Barna, în oferta electorală: Corupția este o amenințare de securitate / O decizie CCR a stabilit că actele de corupție nu pot fi calificate amenințări de securitate
În broșura-program lansată azi de candidatul USR/PLUS, Dan Barna, nu conține niciun punct dedicat în mod special problemelor din justiție, dar la sfârșitul ofertei electorale există un punct intitulat ”România va deveni vector regional de securitate”. La acest punct, corupția este identificată drept o amenințare de securitate, care afectează aât securitatea, cât și capacitatea de coordonare și acțiune externă.
- ”Corupția este o amenințare de securitate și reprezintă unul dintre cele mai mari impedimente în procesul de dezvoltare a țării, afectând atât securitatea, cât și capacitatea de coordonare și acțiune externă. Legislația în vigoare trebuie reactualizată și adaptată la noua situație geo-politică, iar controlul exercitării măsurilor specifice de combatere a corupției cu potențial de amenințare la adresa securității va fi strict reglementat prin lege.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării va fi reformat prin crearea unor structuri – expert permanente în cadrul Administrației Prezidențiale, care vor gestiona integrat comunitatea națională de informații, cât și comunitatea de politică externă.”
Al doilea punct din programul lui Barna este inițiativa ”Fără penali în funcții publice”.
- ”Un milion de români au semnat pentru inițiativa Fără Penali în Funcții Publice, un demers constituțional sub egida căruia va sta întreaga reformă a statului. Prin interzicerea alegerii în organele administrației publice locale, Camera Deputaților, Senat sau în funcția de Președinte al României a persoanelor condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, România va da în sfârșit semnalul de integritate de care avem atâta nevoie.”
Curtea Constitutionala a stabilit, în decizia din aprilie 2018, prin care a admis partial o exceptie de neconstitutionalitate care se refera la Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, că faptele de corupție nu pot fi calificate drept o amenințare la securitatea națională.
”Savarsirea unor infractiuni determinate, precum cele de coruptie, nu vor putea fi calificate drept o amenintare la adresa securitatii nationale, chiar daca faptele aduc atingere grava anumitor drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor romani. Aceasta deoarece, desi unele infractiuni sunt de natura sa aduca atingere grava anumitor drepturi si libertati fundamentale fiind in interesul general sanctionarea acestor fapte, acestea nu au amploarea necesara calificarii lor ca amenintari la adresa securitatii nationale. Pe de alta parte, savarsirea unor fapte indreptate impotriva unui grup, spre exemplu savarsirea infractiunilor de genocid sau infractiuni contra umanitatii, se pot constitui in amenintari la adresa securitatii nationale”, arata Curtea in motivarea deciziei.
În Strategia Naţională de Apărare din 2005, ulterior în documente ale CSAT, corupţia a fost declarată ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii