G4Media.ro

Barna anunță că merge mâine la Cotroceni pentru o nouă discuție cu…

Barna anunță că merge mâine la Cotroceni pentru o nouă discuție cu Iohannis / Care sunt condițiile USR pentru votarea Guvernului

Președintele USR, Dan Barna, anunță că va avea marți consultări cu președintele Klaus Iohannis și precizează că USR are patru condiții pentru a vota învestirea noului Guvern: adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi, votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice”, consultarea Parlamentului asupra propunerii de comisar european și desființarea prin lege a recursului compensatoriu.

„Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Până la sfârșitul acestei zile voi avea o discuție cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condițiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui cabinet de tranziție”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

El precizează că Alianța USR PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare.

„Poziția noastră rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii. Putem însă să acordăm votul de învestitură unui cabinet care își asumă o durată de viață limitată pentru pregătirea alegerilor. Voi propune colegilor mei să cerem mâine la Cotroceni un calendar clar pentru anticipate”, menționează liderul USR.

Dan Barna subliniază că există deja în USR și în Alianță un consens pentru câteva condiții ce țin de valori, fără de care USR nu va da vot de învestitură.

„Noi le-am susținut deja de multă vreme și pot fi rezolvate foarte rapid prin procedură parlamentară, care trebuie să aibă loc înainte de orice alt vot. E o probă de functionare și responsabilitate a majorității care ar urma să voteze guvernul și o dovadă minimală de bună credință privind direcția țării în perioada următoare. Abia după îndeplinirea lor vom putea vorbi despre noul guvern și celelalte obiective ce trebuie să se regăsească în mandatul său”, precizează Barna.

Cele patru condiții sunt:

  1. Adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  2. Votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European ce revine României.
  4. Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulți au comis noi fapte de violență.

Dan Barna susține că toate aceste lucruri se pot întâmpla într-o zi de muncă la Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a avut, vineri, primele consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului premier. La finalul consultărilor de vineri, președintele Iohannis a anunțat că va mai avea discuții cu partidele, într-un format restrâns, iar luni sau cel târziu marți va desemna premierul pentru formarea noului Guvern, care va fi format de PNL sau în jurul PNL.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Un proverb mongol spune ca ” rochia lunga impiedica picioare ; o limba prea lunga zapaceste capul”. Ce naiba o lungiti atata? Ce atatea consultari? Nu le-ati facut inainte de motiune? Voi „negociati” iar psd-ul isi vede pe mai departe de interesele lui!!! Pana acum trebuia anuntat premierul… indiferent cum se numeste. Credeam ca sunteti altfel. Din pacate…..!

    • Te grabesti ca fata mare la maritat?
      Ce solicita USR e foarte corect.
      Inainte au fost consultari care au reusit sa dea jos guvernul handicapatilor.
      Acum e nevoie de consultari ca sa fie validat guvernul de tranzitie, cel care trebuie sa faca functionala Romania pana la alegerile perlamentare. Ca or fi ele anticipate sau la termen, asta om vedea. Joi a fost dat jos psd de la guvernare si azi e abia luni.

    • „credeam ca sunteti altfel ” – 1000 de oameni simpli si neimplicati in nimic in afara de parerologie subtire cred 1000 de lucruri diferite despre cum ar trebui sa arate politicianul perfect, si sunt toti condamnat la dezamagire perpetua.
      Ai un program politic mai bun , mai realist si mai clar de la alt partid ? Voteaza cu aceia. Esti suficient de credul sa crezi ca poate PNL sa reformeze toata administratia publica in cateva luni ? Sa fii sanatos 🙂

  2. sunt curios ce reacție au cei care susțin pe Barna și USR. Nici o deosebire de atitudine între USR și PSD. Pun tot felul de condiții viitorului guvern liberal având în parlament 8%.
    Am văzut că reproșează d. Iohannis că laudă PNL pentru izbânda la moțiune. Consideră că USR este unul dintre artizanii acestei reușite. Adevărul că cel care a hotărât acest rezultat a fost Ponta și nu USR. Sunt tot atât de duplicitari ca și acoliții lui Tăriceanu.

    • Dacă tot ești curios: mă bucur enorm că există un partid ca USR care nu-și stabilește prioritățile în funcție de cât de greu e. Unele lucruri trebuie făcute urgent indiferent de gradul de dificultate. Dacă nu reușesc, asta e, măcar încearcă, ceea ce nu pot să spun despre restul scenei politice.

  3. Numai prin alegeri anticipate se poate depăși criza actuală. Formarea de către PNL a unui guvern, este posibilă, dar nu va contribui la remedierea problemei, iar reformele vor lipsi cu desăvârșire, fără o majoritate legitimă, nu vor putea fi adoptate, indiferent cât de bune ar fi ele. Trebuie forțate aceste alegeri.

  4. Trebuie votat orice guvern pentru a nu reveni psd-ul. Au timp de certuri si pareri dupa… Daca nu se voteaza guvernul din prima, multi vor plange dupa voturi.

  5. Cum sa voteze guvernul? Nu era Barna ala cu „anticipate, anticipate”? Trebuie sa-l darime si dupa aia si pe al doilea si gata anticipatele.

  6. @nahir/ nu ma grabesc deloc si cred ca ceeace cere usl-ul este corect. Acum ne trebuie un guvern de tranzit (cum bine zici) care sa incerce sa repare ce se poate repara pana la noile alegeri parlamentare. Punctele 1, 2 , 3 si 4 sunt super. Dar as cere si respectatea singurului referendum validat din 2009( 300 de parlamentari)…..ma intreb daca le convine sau are si usr-ul persoane carora trebuie sa le „plateasca” cu ceva locuri in Parlament „sustinerea”… by the way! Dar daca o lungesc prea mult, daca Barna pe care inteleg ca-l sustii(alegerea ta, no comment) sau Ponta se vor tine batosi in continuare, nu cred ca este bine. Vezi tu, psd-ul nu doarme! Are o putere uriasa de a supravietui….din pacate! Nu a dormit niciodata . Iata numai un exemplu proaspat:https://www.g4media.ro/dancila-ii-cere-demisia-lui-iohannis-orice-alt-om-cu-responsabilitatea-functiei-si-cu-o-minima-decenta-ar-fi-demisionat-de-mult-din-fruntea-statului-roman.html#comment-436616. Ps. mi-ar placea sa ma mai grabesc ca „fata mare la maritat”, dar varsta nu-mi permite…..nu toti pensionarii sunt antenizati. O zi buna!

  7. Si până la anticipate cine va conduce treburile țării. Ce guvern? Prostia, repetată,că vrem acum anticipate este o formă ridiculă că USR nu vor să intre la guvernare. Mă întreb de unde le vine convingerea că dacă avem acum anticipate USR va avea un scor răsunător cu un electorat atât de labil. PNL are un electorat stabil demonstrat în cei 30 de ani de la revoluție. Este un electorat care votează politic . Întreb, care este doctrina politică a USR.?

  8. Și ce părere are USR despre Secția specială? Că văd că în privința unor puncte electorale proprii are o poziție fixă, dar de ce nu se referă și la unele cerute insistent de societatea pe care cică ar reprezenta-o?
    Iubesc România!