Barna: Publicarea datelor privind vaccinarea a fost reclamată premierului de o instituție a statului, Armata, nu știu. S-ar putea ca tradițional pentru anumite persoane din statul român transparența să fie un reflex care creează teamă
Vicepremierul Dan Barna a declarat luni seara, la TVR 1, că publicarea datelor privind vaccinarea de către Ministerul Sănătății i-a fost reclamată premierului de o instituție a statului, pe care nu o știe, însă a menționat Armata și a precizat că prim-ministrul nu avea altă opțiune decât să trimită Corpul de control la minister.
Despre trimiterea Corpului de control la Ministerul Sănătății pentru publicarea datelor, Dan Barna a spus că este „una dintre cele mai stranii situații” pe care le-a întâlnit. Liderul USR a amintit că România și-a asumat prin documente la nivel european transparența datelor publice.
„Am avut o discuție cu premierul, care mi-a spus că o autoritate a statului s-a sesizat privind datele publicate de Vlad Voiculescu. Nu știu încă (ce autoritate, n.r.), aștept să văd un raport. (Premierul, n.r.) mi-a zis: domle, sunt oameni supărați. OK. Hai să vedem de ce. Premierul m-a sunat spunându-mi că publicarea acelor date nu e în regulă, tabelul acela cu secțiile de vaccinare și cu vaccinurile, numărul de vaccinuri și categoria de persoane care au beneficiat de acele vaccinuri. Eu uitându-mă, cu pregătirea mea de avocat, cu experiența mea de om politic, nu am găsit în acel tabel nici măcar o singură dată sensibilă, vulnerabilă pentru vreo instituție a statului român, pentru vreun cetățean. Era secția de vaccinare 12, 37 de vaccinuri din categoria pensionari, persoane bolnave sau persoane din sistemul de apărare sau de protecție sau de curierat, adică un tabel absolut banal. În acest context, trimiterea Corpului de control este cumva un mecanism automat, pentru că premierul nu putea să tragă o concluzie. Și eu m-am întrebat. O instituție a statului a spus că s-au publicat niște date vulnerabile, care o fi fost, nu știu, Armata, habar n-am. Ca el să tragă o concluzie, nu are altă pârghie decât să trimită Corpul de control să verifice dacă acele date erau într-adevăr într-o zonă de protecție sau nu”, a relatat Dan Barna.
Acesta a susținut că „nu e un conflict între premier și Vlad (Voiculescu, n.r.)”.
Întrebat totuși ce instituție a reclamat publicarea respectivelor date, Dan Barna a răspuns: „Nu știu, chiar nu știu. Când vine raportul, vom vedea. (…) E drept că s-ar putea ca tradițional pentru anumite persoane din statul român transparența să fie un reflex care creează teamă. (…) E din zona de apărare”.
Barna a mai precizat că Vlad Voiculescu a venit la Ministerul Sănătății cu un mandat de reformă și are susținerea USR PLUS.
„Poziţia lui Vlad este una foarte stabilă, foarte sigură. Alianţa USR-PLUS îl susţine pe Vlad 100%. Nu este niciun fel de îndoială aici, pentru că sunt nişte lucruri care urmează să se întâmple lunile viitoare, care să aducă nişte curăţenii în acest sistem”, a afirmat Dan Barna.
Context.
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de pandemie (detalii aici).
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, ulterior, că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascunderea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări. (detalii aici)
Datele au fost publicate de Ministerul Sănătății pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice data.gov.ro în seara zilei de 4 martie, iar a doua zi Secretariatul General al Guvernului a organizat un eveniment care să marcheze transparentizarea acestor date, eveniment la care au participat secretarul general adjunct al Guvernului Mircea Abrudean și consilierul superior din cadrul SGG Lidia Barac.
Ministerul Sănătății a publicat două seturi de date: unele privind testarea pe fiecare județ, rata de incidență în fiecare localitate, numărul decelor COVID pe județe, numărul de pacienți din fiecare spital și celelalte privind numărul de doze de vaccin adinistrate în fiecare centru de vaccinare și pentru care dintre categoriile prevăzute în strategia națională de vaccinare.
Citește și
Sursa foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii