G4Media.ro

Bărbații români și femeile daneze beau cel mai mult alcool din Europa:…

Bărbații români și femeile daneze beau cel mai mult alcool din Europa: Peste o treime dintre adulți se îmbată măcar o dată pe lună

Femeile și bărbații din Danemarca au ajuns în fruntea listei celor mai mari consumatori de alcool în exces într-un nou raport de sănătate al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Euronews. Aproximativ 37% dintre adulții din Danemarca au declarat că au consumat alcool în exces cel puțin o dată pe lună. Următorii cei mai mari consumatori de binge drinking au fost în România (36%), care este urmată de Regatul Unit și Luxemburg (35%), potrivit raportului „Health at a Glance 2023”.

Beția, cunoscută și sub numele de consum episodic intens, reprezintă consumul a cel puțin 60 g sau mai mult de alcool pur într-o singură ocazie.

Ar fi echivalentul a mai mult de șase băuturi standard, cum ar fi șase pahare de vin sau șase jumătăți de halbă.

Raportul a precizat că aproape unul din cinci adulți a declarat că a consumat alcool în exces cel puțin o dată pe lună, în medie, în 29 de țări OCDE în 2019.

Turcia, Italia și Grecia au avut cel mai mic număr de bețivi.

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile la consumul excesiv de alcool

Datele arată că bărbații au fost mai predispuși decât femeile să raporteze consumul excesiv de alcool.

Bărbații din România, Danemarca și Luxemburg au fost cei mai mari consumatori de alcool în exces, în timp ce femeile din Danemarca și Regatul Unit au fost la egalitate ca fiind cele mai mari consumatoare de alcool în exces.

În medie, 26% dintre bărbați au raportat consumul excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună în țările OCDE, față de 12% dintre femei.

La nivelul țărilor OCDE, consumul de alcool a fost în medie de 8,6 litri pe persoană în 2021, potrivit raportului, în scădere față de 8,9 litri în 2011.

Cel mai mare consum a fost înregistrat în Letonia și Lituania, cu peste 12 litri pe persoană. Acestea au fost urmate de Republica Cehă, Estonia și Austria.

Consumul de alcool, alături de fumat și obezitate, reprezintă un factor de risc major pentru bolile netransmisibile.

Se estimează că utilizarea nocivă a alcoolului este un factor cauzal pentru peste 200 de boli și leziuni.

Experții spun că nu există un „nivel sigur” de consum de alcool, riscul pentru sănătatea unei persoane începând de la prima picătură de orice băutură alcoolică.

În Europa se află cei mai mari consumatori de alcool din lume și tot în Europa se înregistrează și cele mai multe decese legate de alcool.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Acesta este un subiect tabu în RO și nu e voie să se vorbească despre el. Ce să mai zicem de ajutorul statului pentru astfel de persoane. Statul român omoara oameni sănătoși, cetățeni de ai săi, d-apai să mai aibă grijă de unii sau să face preventii.
    Un an nou electoral fericit

  2. Cu mentiunea ca nu-s expert, deci pot gresi tare: „betia inseamna consumul a cel putin 60 g alcool, echivalentul a 6 pahare de vin sau 6 jumatati de halba” – cat de beat a fost cel care a scris articolul asta??? 😂😂😂
    Zic beat pt ca prost sigur nu e, doar scrie articole pentru o importanta publicatie online 😂😂😂

  3. Pai sa facem schimb de femei cu danezii, macar sa stim o treaba, campioni la dublu si bem impreuna…