G4Media.ro

Barna: Este un risc foarte mare ca pe bombele lăsate de PSD…

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik

Barna: Este un risc foarte mare ca pe bombele lăsate de PSD în legislaţie să intrăm într-o zonă de instabilitate bugetară dramatică

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat marţi că USR nu a primit deocamdată proiectul legii plafoanelor bugetare şi proiectul de buget, susţinând că există riscul ca în urma reglementărilor adoptate de PSD, România să intre „într-o zonă de instabilitate bugetară dramatică”.

„Este una dintre priorităţi, fără îndoială (ca România să aibă un buget pentru anul viitor – n.r.) Aici nu e niciun fel de dubiu. Însă şi la buget sunt discuţii şi nu vreau să presupunem un vot în alb, în orice fel de condiţii. (…) Ar fi o premieră, nu s-a mai întâmplat (asumarea răspunderii pe legea plafoanelor – n.r.). E o discuţie dacă se poate constituţional sau nu. O să vedem în zilele următoare ce se întâmplă. Dar perspectiva aceea în care construim un buget care scoate România din deficitul de 3% semnificativ şi ne aruncă într-o inflaţie de 7-8 ani, din care se risipesc toate economiile cetăţenilor, nu este din punctul nostru de vedere o guvernare responsabilă. Nu spun că se va întâmpla aşa, dar avertizez că e un risc foarte mare ca pe bombele lăsate de PSD în legislaţie să intrăm într-o zonă de instabilitate bugetară dramatică pentru viitorul României. Nu pe un an-doi, ci pe următorii patru ani şi opt ani, în care intenţionăm să facem reformele importante ale României, după alegeri”, a afirmat liderul USR, pentru Realitatea Plus, citată de Agerpres.

El a adăugat că USR vrea să vadă dacă există perspective ca „din investiţiile previzionate să se poată genera o creştere” pentru compensarea deficitului.

„Până acum am văzut doar declaraţii. Cifre şi variante de buget nu am văzut dinspre Ministerul Finanţelor şi nici dinspre premierul Orban. Am văzut o proiecţie de deficit. Vrem să vedem o proiecţie a bugetului pe acest an şi perspective pe mai departe, pentru a vedea cum sunt integrate actualele reglementări, inclusiv cele de pensii, astfel încât să nu pornim într-o cascadă a inflaţiei pe care să nu o mai putem opri. Pentru că acesta e riscul major”, a menţionat Barna.

Totodată, el a precizat că deşi a existat o declaraţie publică potrivit căreia le-ar fi fost transmis proiectul de buget, reprezentanţii USR nu l-au primit deocamdată şi că poate acesta e „undeva, în trafic”.

„Încă nu a ajuns la noi, probabil e pe drum. În momentul în care va ajunge la noi ne vom exprima foarte clar punctul de vedere. (…) Sau (a fost transmis – n.r.) cu aceste servicii de curierat pe bicicletă şi poate ajunge un pic mai greu. Nu e o ironie, dar în momentul în care apar la televizor declaraţii că au avut loc consultări şi că li s-a transmis bugetul colegilor de la USR… Mă rog, poate e undeva în trafic”, a spus Barna.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Dacă românii sunt prea proşti să apere ţara de PSD, atunci îşi merită sărăcia şi frigul.

  2. o tara intreaga este sacrificata de 30 de ani pentru militari, fara nici o justificare reala.

    • Perfect de acord, desi taica-miu e pensionar militar si ma mai ajuta financiar. A avut si grad de comanda, pensie de vreo 5000 lei. A iesit la pensie in 2000, dupa doar 20 de ani de munca, de birou ca nu a fost la razboi. Eu sunt activ, tanar, muncesc 9 ore pe zi si abia am putin sub 4000 lei net si muncesc deja de vreo 10 ani.

      Parerea mea. Taiate absolut toate pensiile pe necontributivitate ale politistilor, militarilor. De magistrati, sincer nu stiu ce sa spun, sunt extrem de putini, doar cateva mii, si nu au stiu eu ce impact, eventual micsorate, dar clar ca un judecator sau procuror care prin munca lui a intors poporului inzecit/insutit salariul si pensia merita clar o pensie uriasa comparativ cu a unui paznic de mall.. si mai merita pensii speciale militarii, jandarmii, etc, care au fost efectiv trimisi in misiuni de razboi, ca aia chiar isi risca viata. Daca e pe criteriul asta, padurarul ala amarat ucis de hotii de lemn merita sa aiba pensie speciala, ca el chiar a murit, nu taica-miu care a stat la caldurica la birou.

    • Vai, vai, stimate drac tăiat, dar militarii aceia au construit Canalul D. – M N., au cules porumbii țărei de pe cîmpurile-nzăpezite și au doborît milioane de baterii dușmane de vin! Bieți’, să rămîie fără ,,specială”…

    • Mai oameni buni, voi nu stiti ce spuneti. Miliatarii nu au avut salarii brute din care sa se verse la bugetul statului contributia pentru asisigurari solciale. Ei au fost si sunt angajatii statului si nu au cum sa fi contribuit, numai daca statul ar fi varsat pentru ei contributiile corespunzatoare. Pensiile lor nu sunt „speciale” sunt pur si simplu pensii stabilite de stat prin lege si se platesc din bugetul apararii si nu al asigurarilor sociale. In plus, in 1999 s-au restructurat fortele armate ca sa fi putut accesa NATO. Ce vina au avut cei care au fost diponibilizati atunci, cu pensii de 1500 – 2000 lei? Nu vorbim de cateva exceptii (care ar trebui rezolvate).
      Pensii speciale sunt acelea ale parlamentarilor, primarilor, aviatorilor civili (ceea ce au peste contibutivitate, de la 3 -4.000 la 10.000, pt ca ei au platit asigurari sociale).
      In principiu, ar trebui sa se lamureasca ce este pensie speciala si ce nu.
      @ Tibi – poate tatal tau o sa te lamureasca daca tu nu ai observat, ca omul nu avea program de 8 ore cu weekenduri, ci era la dispozitie 24/7 si foarte probabil lipsea de acasa de ziua ta, de Craciun, de Paste, samd. A taia pensiile militarilor inseamna a le taia de tot. Credeti ca e ok pentru sistemul de aparare? Cine s-ar mai baga in asa ceva stiind ca la sfarsit nu are nicio pensie…
      Marea magarie este cumulul pensiei cu salariul daca acesta vine tot de la stat. Vezi magistratii – pai ori muncesti si iei salariu, ori stai acasa (sau te faci avocat) si iei pensie.

  3. Rar, da’ de-astă dată-i dai dreptate lu’ don’ Barna. Decît că cu amendamentu’ că e puțin spus ,,instabilitate bugetară”, căci avem peste 50 % șanse să intrăm ,,prin noi înșine” într-o criză economică multianuală și să dăm naștere unor tensiuni sociale care pot degenera în conflicte.

  4. Întru totul de acord, nu poate continua politica de îndatorare a României cum s-a întâmplat în ultimii 3 ani. Dacă te tot împrumuți să efectuezi cheltuielile angajate, nu se schimbă nimic, exact aceeași politică era găsită și la psdeu, și atunci. Evident, nu trebuie tăiate salarii sau pensii, exclus așa ceva, această prostie o putea face doar petrov, dar trebuie eficientizate cheltuielile, crescut gradul de colectare, acest lucru se poate face numai prin reformarea ANAF-ului, prin responsabilizarea acestei instituții de a-și face treaba. Totodată, pe termen scurt, trebuie găsite cele mai potrivite mecanisme pentru a putea face acest lucru, unul destul de dificil. De asemenea, ce se întâmplă cu averile confiscate ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive, fructificarea lor poate aduce sume suplimentare la bugetele țării. curățarea sistemului bugetar de leneșii și pilele angajați doar pentru a obține venituri, nu pentru a lucra. Se risipesc astfel o grămadă de resurse care pot servi la alte proiecte sau la echilibrarea bugetului consolidat. Este inadmisibil ca la nivelul unei instituții, într-un serviciu, 50% din personal, în cel mai fericit caz, să muncească, iar restul să încaseze salarii de peste 4.000 net. Vi se pare normal, celor ce contribuiți cu taxe și impozite la bugetele statului? mie, nu. Mi se pare o bătaie de joc și o sfidare crasă la adresa oricărui om de bună-credință din această țară. Ajutoarele sociale date celor ce nu au nicio suferință, cărora nu le place munca, trebuie rașchetate de îndată, o măsură care poate rezolva o parte din deficitul de forță de muncă. Noi aducem angajați străini, dar pe putorile din țară, care refuză munca, le cadorisim cu ajutoare sociale, nu este un act de disprețuire a omului muncitor? Desigur că da. Pentru a lua aceste măsuri, și nu numai, trebuie să fi rațional și nu populist. Repet, fără tăieri de pensii și salarii, o porcărie brevetată de petrov, când ciracii săi cărau sacii cu bani din retrocedări. Deci, băieți de la PNL, luați măsuri responsabile pentru România, pentru însănătoșirea finanțelor publice și a instituțiilor statului, lăsați populismele la o parte.

  5. Situatia tarii nu se va imbunatati doar prin taieri de sporuri, taieri de pensii, taieri de salarii etc., daca nu se taie de la radacina sistemul socio-politic fesenisto-iliescian si nu se pune in loc eficienta, performanta, meritocratia, competitivitatea, munca cinstita, egalitatea de sanse pentru toti cei care vor sa intre in circuitul economic cu o afacere, eliminarea licitatiilor trucate, a concursurilor trucate, a atribuirii pe criterii politice a lucrarilor de investitie pe domeniul public etc., ekliminarea birocratiei tentaculare si distructive. Si mai conteaza si unde se duc banii din taieri. din recuperari ANAF etc. Daca se duc pentru ca o noua elena udrea sa isi cumpere posete pariziene de 7000 euro, chinuim poporul de pomana.

  6. Este un risc foarte mare zice BARNA. Este adevarat , dar nu trebuie uitat ,actualul guvern este unul minoritar , ce nu are decit o unica solutie sa rezolve cite ceva si anume asumarea de raspundere .Ordonante nu se pot da pe teme de justitie ,iar prin parlament este greu sa treci ceva . Cred ca ORBAN va face tot ce a promis in sensul de as asuma raspunderea pe teme diverse ce reprezinta dorinte populare si in caz de neacceptare sa arate si cine sunt cei care nu vor . Fara alegeri anticipate multe lucruri nu pot fi modificate .Normalitatea consta in aparitia unui guvern confirmat de alegeri .Pina atunci chiar daca stie ca nu poate rezolva multe din problemele ivite , acum constientizate si aflate , tot va aduce in fata publicului aceste derapaje majore , ce au fost posibil premeditate (nu putem banui un partid ca PSD ca nu a stiut ce face ).Nu as dori sa fiu in- pielea-premierului ORBAN . Referitor la pensii si salarii, putem spune doar ca este corecta ideea neacceptarii unui cumul pensie – salariu la toti cei care lucreaza la Stat . Despre pensiile speciale parerile sunt impartite . Ca o simpla parere , in afara spectrului aparitiei unei noi legi a pensiilor ce ar avea ca baza un principiu de contributivitate (aceasta este normalitatea ), in cazul celor speciale, pe termen scurt , este posibila doar o plafonare a acestora concomitent cu determinarea unui plafon maxim peste care nici o pensie nu poate trece si cele care depasesc aceasta valoare sa fie impozitate cu un procent maximal pentru cuantumul ce reprezinta valoarea acestor depasiri . Si aici insa intervine problema valorii maximale ce nu poate fi depasita. Care este aceasta valoare . Oricum bugetul pe anul viitor cuprinde si pensiile speciale si maririle salariale decise in guvernarea PSD. Referitor la alegerile in doua tururi de scrutin imi mentin parerea si spun ca nu are nici o importanta ,pentru aceasta perioada (pentru viitor vom vedea ,este mai bine sa fie in doua tururi )daca ele sunt intr-un singur tur sau nu . Mai degraba ar fi bine sa fie doar intr-unul singur , permitind astfel partidelor de dreapta sa isi desemneze candidati comuni peste tot in tara si sa formeze deja echipele si planurile viitoare inca de pe acum . Pot face asta , prin sistemul de vot tip sondaj, doar pentru aflarea celui mai bine situat si apoi sa conceapa un jurul celui ales un plan clar de abordare viitoare a temelor esentiale . Alegerea in doua tururi separa aceasta forta unita si amina decizia pina in turul doi . Pentru aceasta perioada temporala este mai bine ca alegerile locale sa fie intr-un singur tur . Cit despre cerinta imediata a lui BARNA de a solicita guvernului Orban o asumare de rspundere scrisa, semnata , pe plafoanele obligatorii in cadrul Bugetului pe 2020 este un picut fortata . Fostul buget nici macar nu a fost semnat de vechea putere si cred ca este suficienta o semnatura pe noul buget si nu pe plafoane ca subiect distinct . De fapt ar trebui o lege in acest sens si eu cred ca ea nu poate fi data decit de un guvern ales prin vot . Inteleg motivatia politicianista din spatele cererii ,dar in aceasta etapa nu cred ca isi avea rostul .Nu poti veni sa ceri unui guvern minoritar ceea ce tu ca partid nu ai acceptat si anume guvernarea .Sa speram ca in viitor astefel de cereri vor fi mai bine cintarite si exprimate ,deja cetatenii inteleg si discern imediat (mai ale cei tineri )fasul de adevar si motivatiile ce stau in spatele unor declaratii . Sinceritatea este tot ceea ce noi toti cerem de la clasa politica .