Barna și Cioloș intensifică războiul cu Orban și PNL, noul adversar al Alianței USR/PLUS în campania pentru alegerile din acest an
Alianța USR / PLUS pare să fi schimbat de la începutul anului strategia pentru alegerile din acest an și se poziționează tot mai apăsat în opoziție cu liberalii și guvernul, percepuți drept principalul inamic. La precedentele alegeri, europarlamentarele și prezidențialele din 2019, alianța atacase aproape exclusiv PSD.
Atacurile liderilor USR / PLUS s-au întețit în ultima perioadă, după ce Dan Barna și Dacian Cioloș au vorbit de o posibilă înțelegere de tip USL 2 între PNL și PSD pentru a sacrifica alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Ultimele torpile în direcția guvernului le-au lansat Cristian Ghinea, care l-a atacat pe ministrul Boloș pentru OUG-ul retras și Clotilde Armand, angajată într-o dispută cu liberalul Sabin Sărmaș, președinte la Autoritatea pentru Digitalizarea României.
„OUG-urile lui Boloș au murit, dar metehnele PSD-iste rezistă”, se intitulează declarația de presă dată publicității joi de europarlamentarul USR Cristian Ghinea.
”E oficial deci, PM Ludovic Orban i-a omorât OUG-urile lui Boloș și l-a muștruluit. A inclus și ceva declarație despre pârâcioșii care fac rău României. Așa zicea și PSD.
În loc să recunoască cinstit că au dat-o în bară și că am avut dreptate, o dau pe partea de frecat buricul naționalist. Nu știu la ce se referă PM cu pâra, am scris în România, și le-am zis direct în față ce am avut de spus, nu a fost vuiet la Bruxelles pe OUG-urile astea”, se arată în textul declarației lui Ghinea.
Europarlamentarul USR se referă la OUG-ul retras, prin care Guvernul intenționa să reglementeze o viitoare structură care să gestioneze fondurile europene pentru bugetul 2021 – 2027. Vezi detalii aici
Tot în aceste zile asistăm la o dispută între europarlamentara USR Clotilde Armand și Sabin Sărmaș, președinte la Autoritatea pentru Digitalizarea României. Armand a adus din nou în discuție portalul e – România, nefuncțional deși pentru el s-au cheltuit 12 milioane de euro.
”În loc să mă certați pe mine mai bine l-ați certa pe colegul de la PNL Cluj, Emil Boc, pentru că a plătit din taxele românilor 12 milioane de euro pentru un proiect <<de mult eșuat, scos din priză să nu mai consume curent degeaba>>”, a replicat Clotilde Armand. Detalii aici
Nu sunt însă singurele atacuri și critici la guvern formulate de liderii USR în ultima perioadă. După ce Guvernul a propus obligativitatea obținerii vizei de flotant cu 60 de zile înainte de alegeri, useriștii au reacționat virulent, considerând că modificarea legii îi vizează direct.
Barna a acuzat la vremea respectivă PNL că ”a inventat un prag de a împiedica tinerii să voteze”. Între timp, legea cu modificările reclamate de USR a fost respinsă, dat fiind că moțiunea de cenzură depusă de PSD a trecut.
Pe data de 22 ianuarie, deputatul USR Cătălin Drulă a dezvăluit că autostrada Unirii, care ar trebui să lege Târgu Mureș de Iași și Ungheni, nu este prinsă în proiectul de Program Operațional pentru infrastructură mare al României pentru viitorul buget UE (2021 – 2027).
- ”Premierul Orban tocmai a evitat abil într-o conferință de presă să recunoască că nu vom avea fonduri europene pentru construcția autostrăzii Tg. Mureș-Iași… Situația este foarte gravă și ar trebui, în primul rând, ca guvernul să o prezinte cu onestitate cetățenilor și, în al doilea rând, să se lupte cu cerul și pământul la Bruxelles ca să obținem un buget mai mare pentru dezvoltarea de infrastructură rutieră. Cred că ne-am săturat cu toții de guverne care pun ruj pe porc și ne promit că se va face și va fi bine”, a scris Drulă pe Facebook.
Nici liderii PLUS nu s-au lăsat mai prejos. După ce liberalii au anunțat la începutul lunii ianuarie că vor primi foști deputați de la Pro România și ALDE, liderii PLUS au criticat în termeni duri decizia liberalilor de a primi traseiști în partid.
„Intrarea lui Daniel Constantin și a lui Sorin Câmpeanu direct în structura de conducere a PNL este o veste proastă pentru cei care au crezut că liberalii sunt alternativa la PSD. Cei doi sunt definiția traseismului”, a scris la vremea respectivă pe Facebook președintele executiv al PLUS, Dragoș Tudorache.
Și liderul PLUS, Dacian Cioloș, a trimis săgeți în direcția PNL la jumătatea lunii ianuarie, cu ocazia lansării candidaturii lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei.
”Dacă PNL vrea să aibă un candidat, să îl pună pe masă. Dar pe masa bucureştenilor, nu pe masa tocmelilor. Să spună ce vrea să facă acel candidat, pentru că cu toţii vrem un candidat care să câştige pentru că e cel mai bun”, a spus Cioloş.
Însă cele mai dure și clare atacuri la PNL s-au consumat la momentul căderii guvernului Orban în Parlament și după.
Liderul USR, Dan Barna, a sugerat că între PSD și PNL ar fi existat o înțelegere pentru a nu trece legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea și a căzut în Parlament.
”Toată România se întreabă azi dacă nu cumva asistăm la un nou blat PSD – PNL, dacă nu cumva rulează episodul USL 2”, declara Dan Barna pe 5 februarie, de la tribuna Parlamentului, în ziua votului la moțiunea de cenzură.
Ulterior, Barna a anunțat că i-a propus premierului Orban ca USR să intre la guvernare, dar că a fost refuzat. El a mai spus că din acordul semnat între USR și PNL, înainte de guvernarea Orban, au fost bifate 4 din 18 puncte. „În audierile parlamentare care vor urma vom discuta despre aceste lucruri agreate, dar destul de puține întâmplate”, a explicat Barna duminica trecută într-o intervenție televizată.
Mai mult, deputatul USR Stelian Ion a afirmat, la începutul săptămânii, că liberalii nu și-au dorit niciodată ca USR să fie alături de ei la guvernare.
Miercuri seara a venit rândul lui Dacian Cioloș să le reproșeze liberalilor că alegerile în două tururi au fost sacrificate și că nu îi înțelege pe liberali de ce nu și-au asumat răspunderea de la bun început, spunând că există mai multe supărări în privința PNL dar că e mai bine cu liberalii la guvernare, decât cu PSD. (Detalii aici)
PNL a răspuns aluziv sau deloc, preferând de regulă să ignore atacurile USR/PLUS. De regulă, liderii liberali le reproșează public celor de la USR și PLUS faptul că au fugit de răspundere și că nu și-au asumat actul guvernării.
Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
71 comentarii