G4Media.ro

Barna și Cioloș s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban. Au discutat despre…

Barna și Cioloș s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban. Au discutat despre alegerile în două tururi, anularea recursului compensatoriu, desființarea secției speciale și impozitarea pensiilor speciale

Liderii Alianței USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, s-au întâlnit vineri dimineață cu premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre prioritățile Guvernului din perioada următoare, potrivit unui comunicat de presă.

Sursa citată precizează că liderii USR PLUS și premierul Ludovic Orban au agreat că se vor întâlni periodic, iar Alianța va sprijini Guvernul pentru îndeplinirea unor obiective comune.

Principalele teme abordate de liderii Alianței USR PLUS în discuția cu prim-ministrul Orban au vizat: reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primari și președinți de consilii județene, anularea recursului compensatoriu, desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, modificarea legilor electorale privind diaspora, impozitarea pensiilor speciale, modificarea radicală a PNDL, stoparea tăierilor ilegale de lemn, prezentarea sistematică a stadiului în care se află proiectele de investiții, alegerile anticipate.

„Am discutat cu premierul Orban despre prioritățile pe care ni le-au transmis alegătorii noștri. Sunt lucruri la care oamenii țin și de la care trebuie să înceapă orice fel de construcție. Am stabilit să monitorizăm realizarea acestor deziderate și să avem întâlniri periodice cu prim-ministrul Orban. Ne-am arătat disponibilitatea de a veni și cu soluții pentru deblocarea acestor probleme“, a declarat Dacian Cioloș.

”Am susținut guvernul PNL pentru îndeplinirea unor obiective critice pentru societatea românească astăzi, nu pentru funcții sau alte beneficii. E normal să avem întâlniri cu premierul și să discutăm cele mai bune soluții pentru îndeplinirea acestor obiective, importante pentru cetățeni. Responsabilitatea noastră primară e către cei care ne-au trimis în Parlament și asta ne obligă să comunicăm cu guvernul. Asta nu înseamnă că PNL sau premierul primesc un cec în alb”, a declarat Dan Barna.

Premierul Ludovic Orban a avut discuții zilele trecute cu mai mulți parlamentari și lideri ai formațiunilor din Legislativ, printre care Eugen Tomac, președintele PMP, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, marţi, Orban a avut o întâlnire, la Parlament, cu Dan Barna, discuţiile vizând proiectul de buget, alegerile locale, reprezentarea diasporei în legislativ.

„Am discutat pur şi simplu nişte chestiuni generale de principiu, vom avea şi în cadrul alianţei, spre sfârşitul săptămânii, o întâlnire cu premierul Orban şi vom intra în detalii specifice în perioada următoare. (…) Este important acest principiu ca în oraşele unde sunt primari PSD să avem un candidat unic al Opoziţiei, acolo unde e posibil. (…) Am spus şi în această întâlnire: Gabriela Firea poate fi înfrântă, însă pentru asta e nevoie să fie un candidat unic al Opoziţiei în Bucureşti. Şi în perioada următoare exact aceste negocieri le vom purta, pentru a găsi candidatul care are cel mai bun suport popular în Bucureşti”, a subliniat Dan Barna.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat şi el, după întâlnirea avută cu liderul USR, Dan Barna, că a discutat cu acesta şi despre o non-beligeranţă între cele două formaţiuni în perspectiva alegerilor locale.

„Am trecut în revistă prevederile acordului pe care l-am încheiat. Am stabilit un mod de coordonare a acţiunilor la nivel parlamentar. Am discutat despre pregătirea Legii bugetului de stat şi despre câteva elemente din înţelegerea pe care am avut-o privind chestiuni legate de susţinerea în Parlament a legii primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, am abordat problema anticipatelor şi am discutat de îmbunătăţirea colaborării la nivel local între filialele noastre şi despre o non-beligeranţă între formaţiunile noastre politice, în perspectiva alegerilor locale”, a precizat Ludovic Orban.

El a afirmat că pot exista colaborări punctuale acolo unde există această posibilitate în cazul alegerilor locale.

După întâlnirea cu șeful guvernului, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat joi că au discutat despre nevoia măririi numărului de parlamentari pentru Diaspora, introducerea în lege a alegerii primarilor în două tururi de scrutin, extinderea reţelei naţionale de gaze, situaţia din Republica Moldova, dar şi alte chestiuni care ţin de protocolul semnat între PMP şi PNL.

„Am fost invitat de premier să avem o discuţie despre buget şi despre protocolul pe care PMP l-a semnat înainte de învestirea Guvernului. Sunt câteva urgenţe pe care le-am trecut în revistă. În primul rând, cred că este esenţial să ţinem cont de semnalul pe care l-au tras cetăţenii la alegerile prezidenţiale. Am discutat despre nevoia de a mări numărul de mandate pentru parlamentarii români din Diaspora, cetăţenii români de peste hotare trebuie reprezentaţi şi premierul este de acord cu această chestiune şi sunt convins că în următoarea perioadă vom găsi o soluţie astfel încât să existe o reprezentare proporţională cu numărul celor care sunt prezenţi peste hotare, pentru că şi ei fac parte din corpul naţiunii române”, a declarat Eugen Tomac, joi, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.

Preşedintele PMP a adăugat că o altă temă de discuţie a fost legată de nevoia introducerii în lege a prevederii privind alegerea primarilor din două tururi.

„Este un proiect la care PMP ţine enorm şi, de altfel, sunt 3 proiecte de lege în Parlament la această oră, iar proiectul propus de PMP a fost adoptat de Senat tacit, deci există şanse mari ca acest lucru să se realizeze, ne-a asigurat de sprijinul PNL în ceea ce priveşte implementarea acestui proiect şi adoptarea lui în Parlament”, a afirmat Tomac.

El a mai spus că au fost discutate şi chestiuni care sunt cuprinse în protocol.

„Pentru noi este esenţial şi asta a fost primul subiect pe ordinea de zi şi anume elaborarea unui plan cu privire la extinderea reţelei de gaze către cetăţeni, dor 33% din gospodăriile româneşti au acces la reţeaua naţională de gaze. Este esenţial ca Guvernul, împreună cu Comisia Europeană, să găsească soluţii pentru a implementa un astfel de program pentru a extinde reţeaua de gaze către populaţie. Nu putem trăi în condiţii pe care românii le aveau şi acum 100 de ani, deci trebuie să le oferim românilor acest confort şi pentru noi este o prioritate”, a spus Tomac.

Preşedintele PMP a precizat că discuţiile au vizat şi situaţia din Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, premierul Ludovic Orban a declarat marţi că discuţiile avute cu parlamentari de la PRO România, printre care Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, au vizat asigurarea sprijinului parlamentar pentru proiectele guvernamentale.

„Aşteptăm clarificări în PRO România. În ceea ce ne priveşte pe noi, am discutat subiecte importante de guvernare şi evident scopul discuţiei a fost acela de a menţine susţinerea parlamentarilor care au votat învestirea Guvernului. (…) Obiectivul nostru este să asigurăm un sprijin parlamentar cât mai stabil şi cât mai larg pentru proiectele guvernamentale. Am discutat subiecte importante, cum ar fi debirocratizarea şi digitalizarea administraţiei, ordonanţa de rectificare, dar mai ales am discutat despre proiectul Legii bugetului de stat, despre paşi importanţi pe reforma administrativă, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi de încurajare a investiţiilor, atât private, cât şi a celor publice. (…) Este necesară o clarificare în interiorul PRO România. În ceea ce ne priveşte, am discutat cu parlamentarii care au fost alături de noi, în funcţie de ce se va întâmpla acolo vom stabili discuţiile. Astăzi, am cerut Biroului Executiv să mă mandateze pe mine, pe Rareş Bogdan şi pe Raluca Turcan să purtăm discuţiile, inclusiv cu ei, privitoare la forma de colaborare”, a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a arătat că la discuţia care a avut loc la Guvern au participat parlamentarii PRO România Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu şi Remus Borza.

Întrebat dacă „porţile vor fi deschise” la PNL pentru consolidarea majorităţii, Ludovic Orban a răspuns: „Nu cred că este absolut necesar lucrul acesta. Am avut parlamentari care au votat cu noi la moţiunea de cenzură. În măsura în care parlamentarii care au votat cu noi la moţiunea de cenzură şi la învestirea Guvernului vor dori să facă pasul îi vom accepta, în rest dacă va mai fi vorba de a mai veni înspre noi un parlamentar vom fi foarte exigenţi în discuţiile pe care le vom avea”.

Liderul liberalilor a precizat că există un dialog permanent cu formaţiunile care au acordat sprijinul PNL.

„Avem acorduri, înţelegeri care au fost făcute cu formaţiunile politice şi cu grupurile parlamentare care au fost alături de noi la moţiunea de cenzură şi la învestirea Guvernului. Vom respecta aceste acorduri. De asemenea, vom fi într-un dialog permanent cu formaţiunile politice care ne-au acordat sprijinul, atât cu USR, PMP, UDMR, ALDE, parlamentarii din PRO România, grupul minorităţilor naţionale, astfel încât să ne coordonăm acţiunile”, a subliniat Ludovic Orban.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Doar impreuna vom castiga!

    ALEGERI ANTICIPATE
    ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI
    ABROGAREA RECURSULUI COMPENSATORIU
    DESFIINTAREA SECTIEI SPECIALE
    STOPAREA TAIERILOR ILEGALE DE PADURE
    TAIEREA PENSIILOR SPECIALE
    FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE
    REFORMA ELECTORALA (reducerea semnaturilor necesare pentru candidare si reprezentare corecta a Diasporei in Parlamentul Romaniei)

    USR PLUS + PNL + PMP
    la 30 de la Revolutie

    • SUBSCRIU LA TOT

    • 100 % de acord / pentru viitorul României „sunt condamnați” să stea împreună pentru că urmează ani în care trebuie foarte multă muncă și hotărâre – trebuie reparat ce a distrus PSD in ultimii 3 ani dar trebuie așezate pe șine enorm de multe lucruri, după 30 de ani de populism si haos programat. Nu se poate face totul intr-un singur mandat de 4 ani !!

    • Subscriu! Dacă nu puteți să vină alții care pot!

    • … UTOPIEI! În romanistan

  2. Deficitul bugetar 2019 ce este estimat deja de ministrul de finante la 4,5% si cel din 2020 aproximat la 3,5% are consecinte inevitabile asupra impozitarii veniturilor , asupra deciziilor ce privesc o mai buna colectare (in principiu o atentie marita pe tot ceea ce se numeste ANAF), asupra necesitatii unor imprumuturi cu dobinda scazuta, asupra reorganizarii tuturor institutiilor ce apartin de STATUL ROMAN , asupra modificarilor imediate , modificari ce privesc functionarea economiei , asupra reorganizarii administrative a tarii , prin comasari de primarii si reduceri de personal administrativ acolo unde se poate , asupra verificarii tuturor cheltuililor trecute ,cheltuieli facute de veche a guvernare ca plati pentru diverse actiuni , de la reparatii drumuri , la bani alocatii invatamintului si multe multe altele . Este obligatoriu verificarea acestor plati si daca in urma platilor lucrarile au fost executate . Ceea ce ni se prezinta azi de catre ministrul de finante (nu stim inca cantitatea de adevar din aceste spuse )arata ca fosta alianta ce a guvernat Romania nu a reusit sa gestioneze eficient si corect resursele tarii .Evidenta ne arata , la nivel de intentie deocamdata , ca PNL si K.J. doresc sa reaseze tara ,ca un intreg , pe un altfel de drum . Convingerea mea este ca vor putea face asta , daca vor arata la modul transparent toate problemele lasate in urma de vechea guvernare (asta inseamna si o fateta prin care isi asuma raspunderea pentru declaratiile la nivel guvernamental ) si in acelasi timp o mai mare transparenta si modalitate de explicare a propriilor decizii guvernamentale . Asteptam sa arate public ce decizii imediat urmatoare vor fi luate de catre guvern si modul in care aceste decizii vor fi puse in aplicare . Simplul enunt politicianist nu mai este suficient ,simplele declaratii, ce lasa loc de interpretari ,de o parte si de alta a spectrului politic, sunt deja paguboase. Asteptam ca atunci cind cineva din sfera guvernamentala sau sfera politicului doreste sa spuna ceva sa vina si sa arate in clar modalitati si nu o simpla exprimare cu caracter general . Societatea deja intelege mult mai multe din partea de politica ce ii este aratata si nu mai accepta manipularea , minciuna partiala atasata unui adevar nespus in totalitate . Daca inca nu se accepta acest minunat cuvint numit – TRANSPARENTA – atunci societatea va reactiona . Cit despre PSD (ca o parere nu ca un adevar ) nu este in masura deocamdata sa se reaseze . Nu are , dupa plecarea doamnei Dancila(doamna Dancila avea o forma de carisma ,chiar daca nu agreata de multi ) ,nici un lider carismatic ,ce ar putea determina vreo forma de sustinere sentimentalista .Sper ca alegerile anticipate sa devina realitate,sper ca ordonanta nr 14 sa fie abrogata sau cumva eliminata ca efecte negative , sper ca dosarul 10 august si poate si cel de la Revolutie sa fie rapid finalizate si trimise spre judecata in instanta ,sper ca legea recursului compensatoriu sa devina caduca,(sper ca ministrul de resort sa gaseasca solutia ) ,sper ca alegerea primarilor in doua tururi de scrutin sa fie acceptata in parlament (poate o noua lege ce ar putea evita unele decizii ale curtii constitutionale ),sper ca CCR-ul sa aiba o altfel de abordare asupra noilor legi ce trebuiesc degraba introduse si poate pe viitor sa aiba si o contributie asupra aparitiei unei noi CONSTITUTII. Fara toate acestea stabilite in clar , pe etape de timp si fara ca toate aceste dorinte populare sa fie incepute , aratate tuturor si prezentate si modalitatile ce tin de punerea lor in aplicare , fara acestea Romania nu are sanse de dezvoltare democratica si nici partidul de guvernamint nu are sanse sa ramana in memoria noastra comuna , ca partidul ce a facilitat aceasta mare schimbare a tarii . Cum speranta moare ultima , sa acordam o vreme un mandat in alb si sa vedem ce o sa ni se prezinte in spatiul publc ca modalitate de rezolvare si nu ca discurs politic generalist

    • Si noi speram ca deindata PNL+USR-PLUS+ PMP sa faca repede toate aceste spuse de quovadis si de langa damigeana

  3. Au discutat cu Orban exact ce nu vrea PNL sa faca: abrogarea recursului compensatoriu, desfiintarea SIIJ etc.

  4. PNL si principiul vaselor comunicante !
    Ce respecta PNL din Intelegeri conduce la umplera donitei USR+PLUS + PMP, dar in acelasi timp goleste donita PRo Romanica, UDMR etc ! Astfel ca tot nu iese la socoteala Orban ! PS. Ce bine erain opozitie cand seara la Partid cantai colegelor la mandolina iar a doua zi dimineata nu aveai nicio grija, nicio apasare ! :)))

  5. Mari democrati pnl isti nu vor alegeri in 2 tururi…niste nenorociti…

  6. Nu impozitarea pensiilor speciale, abrogarea lor. Nu suntem cetățeni de rangul doi sau trei, să muncim pe brânci ca să aibă niște puturoși lacomi ce încasa ca pensie. Pensie după contribuție pentru toată lumea, inclusiv militari. Militarii de acum cu pensii n-au luptat în nici un război…

  7. Autostrăzile,spitalele regionale,depolitizarea sunt aproape gata.

  8. Afară cu sekurikii din viața publică!

  9. COSETTE CHICHIRAU este peste Barna si Ciolos.Fără discuție!
    Usr minus Plus are o singură soluție. Opoziția puternică la Pnl guvern si indiferenta față de Psd care oricum e praf.

  10. Să-i vedem la îndeplinirea promisiunilor. Că de vorbe goale, românii sunt sătui până-n gât …

  11. Câinii latră, caravana trece…!
    USL e USL!
    Atenție USR+!