G4Media.ro

Barcelona vrea să elimine închirierea apartamentelor pentru turişti până în 2029

Sursa foto: pixabay.com

Barcelona vrea să elimine închirierea apartamentelor pentru turişti până în 2029

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuinţe pentru rezidenţi, a anunţat vineri primarul acestui oraş din nord-estul Spaniei, care găzduieşte anual milioane de turişti, transmite Agerpres.

„Parlamentul catalan ne autorizează” să nu mai „reînnoim licenţele apartamentelor turistice”, ceea ce „ne va permite să punem 10.000 de locuinţe pe piaţa închirierilor şi a vânzărilor” imobiliare, a declarat într-o conferinţă de presă primarul Barcelonei, socialistul Jaume Collboni.

Potrivit municipalităţii, licenţele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor expira în noiembrie 2028.

Aceasta înseamnă că „începând din 2029”, dacă nu se va renunţa la această idee, „apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din oraşul Barcelona”, a lansat edilul.

Pentru a aplica această măsură, Barcelona doreşte să utilizeze un decret aprobat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei, care reglementează numărul locuinţelor dotate cu licenţă de utilizare turistică în oraşele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică.

„Oraşul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuinţă şi efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente”, a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat.

Potrivit lui Collboni, care consideră criza de locuinţe drept „principala” problemă a Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuinţe dispun în prezent de o licenţă pentru apartament turistic.

Barcelona a suspendat în ultimii ani eliberarea de noi licenţe sub conducerea fostei primăriţe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuinţă, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a oraşului, o destinaţie turistică preferată de vizitatorii străini în Spania.

Dar aceasta nu a împiedicat efectele turismului excesiv să se facă simţite în domeniul imobiliar, în special după sfârşitul pandemiei de COVID-19.

Pentru a protesta împotriva acestei situaţii, mai multe asociaţii locale au lansat un apel la o manifestaţie în oraş în 6 iulie sub sloganul „Destul! Să punem limite turismului!”.

Această adunare urmează altor manifestaţii similare organizate deja în ultimele luni în alte puncte turistice spaniole, cum ar fi Insulele Canare şi Palma de Mallorca, conform AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează