G4Media.ro

Barna: Hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile speciale…

Sursa: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Barna: Hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile speciale aflate în plată; următoarea categorie – cea a primarilor

Copreşedintele USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, a subliniat miercuri că hotărârea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor se referă inclusiv la indemnizaţiile în plată şi că următoarea categorie pentru care se va adopta un act normativ similar este cea a primarilor.

„Legea vorbeşte şi de indemnizaţiile în plată. Această categorie de venituri, pe care popular le numim pensii speciale ale parlamentarilor – în realitate sunt indemnizaţii -, nefiind pe criteriul contributivităţii, ele nu intră în categoria de drepturi câştigate. Sunt nişte indemnizaţii care, prin decizia de azi a Parlamentului, sunt eliminate. Am citat şi din deciziile CCR, care spun foarte clar că nu e o chestiune de retroactivitate a legii. Deci, hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile aflate în plată. A fost amendamentul USR PLUS la forma proiectului de lege care a venit în faţa Parlamentului”, a declarat Barna, la Parlament.

El a precizat că vor fi elaborate iniţiative legislative pentru eliminarea sau plafonarea şi a altor pensii speciale, proxima categorie vizată fiind cea a primarilor.

„Vom veni cu iniţiative legislative în Parlament în perioada următoare – nu peste doi ani, nu peste cinci, ci în săptămânile şi lunile următoare – pentru fiecare categorie în parte, tocmai pentru a face paşii fireşti pentru corectarea acestei anomalii de moralitate pe care o trăieşte România. (…) Proximă este categoria primarilor, pentru că acele pensii nu au intrat încă în plată şi atunci este firesc ca în perioada următoare să nu ajungem în situaţia de a intra în plată. Vor fi prorogate până la începutul anului viitor, deci cu siguranţă vom soluţiona şi această categorie, după care fiecare categorie încercăm să o tratăm prin legi individuale, tocmai pentru a păstra principiile de echitate despre care vorbeam. (…) Asta am stabilit în şedinţa coaliţiei: în următoarele două luni vom face un calendar pentru fiecare categorie şi cea a pensiilor primarilor e proximă, prin faptul că era deja un proiect de lege. Aici nu sunt dificultăţi”, a explicat Dan Barna.

Vicepremierul a reiterat că, peste şapte sau opt ani, „piramida demografică se va inversa”, astfel încât vor exista mai mulţi pensionari decât salariaţi, iar acest lucru este „complet nesustenabil” pentru sistemul de pensii actual. În acest context, el a pledat pentru reformă.

„În unele situaţii vom ajunge la mecanismul impozitării şi nu al eliminării, pentru că sunt decizii de Curte Constituţională care nu permit eliminarea. De aceea e important să avem o lege distinctă pentru fiecare categorie. (…) În cazul magistraţilor există o decizie de Curte Constituţională care spune că nu pot fi eliminate. Atunci o să discutăm alte mecanisme de echilibrare şi de a aduce şi aceste pensii într-o zonă de normalitate”, a precizat el.

Dan Barna a apreciat că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a reprezentat un „pas obligatoriu” înainte de a decide eliminarea sau plafonarea prin impozitare şi a altor categorii, „în funcţie de situaţia particulară”, pentru a respecta principiile echităţii şi contributivităţii.

„Astăzi, Parlamentul României şi-a mai recuperat un pic din cinstea obrazului, eliminând pensiile speciale ale parlamentarilor. Este un proces pe care USR l-a început de patru ani deja, cu iniţiativa din 2017, care a fost sabotată, blocată, încetinită. Iată că astăzi, în coaliţie, USR PLUS împreună cu PNL – şi am văzut toată majoritatea parlamentară, aproape unanimitate, cu excepţia colegilor de la UDMR – au votat în sfârşit pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Şi, dincolo de ponderea în buget, pentru că am văzut că s-a invocat acest argument, al acestor indemnizaţii ale parlamentarilor, valoarea de simbol e una foarte importantă. Ce legitimitate avem noi, politicienii şi parlamentarii, să le cerem celorlalte categorii de profesionişti din societate, care beneficiază de pensii speciale, să înţeleagă că trebuie să modificăm acest sistem, dacă noi nu ni le-am fi tăiat pe ale noastre?”, a argumentat copreşedintele USR PLUS.

Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.

Sursa: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. super , tot inainte

  2. Sa se construiasca un spital din acei bani.Sa scrie pe el cum a scris Basescu la drumuri ” AICI SUNT BANII DUMNEAVOSTRA „.

  3. Omu’ cică a terminat dreptul. Cand sa il faca pe stângul a ajuns parlamentar. Pensiile în plată. Rade Dorneanu cu lacrimi.

  4. După fața pe care o are în fotografie, e clar că nu înțelege ce se întâmplă cu el însuși.