Barna: Alianța USR-PLUS are în vedere mai degrabă afilierea la o grupare politică europeană nouă / Cioloș: Avem contacte cu partide din diferite state membre pentru construirea unui grup politic de centru-dreapta
Alianța USR-PLUS are în vedere mai degrabă afilierea la o grupare politică europeană nouă, de centru, centru-dreapta, în care se află și En marche!, partidul președintelui francez Emmanuel Macron, și bucăți din ALDE european, a declarat, sâmbătă, Dan Barna, într-o conferință de presă la Cluj. Dacian Cioloș a precizat că alianța are discuții, de mai multe vreme, și cu familiile politice existente la acest moment în Parlamentul European, dar și cu partide din diferite state membre care au aceeași tendință de a participa la construirea unui grup politic în zona de centru-dreapta.
„Această alianță USR-PLUS propune un aer proaspăt în politică, oameni noi și din această perspectivă la nivel european suntem preocupați de o grupare care pare că se va defini după rezultatul europarlamentarelor, o grupare din partide pro-europene, din partide noi. En marche! e în zona aceea, bucăți din ALDE pare că vor alcătui acest nou partid. La momentul acesta nu e luată o decizie, pentru că depinde foarte mult de rezultatul alegerilor la nivel european, dar la momentul acesta avem, mai degrabă, în vedere o grupare nouă europeană care să dorească mai multă Europă, decât structurile existente în momentul de față”, a afirmat Dan Barna.
„Avem discuții de mai multă vreme și cu familii politice din Parlamentul European, din zona de centru, centru-dreapta. Avem contacte și cu partide din diferite state membre care au aceeași tendință și aceeași idee de a participa la construirea unui grup politic în această zonă de centru-dreapta. Un rol central îl va juca negocierea numirii noului președinte al Comisiei Europene, care, așa cum arată configurația politică actuală, va avea nevoie de sprijinul mai multor familii politice, cel puțin trei. (…) Când vom negocia apartenența noastră la o familie politică vom vedea în ce măsură obiectivele noastre politice pentru România pot fi susținute cel mai bine”, a declarat și Dacian Cioloș.
Până acum, demersurile USR păreau că se îndreaptă spre o afilierea la ALDE european, tot mai critic la adresa ALDE din România, condus de Călin Popescu Tăriceanu, și care ar putea fi exclus din grupul european.
De altfel, în ianuarie, deputatul USR Iulian Bulai a fost admis oficial în grupul ALDE de la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), fapt ce reprezintă încă un pas spre colaborarea dintre cele două grupări.
Tăriceanu a criticat încă din toamnă faptul că USR vrea să adere la ALDE european scoțând partidul condus de președintele Senatului. Relațiile formațiunii lui Tăriceanu cu partidul european din care face parte sunt foarte reci și ar putea duce chiar la excluderea acestuia, urmare a măsurilor din justiție luate de coaliția PSD-ALDE de la București.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii