturii și, eventual, chiar a culorii părului. Dar la unii bărbați, aceste celule sunt distruse progresiv de dihidrotestosteron, hormonul care determină maturizarea organismului masculin în timpul pubertății.

„Aveți aproximativ 1.000 de astfel de celule papilare dermice pe păr”, spune Kemp. „Cu cât sunt mai multe celule papilare dermale, cu atât mai gros este firul de păr. Când ajungi la aproximativ jumătate din acest număr, vei observa că părul se subțiază.”

Chelia implică o lipsă de păr, dar, din punct de vedere tehnic, capetele chele nu sunt lipsite de păr. Pe măsură ce celulele papilei dermice se pierd, foliculul se micșorează, iar firul de păr pe care îl produce devine mai fin și petrece mai mult timp în stare latentă. În cele din urmă, firele de păr devin atât de fine și cresc atât de încet încât sunt efectiv invizibile.

HairClone își propune să inverseze acest așa-numit proces de miniaturizare, permițând oamenilor să stocheze aproximativ 100 de foliculi tineri sau foliculi din părți ale capului care încă mai au păr. După ce sunt luați de pe capul pacientului, foliculii sunt plasați într-un container de congelare la -150C. Apoi, la nevoie, părul poate fi decongelat, iar celulele papilei dermice pot fi clonate și înmulțite în laborator pentru a asigura o rezervă aproape nelimitată.

Speranța, bazată pe experimentele pe șoareci și pe testele anterioare efectuate pe oameni de o companie anterioară, este că injectarea celulelor înapoi în scalp va umple foliculii și va readuce părul la o stare mai tânără.

„Nu facem fire de păr noi, ci salvăm firele de păr miniaturizate”, spune Kemp.

Aproximativ 200 de clienți au pus deja părul în bancă, deși niciunul nu a fost încă tratat. Eficacitatea acestei abordări nu a fost încă stabilită în cadrul unui studiu clinic, dar compania este în curs de a stabili controale de calitate care îi vor permite să producă celule la standarde clinice. În acel moment – și compania speră că acest lucru se va întâmpla în următoarele 12-18 luni – medicii vor putea să ofere această metodă în mod experimental pacienților care cred că ar putea beneficia de ea, mai arată reportajul The Guardian.

Unul dintre cei care și-au pus părul în bancă este Tommy Smith, un consultant în planificare în vârstă de 65 de ani, care locuiește în Red Oak, Carolina de Nord. Smith a început inițial să își piardă părul la 20 de ani, probabil ca efect secundar al unor medicamente puternice pentru acnee, inclusiv doze mari de vitamina A eliberate pe bază de rețetă.

Acest lucru ar putea oferi bărbaților tineri care au în familie un istoric de pierdere a părului posibilitatea de a aborda pierderea viitoare într-un mod mult mai puțin dureros și complicat.

El a făcut un transplant de păr în 1988, la vârsta de 30 de ani, despre care spune că a avut rezultate „remarcabile” până când a început să piardă atât părul transplantat, cât și părul original, în 2015. El vede clonarea părului ca pe o asigurare împotriva pierderii ulterioare a părului. „Conceptul de a avea foliculi de păr depozitați pentru a aborda potențiala pierdere suplimentară de păr în viitor este foarte încurajator”, spune el. „Cred, de asemenea, că acest lucru ar putea oferi bărbaților tineri care au antecedente de cădere a părului în familia lor oportunitatea de a aborda pierderea viitoare a părului într-un mod mult mai puțin dureros și complicat.”

Experiența lui Smith evidențiază dilema cu care se confruntă chirurgii capilari și pacienții lor atunci când planifică un transplant. Odată transplantați, foliculii își păstrează identitatea originală și, prin urmare, trebuie să fie luați dintr-o zonă sigură a scalpului care nu este destinată să chelească în viitor. Transplantul înainte ca linia părului să se stabilizeze poate duce la un efect de „insulă de păr”, necesitând alte transplanturi – și există, de asemenea, întrebarea dacă linia părului se va retrage atât de mult încât nu va fi suficient păr pentru a se răspândi pe tot capul. „Urmăriți o țintă în mișcare”, spune Kemp.

Cu toate acestea, oamenii de știință cred că ar putea fi posibilă prezicerea liniei părului unui bărbat prin analiza markerilor genetici ascunși în celulele papilei dermice, ceea ce înseamnă că, în viitor, bărbații ar putea face alegeri mai bine informate cu privire la cel mai potrivit tratament.

„Întotdeauna a existat acest model clar de cădere a părului la bărbați, dar nimeni nu a explicat cu adevărat de ce este așa”, spune Dr. Claire Higgins, lector în regenerarea țesuturilor la Imperial College London și consilier științific al HairClone, citat de The Guardian.

Într-o lucrare publicată în luna mai, Higgins a descris dovezile conform cărora linia părului unui bărbat de vârstă mijlocie ar putea fi urmărită până în cele mai timpurii stadii de dezvoltare embrionară. În jurul celei de-a treia săptămâni de viață a unui embrion, celulele formează trei straturi numite ectoderm, mezoderm și endoderm. Cele mai multe organe din corp conțin celule care derivă din doar una dintre aceste linii: endodermul dă naștere organelor interne, mezodermul devine mușchi și țesuturi conjunctive, iar ectodermul devine sistemul nervos central. „În mod normal, un țesut reprezintă un singur neam, dar [pielea] este o mică enigmă”, spune Higgins. „Dermul [stratul inferior al pielii] de pe față este ectoderm, iar dermul de pe corp este mezoderm, dar partea de sus a capului nu se cunoaște cu adevărat”.

Higgins susține că chelia masculină trasează granița dintre celulele pielii care au urmat două căi foarte diferite în timpul dezvoltării. Acest lucru, spune ea, ar putea explica de ce celulele de pe doar anumite părți ale capului sunt hipersensibile la dihidrotestosteron.

Kemp și colegii săi lucrează la dezvoltarea unui test, bazat pe expresia genetică a celulelor papilei dermice, pentru a stabili dacă partea de scalp din care provin acestea este cheală, este destinată să chelească sau își va păstra întotdeauna părul. „Ideal ar fi să poți face o hartă a capului”, spune el. „Găsim diferențe genetice între firele de păr și ne aflăm în fazele preliminare pentru a face acest lucru.”

Kemp spune că, după ani de zile în care a trăit cu pierderea părului, se simte confortabil cu aspectul său – iar tratamentul nu este pentru toată lumea. „În acest stadiu, sunt obișnuit să arăt așa”, spune el. „Dar când aveam 20 de ani, dacă mi-ar fi spus: „Putem face ceva în privința asta”, aș fi făcut-o”. Țintele noastre sunt persoanele mai tinere”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...